Starea României după 6 luni de guvernare roşie. Cîţu: "Dezastrul este inevitabil!"

Programul de guvernare al PSD reprezintă garanţia că România va experimenta foarte curând o criză similiară cu cea din perioada 2008-2010, susţine senatorul PNL Florin Cîţu.
Loredana Diacu
12.06.2017

alte articole

Florin Cîţu(PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
12.06.2017

Senatorul PNL Florin Cîţu - fost economist şef al ING Bank - a publicat luni, pe pagina sa de Facebook, o amplă analiză a "realizărilor" coaliţiei la putere, după 6 luni de la preluarea frâielor ţării. Intitulat sugestiv "Starea României după 6 luni de guvernare roşie", raportul converge spre concluzia că "tot ce face PSD astăzi în plan politic are ca scop realizarea dezideratelor în plan economic, adică jaful perfect."

"Modifici legea ca să poţi fura, modifici legea ca cel care te controlează să-ţi dea voie să furi, modifici legea ca să nu înţeleagă UE şi alte instituţii internaţionale ce faci", descrie Cîţu politica dusă de PSD.

Astfel, în timp ce numeroase măsuri promise în programul de guvernare (precum TVA 0 pentru vânzarea de locuinţe, pentru materii prime în agricultură, pentru publicitate, impozit pe profit 0 pentru centrele de cercetare-dezvoltare, legea prevenţiei; construcţia primelor 500 de locuinţe din cele 1.500 de locuinţe promise pentru tineri, elaborarea codului economic al României etc.) nu au fost implementate, PSD şi guvernul său au luat o serie de (alte) măsuri cu impact fiscal şi economic generând presiuni pe bugetul de stat.

Cîţu enumeră câteva dintre aceste măsuri, respectiv:

- majorarea salariului minim pe economie, act ce pune presiune pe angajatorii privaţi, în special pe IMM-uri. Astfel, s-a ajuns ca în cazul IMM-urilor o parte dintre angajaţi să fie trecuţi “la negru”.

- modificarea ordonanţei 109/2011 care asigură conducerea dualistă a companiilor cu capital de stat. Această modificare generează un control politic total al PSD asupra companiilor de stat, spune liberalul;

- ordonanţa privind confiscarea profiturilor companiilor de stat dar şi a provizioanelor acestora. Potrivit senatorului, această ordonanţă este şi un anunţ al PSD-ului care spune că oferă clienţilor politici un loc de muncă îi “eliberează” şi de povara de a face investiţii;

- finanţarea prin programul Start-up Nation cu o sumă dublă faţă de programul similar din SUA. "Evident în folosul unor beneficiari politici."

- crearea a două fonduri mamut, FSDI şi FND, care "să centralizeze la nivel naţional clienţii politici ai PSD-ului cât şi găurile de la buget".

- centralizarea investiţiilor companiilor de stat într-o singură mână, "o meteahnă veche a PSD-ului".

- concentrarea tuturor fondurilor de dezvoltare de la nivel central sau local într-un singur minister, împreună cu decizia distribuirii fondurilor (MDRAP);

- ordonanţa de guvern prin care au extins gratuitatea transportului CFR pentru studenţi, care, spune Cîţu, a adâncit criza financiară, pe care o suportăm toţi, în care se află deja CFR.

Cîţu mai precizează în analiza sa că "programul de guvernare al PSD reprezintă garanţia că România va experimenta foarte curând o criză similară cu cea din perioada 2008-2010.

Majoritatea măsurilor din programul de guvernare influenţează economia României în aşa fel încât dezastrul este inevitabil. Creşterea cheltuielilor publice mult mai rapid decât dinamica PIB-ului, în special datorită salariilor, a ajutoarelor sociale şi a subvenţiilor, concomitent cu creşterea costului cu forţa de muncă şi a numărului controalelor ANAF, duc inevitabil la deficite publice mai mari, datorie publică mai mare, şomaj şi economie la negru", scrie senatorul.

Cîţu atinge şi subiectul legii salarizării unitare, unul dintre cele mai fierbinţi subiecte ale momentului, arătând că aceasta a pornit de la o anvelopă salarială de 32 de miliarde de lei în programul PSD şi a ajuns la peste 70 de miliarde de lei după cele mai recente estimări.

Liberalul explică faptul că ţara noastră, cea mai săracă din UE şi cu cea mai scăzută rată a productivităţii, cheltuie în prezent 8.4% din PIB doar pe salarii în sectorul bugetar în timp ce media UE este de 10 % din PIB. Însă, programul PSD creşte, fără niciun fel de analiză, salariile din sectorul bugetar până la 12% din PIB, adică cu două puncte procentuale peste media UE, asta în timp ce potenţialul de creştere scade, investiţiile scad, şi productivitatea rămâne redusă.

"Altfel spus, economia nu produce atât de mult încât să suporte acest cost suplimentar. Rezultatul, pentru plata costului suplimentar guvernul va face împrumuturi adăugând la datoria publică. Împrumuturi plătite de generaţiile viitoare. Programul PSD nu lasă generaţiilor viitoare o datorie publică ca urmare a dezvoltării infrastructurii, de exemplu, ci ca urmare a creşterii salariilor în sectorul bugetar, a cheltuielilor cu asistenţa socială şi a subvenţiilor", scrie Cîţu, în opinia căruia legea salarizării garantează că deficitul bugetar va exploda în perioada următoare.

În concluziile amplului raport, ce poate fi accesat aici, senatorul arată că rezultatul alegerilor parlamentare a dus la crearea unui Parlament în care majoritatea politică a PSD are toate pârghiile pentru a influenţa cum doreşte societatea românească.

În Parlament, Dragnea a pus mâna pe toate comisiile importante care-i asigură monopolul în guvernarea ţării, susţine senatorul, în opinia căruia "majoritatea roşie din Parlament" a asigurat şi asigură în continuare controlul prin numiri politice în fruntea instituţiilor şi organismelor care contribuie la acoperirea “jafului perfect” din economie (INS, Curtea de Conturi, Comisia Naţionala de Prognoză etc…).

Florin Cîţu mai acuză că, folosind pervers şi cu cinism realitatea (vorba aia, şi în opoziţie există primari şi consilieri), PSD îşi prezintă legile astfel încât costul electoral pentru opoziţie să pară mult mai mare decât este în realitate în cazul în care s-ar opune.

Cât despre programul de guvernare al PSD, despre care Liviu Dragnea vorbeşte cu mare mândrie, acesta este rezultatul gândirii unui grup restrâns de oameni fără expertiză şi experienţă în domeniul politicilor macroeconomice, în special în ceea ce priveşte economia României, susţine Cîţu, în opinia căruia, în fapt, politica de stat a PSD-ului este “pâine şi circ .“

Liberalul mai arată că fondurile UE au avut un rol important în construcţia bugetului PSD şi atrage atenţia că, dacă rata de absorbţie de până acum se păstrează, adică zero, fondurile UE vor deveni principalul motiv pentru prima rectificare bugetară negativă din acest an.

De asemenea, Cîţu mai reaminteşte că veniturile fiscale în primul semestru sunt mai mici ca procent din PIB cu 1 punct procentual, atât faţă de ţintă cât şi faţă de perioada similară a anului trecut, ceea ce va constitui încă un motiv important pentru o rectificare bugetară negativă în acest an.

"Este evident că deficitul asumat de 3% va fi depăşit. Deja avem semnale că generează probleme în relaţia cu instituţiile internaţionale", scrie liberalul.

Cîţu atrage atenţia şi asupra faptului că, în ciuda promisiunilor salariale, datele furnizate de INS arată o încetinire a dinamicii consumului, o astfel de evoluţie prevestind, de obicei, o criză economică.

Deşi anunţate ca principal motor în programul de guvernare, investiţiile publice se află la minim istoric din două motive: au fost tăiate pentru a cosmetiza execuţia bugetară, iar banii pentru investiţiile pe care le făceau companiile de stat au fost confiscaţi prin OUG pentru plata salariilor şi pensiilor de la buget", mai scrie liberalul.

"În opinia mea, dacă suntem de acord să-i lăsăm pe Liviu Dragnea şi PSD-iştii lui să ducă la îndeplinire tot ce şi-au propus şi să aşteptăm să distrugă economia, NE ÎNŞELĂM. O asemenea atitudine ne face părtaşi pe toţi la distrugerea României. Toţi trebuie să ne unim forţele şi să încercăm să-i oprim. Asta înseamnă să fim responsabili", concluzionează Cîţu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor