Stratfor: Putin se concentrează asupra percepţiilor după alegeri

Cu voturile finale numărate, victoria la funcţia de preşedinte a prim-ministrului rus, Vladimir Putin, a fost confirmată luni. Nu a fost o surpriză faptul că Putin a câştigat un al treilea mandat prezidenţial. Totuşi, reacţia în Rusia, dar şi în lume, a fost un lucru important de urmărit, deoarece este direct legată de chestiunea cât de puternic se aşteaptă a fi Putin.
Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ/AFP/Getty Images)
Tatiana Chiriac
08.03.2012

Cu voturile finale numărate, victoria la funcţia de preşedinte a prim-ministrului rus, Vladimir Putin, a fost confirmată luni. Nu a fost o surpriză faptul că Putin a câştigat un al treilea mandat prezidenţial. Totuşi, reacţia în Rusia, dar şi în lume, a fost un lucru important de urmărit, deoarece este direct legată de chestiunea cât de puternic se aşteaptă a fi Putin.

De la alegerile parlamentare din decembrie, la alegerile prezidenţiale de duminică, 4 martie, starea de spirit în Rusia părea a fi divizată. Sute de mii de oameni au protestat împotriva lui Putin, ei considerând că alegerile parlamentare au fost neloiale, deşi niciodată grupurile anti-Kremlin nu s-au unit într-o mişcare reală, care ar putea ameninţa regimul lui Putin. După alegeri au existat planuri de a protesta victoria lui Putin, dar demonstraţii păreau că ezită, în stradă ieşind doar o fracţiune din mulţimea care ieşea pe străzi anterior.

De asemenea, părea că Putin a vrut să înceapă să se mute dincolo de povestea de disidenţă în masă din Rusia, întâlnind-se luni cu grupurile de opoziţie şi foştii lui rivali la prezidenţiale. Chiar dacă grupurile de protest nu au fost niciodată o ameninţare legitimă la puterea lui Putin, demonstraţiile persistente au determinat totuşi lumea să se întrebe dacă Putin este încă un lider de nezdruncinat, o putere a unei ţări din ce în ce mai puternică. Reuniunile sale de luni nu au atenuat mişcarea anti-Kremlin, acestea însă arată că Putin este în încercarea de a stopa protestele şi de a arăta lumii că el încă mai deţine controlul Rusiei, relatează moldova.org.

Cum era de aşteptat, majoritatea fostelor state sovietice s-au grăbit să-i transmită felicitări lui Putin pentru victoria în alegeri. Acest lucru reafirmă că ţările sunt încă parteneri strategici cu Rusia. Revenirea Rusiei în multe dintre fostele state sovietice a fost, în mod constant, o mişcare şi fostele state sovietice vedeau revenirea lui Putin ca un însemn că strategia va continua, dacă nu chiar se va intensifica. Putin a confirmat luni că, în următorul său mandat de preşedinte, accentul principal al politicii externe va fi îndreptat spre fostele state sovietice.

Prima ţară care s-a oferit să acorde sprijin pentru preşedintele reales al Rusiei a fost vecinul din est, China. Pentru Beijing, sprijinul nu ţine numai de alegerea lui Putin, dar urmăreşte scopul de a legitima regimul actual din Rusia şi de a consolida o Rusie puternică ca odinioară. Aceasta este o parte din credinţa Chinei, văzând în aceasta o alternativă a unei puteri mari în lume, în afară de Statele Unite. Deoarece Beijingul trece printr-o tranziţie de proprie conducere, acesta speră că Moscova va extinde acelaşi tip de sprijin şi pentru regimul chinez.

Majoritatea dintre greii Europei au fost, în mod special, foarte tăcuţi în ceea ce priveşte alegerile din Rusia. Consiliul European şi Comisia Europeană au fost de asemenea liniştite. Nici Uniunea Europeană, nici Franţa, nu au trimis felicitări lui Putin, ci s-au concentrat asupra neregulilor electorale.

Polonia şi Germania, două state cheie europene, au avut reacţii diferite în privinţa alegerilor din Rusia. Politicile acestor două ţări cu Rusia sunt într-un contrast puternic: Polonia face tot posibilul pentru a rezista întoarcerii influenţei Rusiei în întreaga Eurasie, iar Germania optează pentru a conlucra cu Rusia, în încercarea de a gestiona regiunea. Astfel, reacţiile lor nu au venit ca o surpriză. Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, şi-a bătut joc de alegerile din Rusia, numindu-le nedemocratice. Alternativ, cancelarul german, Angela Merkel, l-a sunat personal pe Putin pentru a-l felicita şi a-i dori succes, oferindu-i „parteneriatul strategic” al Germaniei.

Ultima reacţie importantă a venit din Statele Unite ale Americii. Washingtonul şi Moscova au fost într-un impas destul de tensionat, bazat pe un şir de probleme. Rusia a depus eforturi pentru a schimba planurile Statelor Unite şi pentru a implementa sisteme de apărare antirachetă în Europa Centrală, precum şi de a solicita sprijinul SUA pentru unele state cheie ex-sovietice, cum ar fi Georgia. La rândul său, Statele Unite vor ca Rusia să înceteze sprijinul pentru regimurile anti-SUA în Iran şi Siria, care ambele s-au grăbit să ofere complimente de victorie lui Putin. Statele Unite ale Americii au susţinut mişcările de protest anti-Putin în Rusia, sperând că ele vor păstra concentrarea asertivă a liderului rus spre interior, şi nu pe problemele externe.

Reacţia Washingtonului în privinţa alegerilor a fost caldă, felicitând poporul rus pentru alegeri, fără însă să se pronunţe despre Putin. Washington vede revenirea lui Putin la preşedinţie ca un semn că dezacordurile dintre ţări ar putea să se intensifice în viitor. SUA ştie că Putin a fost puternic concentrat pe alegeri în ultimele luni. Acum, că alegerile s-au încheiat, Putin îşi va concentra atenţia pe a crea percepţia că se întoarce pe poziţii, la fel de puternic cum a fost ultima dată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor