Scrutinul prezidenţial din Moldova va avea loc pe 16 martie
În cadrul şedinţei Legislativului, Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a propus organizarea alegerii şefului statului pe data de 16 martie şi s-a votat unanim.
Mai în glumă, mai în serios, liderul PL, Mihai Ghimpu, a cerut ca Marian Lupu să specifice anul. "Vă rog să concretizaţi anul. Nu este clar, 16 martie... când?".
În acelaşi timp, preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, susţine iniţiativa lui Marian Lupu. "Salutăm faptul că în sfârşit o să numim data alegerii. Noi o să votăm pentru numirea datei şi sper să mergem împreună la alegerea preşedintelui ţării".
Şi fracţiunea PLDM şi-a arătat disponibilitatea de a vota data alegerii preşedintelui: "Astăzi, suntem în situaţia când întrunim şi voinţa, şi premize pentru ca să începem procesul, dar să-l ducem la bun sfârşit. Fracţiunea PLDM va vota."
În acest context, liberalul-democrat Tudor Deliu a fost ales în funcţia de preşedinte al Comisiei speciale pentru alegerea preşedintelui, iar liberalul Valeriu Munteanu - secretar. Din partea grupului parlamentar al socialiştilor ca membru al comisiei a fost propusă Veronica Abramciuc. Totodată, Comisia a aprobat regulamentul de lucru şi mostrele actelor necesare a fi prezentate de candidaţii la funcţia de şef al statului.
Dar până a fi stabilită data alegerii preşedintelui ţării, formaţiunile politice nu s-au putut abţine de la replici şi comentarii. Astfel liderul PL, Mihai Ghimpu, a lansat replici în adresa colegilor de Alianţă, afirmând că preşedintele Republicii Moldova va fi ales prin trădare.
"Alegem preşedintele prin trădare. Colegii de Alianţă au dat dovadă de slăbiciune, dar noi nu am venit în politică pentru funcţii", spune Mihai Ghimpu.
În replică, preşedintele interimar Marian Lupu a spus că nu se simte nici un fel de trădare. "Eu, probabil, în egală măsură m-aş putea lansa în asemenea declaraţii. Suntem diferiţi, dar suntem într-o Alianţă. Sunt discuţii romantice", a menţionat Marian Lupu.
Totodată, liderul PD, Marian Lupu, deşi nu a vrut să dea nume, a spuse că persoanele înaintate pentru fotoliul prezidenţial sunt demne de această funcţie. "Am ţinut cont de acele cerinţe pe care le-a înaintat societatea. Dacă ne lansăm din nou în dezbateri publice, mă tem că această afacere să nu se strice. Toţi candidaţii examinaţi sunt persoane eligibile şi demne de această funcţie", a subliniat Lupu.
Mai mult decât atât, preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a afirmat că preşedintele Republicii Moldova va fi ales datorită Partidului Liberal: "Am ajuns la consens şi vă spun că e adevărat ce am spus – acest lucru s-a făcut datorită PL. Vom vota preşedintele despre care o să aflaţi mai târziu. M-am întâlnit cu candidatul, el e propus de AIE. Vom avea pace, linişte şi conlucrare, iar jocurile pe la spate vor fi încheiate. Ne vom gândi la cetăţeni, nu ne vom gândi la mandate".
Totodată, Mihai Ghimpu spune că se teme ca între colegii de Alianţă să nu apară unele divergenţe. "Am ajuns la înţelegere, aşa a trebuit să fie întotdeauna, să discutăm ferm pe poziţie să mergem înainte. Dar mi-e frică că ne vom trezi că sunt rezerve", a adăugat acesta.
Iar preşedintele socialiştilor, Igor Dodon, a precizat că liderii AIE au acceptat să fie ales un preşedinte apartinic, declarând, însă, că nu a primit nicio propunere din partea Alianţei de guvernare cu privire la un posibil candidat pentru fotoliul prezidenţial.
"Până astăzi, socialiştii nu au primit nicio propunere cu nume şi alte detalii referitoare la candidat. Noi am înaintat trei filtre şi anume: am insistat pe un candidat apartinic, să fie înaintat candidatul de către 58 de deputaţi şi să aibă loc o discuţie cu acesta, cel mai probabil săptămâna viitoare. O discuţie care va fi un test al sincerităţii candidatului", a menţionat Igor Dodon.
De asemenea, liderul PSRM a precizat că depinde de colegii din Parlament dacă vom avea sau nu preşedinte.
Amintim că Republica Moldova nu are un preşedinte de 908 zile, din 11 septembrie 2009, când preşedintele de atunci, Vladimir Voronin, şi-a anunţat demisia.
Precizăm că deputaţii au decis astăzi să aleagă şeful statului pe 16 martie. Anterior, PLDM şi PD au propus-o, pe Veronica Bacalu drept candidat la funcţia de preşedinte al ţării. Liberalii nu s-au arătat încântaţi de propunerea colegilor de coaliţie, motivând că Bacalu este o persoană necunoscută.