Amiral american avertizează asupra utilizării militare a pistelor din Marea Chinei de Sud

SUA a cerut Chinei să fie mai transparentă în privinţa acţiunilor sale în Marea Chinei de Sud. Analiştii de securitate se aşteaptă ca Beijingul să înceapă în următoarele luni să îşi folosească noile piste din disputatul arhipelag Spratly pentru desfăşurarea operaţiunilor militare.
Nave chineze participă la activităţi de construire a unei insule artificiale în Marea Chinei de Sud. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.02.2016

Contraamiralul Joseph Aucoin, comandantul Flotei a 7-a a Marinei SUA a cerut Beijingului să fie mai deschis în privinţa intenţiilor sale din Marea Chinei de Sud, susţinând că acest lucru ar reduce o parte din tensiunile existente în momentul de faţă.

“Nu suntem siguri în legătură cu ce se întâmplă”, a declarat Aucoin despre recentele acţiuni ale Chinei, în timpul unei conferinţe de presă cu jurnaliştii în Singapore.

“Aşadar, vom naviga, vom zbura şi vom opera în aceste ape ... aşa cum am făcut-o de mult timp”, a precizat el, arată Reuters.

Acest lucru, a adăugat amiralul, include şi “zborul deasupra acelui spaţiu aerian”, făcând referire la spaţiul aerian de deasupra insulelor artificiale construite de China.

Analiştii chinezi şi regionali pentru securitate estimează că Beijingul va începe în următoarele câteva luni să folosească noile piste din disputatul arhipelag Spratly pentru operaţiuni militare.

Luna trecută, China a testat pentru prima dat o nouă pistă de 3.000 de metri construită pe reciful Fiery Cross, unde au aterizat câteva avioane civile trimise de pe insula Hainan.

Aucoin a declarat că nu ar putea estima momentul în care vor începe avioanele de luptă chineze să opereze în Arhipelagul Spratly.

“Este o nesiguranţă destabilizatoare”, a precizat Aucoin când a fost întrebat de impactul pe care îl vor avea posibilele patrule ale avioanelor de luptă chineze. Amiralul a adăugat faptul că există întrebări în legătură cu intenţiile chinezilor.

China revendică o mare parte din Marea Chinei de Sud, în timp ce Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam manifestă pretenţii rivale.

Temerile internaţionale se amplifică în legătură cu tensiunile din Marea Chinei de Sud, care este un canal navigabil strategic folosit pentru transportul de mărfuri, care se ridică la o valoare totală de 5 trilioane de dolari anual, inclusiv 1,2 trilioane de dolari obţinuţi de SUA din comerţ. Oficialii Marinei SUA au declarat că pretenţiile teritoriale ale Chinei ameninţă navigarea pe acest canal, folosit de asemenea pentru transportul petrolului de naţiunile din nordul Asiei.

Începând cu octombrie 2015, două nave de luptă americane au navigat în apropierea insulelor revendicate de China în arhipelagurile Spratly şi Paracel în cadrul unor operaţiuni pentru susţinerea libertăţii de navigaţie, despre care Beijingul a declarat că sunt provocatoare.

Oficialii chinezi s-au plâns în decembrie 2015 că un bombardier american B-52 a zburat în apropierea unei insule artificiale a Beijingului.

În plus, alte avioane americane de supraveghere şi transport efectuează zboruri de rutină în Marea Chinei de Sud.

Navele de luptă şi vasele civile chineze însoţesc în mod obişnuit navele americane din zonă, dar Aucoin a precizat că relaţia dintre cele două forţe maritime rămâne “pozitivă”.

“Legea Internaţională a Mării a ajutat (China) mulţi ani. Doar dorim ca ei să respecte acele drepturi, astfel încât cu toţii să putem continua să prosperăm”, a mai menţionat amiralul american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor