Beijingul desfăşoară rachete în Marea Chinei de Sud

Beijingul a desfăşurat două baterii de lansatoare de rachete sol-aer sofisticate pe o insulă disputată din Marea Chinei de Sud. Mişcarea are loc în mijlocul unor temeri tot mai mari cu privire la militarizarea regiunii.
Insula Woody.
Insula Woody. (Captură Foto)

Imaginile de satelit publicate marţi seara de ImageSat Internaţional au arătat două baterii de câte 8 lansatoare de rachete şi un sistem radar pe Insula Woody, care aparţine Insulelor Paracel din Marea Chinei de Sud.

Un oficial american a confirmat faptul că imaginile de satelit au surprins sistemul de apărare antiaeriană HQ-9, care are o rază de acţiune de aproximativ 200 km, a raportat Fox News.

Conform raportului, rachetele par să fi fost instalate în perioada cuprinsă între 3 şi 14 februarie.

Ministerul taiwanez al Apărării a confirmat la rândul său desfăşurarea rachetelor chinezeşti, cerând tuturor părţilor interesate “să colaboreze pentru a menţine pacea şi stabilitatea în regiunea Mării Chinei de Sud”.

“[China] ar trebui să evite orice mişcare unilaterală care va duce la creşterea tensiunilor”, a menţionat general-maiorul David Lo, purtător de cuvânt al Ministerului taiwanez al Apărării.

Ministrul australian de externe Julie Bishop, care se află în prezent într-o vizită în China, a făcut de asemenea apel la reţinere şi a cerut tuturor părţilor să îşi rezolve neînţelegerile pe cale paşnică. Ea a adăugat că Australia nu ia nicio parte în disputa din Marea Chinei de Sud.

China a negat faptul că a trimis lansatoare de rachete sol-aer pe insulă iar ministrul chinez de externe Wang Yi a precizat că rapoartele "au fost create de anumite organizaţii media occidentale", conform Reuters.

Este foarte probabil că această mişcare a Beijingului să tensioneze şi mai multe relaţiile din regiune, unde China a desfăşurat în ultimele luni un controversat proiect de revendicare teritorială.

Tensiunile au continuat să crească între Washington şi Beijing de când China a pretins suveranitatea asupra celei mai mari părţi din Marea Chinei de Sud – care a fost revendicată parţial şi de Vietnam, Malaezia, Brunei, Filipine şi Taiwan.

Începând cu 2013, Beijingul şi-a accelerat activităţile de creare de noi avanposturi, turnând nisip deasupra recifelor şi atolilor. Clădiri, porturi şi piste de aterizare suficient de mari pentru a primi bombardiere şi avioane de luptă au fost de asemenea construite pe insulele nou apărute – aceste activităţi fiind considerate drept o încercare de a schimba status quo-ul teritorial prin modificarea geografiei.

SUA consideră că procesul de construire de insule chineze artificiale ar putea ameninţa navigarea în zonele disputate, din moment ce Marea Chinei de Sud care este un canal navigabil strategic folosit pentru transportul de mărfuri, care se ridică la o valoare totală de 5 trilioane de dolari anual, inclusiv 1,2 trilioane de dolari obţinuţi de SUA din comerţ.

Washingtonul a înfuriat recent China prin trimiterea unei nave de luptă în interiorul limitei teritoriale de 22 de km stabilită de chinezi în jurul Recifului Subi din Arhipelagul Spratly, unde China şi Filipine au pretenţii teritoriale rivale. Beijingul a declarat că acţiunea americanilor a fost o provocare deliberată, dar SUA a precizat că a fost vorba de o operaţiune de asigurare a libertăţii de navigaţie în regiune.

Descoperirea sistemului de apărare antiaeriană HQ-9 pe Insula Woody a avut loc în condiţiile în care preşedintele american Barack Obama şi liderii din Asia de Sud-Est au încheiat un summit special desfăşurat în California. În timpul întâlnirii, Obama a cerut luarea de “măsuri tangibile” în vederea “rezolvării paşnice” a disputelor din Marea Chinei de Sud.

SUA şi Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est au declarat că sunt dedicate unei rezolvări paşnice a disputelor, “inclusiv respectarea proceselor legale şi diplomatice, fără a se recurge la ameninţări sau aplicarea forţei”, arată o declaraţie comună publicată după finalizarea summitului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe