China face cu ou şi oţet un înalt comisar ONU
alte articole
Misiunea Permanentă a Chinei la ONU şi-a exprimat nemulţumirea faţă de comentariile făcute de Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Raad al-Hussein, cu privire la suprimarea avocaţilor şi activiştilor chinezi de către regimul comunist din Beijing.
Marţi, Al-Hussein a criticat China pentru arestarea a “250 de avocaţi pentru drepturile omului, consilieri legali şi activişti”, începând cu iulie 2015, cerând autorităţilor comuniste să îi elibereze pe cei aflaţi în custodie.
“Vedem un tipar foarte îngrijorător în China ce are implicaţii serioase pentru societatea civilă şi pentru munca importantă pe care o fac membrii acesteia pe cuprinsul ţării”, a susţinut al-Hussein într-o declaraţie.
“Actorii societăţii civile, de la avocaţi şi jurnalişti până la angajaţi ai ONG-urilor, au dreptul de a-şi desfăşura activitatea şi este datoria statului de a-i susţine şi proteja”, a adăugat Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului.
Al-Hussein a evidenţiat şi cazurile lui Lee Bo şi Gui Minhai, editori din Hong Kong care au dispărut anul trecut şi au reapărut în China, în puşcărie.
“Cer guvernului Chinei să asigure o procedură corectă şi transparentă pentru aceste cazuri”, a precizat al-Hussein.
Gui Minhai de la Mighty Current, a dispărut în octombrie 2015 în timp ce se afla în vacanţă în Tailanda, ca apoi să apară 17 ianuarie la televiziunea de stat chineză, susţinând că a fugit de la scena unui accident rutier produs în decembrie 2003 în oraşul Ningo, în care a murit o studentă de 20 de ani. Legitimitatea materialului video a fost contestată, unii susţinând că frizura şi tricoul lui Gui se schimbă între secvenţe, sugerând că materialul a fost realizat prin lipirea mai multor cadre separate.
Pe lângă Gui şi Lee, alţi trei editori - Lui Por, Cheung Chi Ping şi Lam Wing Kee - au fost arestaţi în Guangdong. Aceştia sunt acţionari sau angajaţi ai companiilor Might Current Media şi Causeway Bay Bookshop din Hong Kong, organizaţia care a publicat diverse cărţi despre scandaluri sentimentale în care sunt implicaţi lideri comunişti chinezi.
Beijingul, mereu “nevinovat”
“Înaltul Comisar a făcut comentarii iresponsabile, fără a ţine cont de fapte, ceea ce trimite lumii din afară un mesaj greşit. Sperăm că al-Hussein va analiza situaţia drepturilor omului din China într-o manieră cuprinzătoare, obiectivă şi raţională, şi nu într-o manieră părtinitoare, subiectivă şi selectivă”, conform unei declaraţii făcute de purtătorul de cuvânt al misiunii chineze la ONU.
La cârma unuia dintre cele mai represive regimuri ale planetei, Partidul Comunist neagă de fiecare dată orice abuz comis împotriva cetăţenilor săi.
Fie că este vorba de suprimarea tibetanilor, a avocaţilor şi activiştilor pentru democraţie, a aderenţilor Falun Gong sau a creştinilor şi uigurilor, Beijingul neagă toate anchetele internaţionale şi dovezile incontestabile prezentate de comunitatea internaţională sau societatea civilă, susţinând că ele fac parte dintr-un efort masiv al Occidentului de a îngenunchea China.