Negrul drept alb / China susţine că depune eforturi “enorme” pentru a opri utilizarea torturii

La o întâlnire cu experţi ONU, China a declarat că a depus “eforturi enorme” pentru a opri abuzurile, susţinând că acuzaţiile privind aplicarea de “tratamente inumane împotriva suspecţilor proveniţi din rândul minorităţilor etnice sunt nefondate”. Un raport al Amnesty International sugerează exact contrariul.
Reconstituirea unei metode de torturare – hrănirea forţată – folosită în lagărele de reeducare chineze. (Minghui.org)
Andrei Popescu
19.11.2015

Oficialii chinezi au declarat miercuri Comitetului ONU împotriva Torturii că în China nu există deţinuţi politici şi că guvernul comunist interzice utilizarea torturii.

În timpul unei sesiuni de două zile în Geneva, care a început marţi, o delegaţie chineză numeroasă s-a adresat Comitetului ONU şi a afirmat că ţara lor a făcut progrese "tangibile, vizibile şi continue" în privinţa eliminării utilizării torturii.

Ambasadorul Chinei la ONU şi şeful delegaţiei, Wu Hailong, a susţinut că poziţia Chinei împotriva torturii este fermă şi că ţara sa a depus mari eforturi pentru a opri abuzurile.

Comitetul, format din 10 membri care evaluează situaţia tuturor celor 156 de ţări care au ratificat Convenţia Împotriva Torturii, a insistat ca delegaţia chineză să se refere la utilizarea torturii în China şi s-a concentrat pe scaunele de interogare, conform Deutsche Welle.

Li Zhongcheng, de la Procuratura chineză, a afirmat că scaunele de interogare sunt necesare, fiind utilizate pentru a descuraja deţinuţii să fugă, să se “rănească singuri” sau să îi rănească pe alţii, iar pentru a oferi deţinuţilor un sentiment de “confort şi securitate”, scaunul este uneori dotat cu o căptuşeală moale.

Raportul Amnesty susţine contrariul

Un raport publicat de Amnesty Internaţional săptămâna trecută a detaliat cum deţinuţii sunt legaţi de scaune de fier timp de mai multe ore, sunt privaţi de somn, sunt loviţi cu pumnii sau cu diverse obiecte şi sunt supuşi la electroşocuri.

Patrick Poon, unul dintre cercetătorii raportului, a declarat agenţiei de ştiri AFP că utilizarea scaunelor de fier reprezintă una dintre cele mai dure acuzaţii expuse de avocaţi şi de clienţii lor.

Pentru realizarea acelui raport, Amnesty a intervievat 37 de avocaţi care practică dreptul în China şi mai mulţi experţi în sistemul penal chinez. De asemenea, organizaţia a analizat şi 590 de decizii de tribunal care implică acuzaţii de tortură şi “mărturisiri forţate”.

Deseori, avocaţii chinezi care încearcă să se ocupe de cazurile unor clienţi ale căror drepturi au fost încălcate se găsesc ei înşişi în situaţia în care devin victime ale torturii comise de oficialii poliţiei. Un avocat a declarat pentru Amnesty că a fost bătut şi reţinut de mai mulţi ofiţeri de poliţie după ce a încercat să investigheze arestarea mai multor practicanţi Falun Gong – o disciplină spirituală chineză interzisă de Partidul Comunist Chinez şi supusă unei campanii masive de eradicare.

Până în prezent, milioane de persoane care practică Falun Gong - o disciplină străveche bazată pe principiile adevăr, compasiune şi toleranţă care cuprinde şi exerciţii meditative - au fost aruncaţi în lagăre de reeducare, spitale psihiatrice şi închisori chineze, unde sunt torturaţi fizic şi psihic şi chiar ucişi.

Anchetele desfăşurate după 2006, când au ieşit la iveală primele informaţii despre recoltarea forţată de organe de la practicanţi Falun Gong, au dus la obţinerea unui număr tot mai mare de dovezi care atestă aceste crime comise la ordinele şi sub supravegherea Partidului Comunist Chinez.

Numărul practicanţilor ucişi este estimat la peste două milioane, iar în prezent sute de mii de practicanţi se află închişi în lagărele şi închisorile chineze, riscând în orice moment să fie ucişi, motiv pentru care aderenţii Falun Gong din întreaga lume susţin încetarea persecuţiei şi a crimelor.

Hong Kong

În timpul sesiunii de două zile, experţii ONU au discutat cu oficialii din Hong Kong despre utilizarea forţei excesive folosite de autorităţi în timpul protestelor democratice de anul trecut.

Concluziile experţilor vor fi publicate în 9 decembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor