Strategia Chinei de a opri alte naţiuni să pătrundă în apele disputate este aproape finalizată

Analiştii în securitate şi rapoartele media susţin că, prin operaţiunile sale agresive, Beijingul urmăreşte să obţină un control absolut în Mările Chinei de Sud şi Est şi să blocheze accesul Statelor Unite în regiune, chiar şi cu forţa dacă este necesar.
O insulă pe care China o construieşte în Reciful Fiery Cross din Marea Chinei de Sud.
O insulă pe care China o construieşte în Reciful Fiery Cross din Marea Chinei de Sud. (Captură Foto)

Tot zăngănitul de săbii din lume va fi inutil dacă Beijingul este capabil să implementeze cu succes strategia sa anti-acces în Marea Chinei de Sud. Conform analiştilor, aplicarea acestei strategii de către regimul comunist chinez se apropie probabil de faza finală.

Analiştii în probleme de apărare au avertizat că Beijingul lucrează asupra unei strategii pentru a bloca accesul Statelor Unite în Mările Chinei de Sud şi Est cu ajutorul a ceea ce ei susţin că sunt capabilităţi şi sisteme de tipul A2/AD (anti-access/area denial).

Acest lucru va oferi Chinei controlul asupra regiunii Asia-Pacific şi, printre altele, ar îngreuna planurile SUA de a interveni în cazul în care Partidul Comunist Chinez ar invada Taiwanul.

Dean Cheng, expert în probleme privind armata chineză, a avertizat într-un raport din iulie 2014 pentru Heritage Foundation că armata chineză îşi “modernizează într-o manieră cuprinzătoare” forţele şi încorporează sisteme A2/AD, care variază de la rachete anti-nave până la tactici de război politic, inclusiv război juridic, al opiniei publice şi psihologic.

În ultimii câţiva ani, lumea a putut să vadă cum China a desfăşurat aceste arme şi capabilităţi.

China a trimis recent avioane de luptă, radare şi rachete antiaeriene pe mai multe insule în Marea Chinei de Sud. În plus, s-ar putea ca Beijingul să construiască o nouă bază pentru elicoptere, pentru războiul antisubmarin, împreună cu puncte de alimentare în regiune. Mai mult, în prezent, analiştii chinezi pe probleme de apărare cer navelor chineze să atace pintenul etravei şi să tragă focuri de avertizare asupra navelor americane ce trec prin regiune. Alţii cer Partidului Comunist Chinez să desfăşoare rachete anti-navă şi alte arme avansate în regiune.

Dacă aruncăm o privire generală asupra armelor şi strategiilor folosite de Partidul Comunist Chinez în Marea Chinei de Sud, este evident că acesta dispune în prezent de sistemele necesare pentru a ataca ţinte în aer, pe mare şi sub mare. În acelaşi timp, regimul chinez a însoţit această militarizare a regiunii cu o campanie propagandistică constantă şi cu revendicări teritoriale, încercând ca prin acestea să schimbe percepţiile globale asupra acţiunilor sale.

În timp ce situaţia pare să fie haotică, strategia Partidului Comunist a fost de fapt avansată treptat.

Partidul Comunist Chinez a anunţat în iulie 2015 ca şi-a finalizat operaţiunile de construire a insulelor artificiale în Marea Chinei de Sud. Totuşi, ziarul Epoch Times a raportat cu acurateţe că regimul comunist intrase doar în faza a doua a operaţiunilor sale.

“Înseamnă că ei intră în faza a doua, şi anume, construirea de instalaţii şi capabilităţi pe aceste insule”, a declarat la acea vreme Mira Rapp-Hooper, director pentru Asia Maritime Transparency Iniţiative la Center for Strategic & Internaţional Studies.

Partidul Comunist Chinez se află în prezent în faza a doua a acelor operaţiuni şi când aceasta va ajunge la finalizare, se va intra, cel mai probabil, în faza a 3-a.

Şi a 3-a fază va fi probabil ceea ce au avertizat experţii în probleme de apărare timp de mai mulţi ani: o fază în care regimul chinez va da curs ameninţărilor şi va începe să atace ambarcaţiuni militare şi avioane de luptă străine care survolează regiunea.

S-ar putea ca această nouă fază să nu fie prea îndepărtată. În 28 februarie, South China Morning Post a raportat: “Armata chineză este pregătită ‘să îşi apere suveranitatea în Marea Chinei de Sud”.

Ziarul l-a citat pe generalul chinez Wang Jiaocheng afirmând: “Niciunei ţări nu i se va permite să folosească nicio scuză sau acţiune pentru a ameninţa suveranitatea şi siguranţa Chinei. Principala misiune este aceea de a proteja drepturile şi interesele în Marea Chinei de Sud”.

Totuşi, reuşita planului Beijingului depinde de alegerea Statelor Unite de a se retrage sau nu – şi pentru moment armata americană nu dă niciun semn că ar plănui să se retragă.

Amiralul Harry Harris, şeful Comenzii SUA din Pacific, a declarat recent că regimul chinez “schimbă peisajul operaţional în Marea Chinei de Sud”. Totuşi, el a adăugat că SUA va continua cu patrulele sale în regiune ca şi până acum, indiferent de ameninţările sau revendicările teritoriale ale Beijingului.

“Sunt conştient de ameninţare şi îi voi acorda atenţie. Dar acest lucru nu ne va împiedica să zburăm, să navigăm sau să operăm oriunde ne permite legea internaţională”, a declarat Harris.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii