Aleksei Navalnîi, bloggerul agitator al opoziţiei anti-Putin

Liderul protestelor din decembrie, avocatul Aleksei Navalnîi, se erijează într-una din figurile cele mai importante ale momentului din Rusia.
Epoch Times România
07.03.2012

Liderul protestelor din decembrie, avocatul Aleksei Navalnîi, se erijează într-una din figurile cele mai importante ale momentului din Rusia. 'Vom ieşi pe străzile Moscovei'. La câteva ore după ce a postat mesajul pe Twitter, el se afla în furgoneta poliţiei. Navalni a fost unul dintre cei peste 500 de arestaţi de luni. Cetăţeni nemulţumiţi de alegerile prezidenţiale care l-au dat câştigător din primul tur pe Vladimir Putin, notează miercuri ziarul ABC.

Însă Navalnîi, care a fost pus în libertate, nu este un cetăţean ca oricare, este un agitator pe care mulţi îl văd drept cel mai promiţător lider al opoziţiei. Are 35 de ani, este avocat şi un blogger activ, şi a devenit unul din capii protestelor multitudinare desfăşurate în decembrie. Şi atunci a fost arestat şi a stat 15 zile la închisoare. Deşi nu s-a prezentat la alegerile prezidenţiale din martie, lui îi aparţine unul din sloganurile cele mai folosite de opoziţia îmopotriva partidului lui Putin 'un partid de tâlhari şi hoţi'.

Altceva se va întâmpla la viitoarele alegeri: într-un interviu de la începutului anului el nu a eliminat posibilitatea de a aspira la preşedinţie 'în alegeri libere şi corecte'. Tatăl lui Navalnîi a fost ofiţer în armată, astfel încât opozantul a crescut într-unul din oraşele militare închise din care nu îşi mai mainteşte decât cozile lungi la lapte. Mai târziu când a intrat la Drept el a decis să intre şi în plitică. A aderat la partidul Yabloko de unde a fost expulzat în 2007 pentru ideile sale naţionaliste.

Navalnîi a ajutat la fondarea mişcării Nard (Poporul) şi a făcut prima dată act de prezenţă la un marş anual care promova drepturile ruşilor etnici. Până când, în urmă cu patru ani a decis să ceară transparenţă companiilor. El a cumpărat acţiuni la mai multe societăţi pentru a le obliga să-şi facă publice conturile. Cifre pe care le dezvăluia apoi pe Internet. Pasul definitiv spre activism l-a făcut în 2010, odată cu lansarea Rospil, un site care denunţa neregulile din adjudecarea contractelor publice. 'Toată lumea spune că există corupţie peste tot. Dar nimeni nu-i denunţă cu nume şi prenume pe corupţi', explicase el ziarului britanic The Guardian.

Succesul iniţiativei a fost atât de mare încât chiar şi administraţia, sătulă de atâta corupţie, foloseşte date obţinute de echipa lui Navalnîi. Este oare Navalnîi, o ameninţare pentru Putin? Potrivit unui sondaj realizat în aprilie anul trecut, 93% din ruşi ştiu cine este Navalnîi. A trecut deja un an şi jumătate de la înfiinţarea blogului său şi peste 200.000 de persoane sunt atente la mesajele sale postate zilnic pe Twitter.

Putin evită să-l nominalizeze, conştient că dacă va încerca să-l discrediteze pe Navalnîi îl va face să fie şi mai popular. Dar face tot posibilul să-i cenzureze apariţiile plubice. Canalul MTV rus a anulat recent programul de interviuri al Kseniei Sobciak, cunoscută ca Paris Hilton din Rusia. Este încă devreme pentru ca Navalnîi să facă saltul definitiv la politica naţională. În pofida iniţiativei sale ferme împotriva corupţiei, el nu dispune de o platformă puternică de lansare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor