Liberalul Florin Cîţu, în dialog cu #Rezistenţa: "Piaţa are mai multă putere decât Opoziţia în Parlament. Un parteneriat Piaţă - Opoziţie e foarte important!"
alte articole
Reprezentanţii grupului #REZISTENTA de pe Facebook - platformă civică născută în urma protestelor declanşate de adoptarea OUG 13 - au avut joi, în Parlament, o întâlnire cu senatorul liberal Florin Cîţu, în cadrul căreia au fost discutate unele dintre cele mai "fierbinţi" subiecte care preocupă atât societatea civilă cât şi politicul (chiar dacă adesea le văd din perspective diferite).
Întâlnirea a avut loc în cadrul proiectului REZISTENŢA 360, al cărui scop este crearea unor punţi de dialog între societatea civilă şi clasa politică şi, de ce nu, de cooperare pe teme de interes pentru cetăţeni.
Discuţiile între liberalul Cîţu şi protestatari, transmise online de Rezistenţa TV, au vizat subiecte precum legea graţierii - despre care liberalul susţine că nu va rezolva problema aglomerării din penitenciare, dimpotrivă -, legea salarizării unitare, faimosul impozit pe gospodărie la care liberalul crede că PSD va renunţa. De asemenea s-a discutat despre cum ar arăta o Românie liberală, despre viitorul PNL după Congres, despre programul "faraonic şi plin de capcane" al PSD, despre pericolul jefuirii bugetului public prin ordonanţe precum 6 şi 9 etc. În cadrul discuţiei, cetăţenii i-au transmis online întrebări senatorului, acestea vizând, de asemenea, problemele stringente ale societăţii.
"Mi-a plăcut foarte mult. Foarte pragmatic şi foarte relaxat, diferit de celelalte interviuri pe care le-am dat şi întrebările venite de la oamenii care ne-au văzut online foarte aplicate, ceea ce mă bucură. Către acest public vreau să vorbesc, oameni care sunt în economie, care lucrează, publicului ăsta vreau să mă adresez", a declarat Cîţu după dialogul cu protestatarii.
În opinia senatorului, Piaţa (cu alte cuvinte protestatarii) au reuşit în ultima perioadă mai mult decât ce a reuşit Opoziţia în Parlament şi este nevoie de o colaborare între politic (opoziţie) şi Stradă.
"Piaţa a reuşit să întoarcă şi ordonanţa 13 şi Legea graţierii. Noi, oricât am încerca, nu avem puterea în Parlament, ca Opoziţie, Piaţa a reuşit, Liviu Dragnea este speriat de Piaţă, este speriat de efectul Pieţei şi atunci nu avem decât, pe de o parte să vă mulţumim şi sperăm că putem să lucrăm în viitor cu Piaţa, şi mă refer la Piaţa Victoriei", a declarat Cîţu.
De ce este necesară colaborarea? Pe de o parte, Piaţa poate pune mai multă presiune pe PSD decât poate face acum Opoziţia, pe de altă parte, cei din stradă au nevoie de politicieni care să dea legi bune pentru ei.
"Piaţa nu legiferează. Şi atunci ai nevoie de politică şi de aceea eu văd o simbioză între Piaţă şi PNL, poate şi USR, să meargă mai departe pentru că şi idei pot veni din Piaţă şi idei pentru propuneri legislative şi aşa mai departe, putem să facem multe. Dar trebuie să înţeleagă şi cei din Piaţă că este nevoie de clasa politică. Ăsta e sistemul. Până o să avem alt sistem n-avem ce-i face", a declarat Cîţu.
La finele întâlnirii cu Florin Cîţu, protestatarii şi-au reiterat intenţia de a avea şi alte astfel de întrevederi cu personaje publice care au ceva de spus, competenţi pe zona lor de activitate şi care pot crea noi punţi în societate. În perspectivă, cetăţenii nu exclud, ba chiar dimpotrivă, ideea de a veni în timp cu idei de proiecte de lege pe care apoi aleşii să le susţină în Parlament.
"Am vrea să ajungem să propunem iniţiative de legi, am vrea să ajungem să discutăm şi să avem parteneriate şi cu partea politică, asta nu înseamnă neapărat că ne vom forma noi într-un partid politic dar, da, aşteptaţi mai multe de la noi. Încă ne dezmeticim, încă încercăm să vedem exact care este direcţia dar nu ne vom opri aici, asta este clar. Vom avea proiecte, în principal în zona de on-line, încercăm să definim şi să dezvoltăm proiecte şi în partea off-line.
Pentru noi este foarte important să ne dăm seama cum putem să ieşim din bula noastră de Facebook, să îi spunem aşa, şi să avem acces la persoane care nu sunt pe Facebook şi care sunt cumva către zonă electoratului PSD-ului. Planurile sunt multe. Important este să ne organizăm, să avem proiecte gen Rezistenţa 360, să ne iasă şi să ne motiveze şi pe noi şi să mergem mai departe", a declarat Mihai Tudorică, unul dintre reprezentanţii grupului.
Anterior întâlnirii cu Cîţu, protestatarii s-au întâlnit cu Nicuşor Dan, Cristian Seidler, Florina Presadă şi ALDE.
Câteva dintre ideile punctate de Florin Cîţu în dialogul cu Strada.
- Cred că nu ne luptăm cu PSD-ul prea mult. Asta e una din problemele mele curente, că nu ne luptăm cu PSD-ul suficient, cred că acest Congres (al PNL) trebuia făcut mult mai repede, cred că e foarte important omul care câştigă, este nevoie de un lider, e nevoie de cineva puternic să se lupte cu PSD-ul.
- Problema nu este că în România nu ai partide, ci că nu prea are lideri.
- Ce a reuşit Piaţa, Opoziţia nu reuşea niciodată. Dragnea nu are frică de Opoziţie, are frică de Piaţă. Şi s-a văzut şi acum, când au ieşit 2000 de oameni a întors imediat, nu îl mai interesează legea graţierii. Ideea este că în Parlament putem atrage atenţia, să identificăm, dar în acest moment - aşa a picat votul - Piaţa are mult mai multă putere decât are Opoziţia în Parlament. Un parteneriat Piaţă - Opoziţie e foarte important în momentul ăsta.
- PSD nu are multe obiective, dar are unul foarte clar: jaful perfect, şi o altă durere a mea e că s-a ieşit în Piaţă pentru OUG 13 dar nu s-a ieşit pentru ordonanţele 6 şi 9 care pot face mult mai rău economiei decât ordonanţa graţierii. OUG 6 şi 9 permit jaful public, şi permit celor ce vor lua decizi cu banii noştri să îi poată cheltui în scop politic cum vor ei şi să nu fie traşi niciodată la răspundere. Mi se pare mai periculos decât ordonanţa graţierii.
- Legea graţierii a pornit de la faptul că puşcăriile sunt supra-aglomerate şi condiţiile sunt îngrozitoare dar legea graţierii nu rezolvă problema. Scoţi o mie şi intră alţii în locul lor, iar condiţiile rămân la fel de proaste. (...) De ce nu permitem în România să se facă puşcării private?
- Primul efect al legii salarizării e că a crescut şpaga pentru a te angaja la stat. Ca să te angajezi acum la stat pe baza acestui proiect de lege trebuie să plăteşti mai mult.
- Problema cu politicile care intervin şi îţi dau ţie iluzia că poţi mai mult este că deciziile tale sunt influenţate în mod pervers de promisiune.
- Oamenii trebuie să înţeleagă că îţi iei un credit pe 29 de ani, ai probabilitatea să pierzi locul de muncă o dată la 7 ani. Poţi trece peste momentele alea? (...) Se spune că îţi creşte salariul până în 2022, Iţi creşte salariul în 2017, poate îţi creşte şi în 2018, dar după aceea nu îţi mai creşte nimic.
Într-o ţară în curs de dezvoltare coruptă nu vei atrage capital de calitate, vei atrage doar oameni care vor să investească în sistemul ăsta. Nu avem bănci de calitate în România, pentru că nu lucrează în sisteme mocirloase.
- La noi a venit Renault şi Ford, dar nu a venit Mercedes, oamenii ăia nu vor să se complice cu stilul tău bizantin.
- Impozitul pe gospodărie nu există în programul de guvernare al PSD. Există impozitul global, dintr-o eroare de comunicare au ajuns să vorbească de impozit pe gospodărie... Părerea mea e că vor reveni şi vor vorbi din nou de impozit global.
Înregistrarea dialogului cu Florin Cîţu poate fi accesată aici