Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii al lui Dragnea, în categoria "cai verzi pe pereţi", cu căruţa pusă înaintea cailor

Lăudat de Liviu Dragnea ca fiind ceva ce va face economia sa duduie, Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii a atras atenţia USR-ului care a încercat să afle ce e în spatele lui. Răspunsul primit de la Ministerul de Finanţe a fost însă îngrijorător.
Ana Ion
04.04.2017

alte articole

Liviu Dragnea (Florin Chirilă/Epoch Times)
Ana Ion
04.04.2017

"Ne amintim poate din campanie cum suna răspunsul domnului Dragnea la orice întrebare de tipul "şi de unde veţi lua bani pentru toate astea?" Era simplu, pe tonul calm şi părintesc sugerat probabil de consultanţii din Israel: "din FSDI - Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii", scrie, pe Facebook fostul ministru tehnocrat al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, atrăgând atenţia că în timp ce liderul PSD se laudă cu FSDI-ul, Ministerul de Finanţe "habar nu are ce şi cum." În schimb, problema e "pe mâini bune": s-a făcut un grup de lucru care va rezolva competent.

Drept dovadă a haosului ce înconjoară acest fond, Voiculescu dă share unei postări a deputatului USR Claudiu Năsui care a urcat pe Facebook un răspuns al Ministerului de Finanţe la interpelarea sa privind FSDI.

Din scrisoarea Ministerului reiese că Guvernul a aprobat, pe 9 februarie, un Memorandum pentru demararea demersurilor vizând crearea FSDI. În urma acestui fapt s-a făcut un grup de lucru, coordonat de Ministerul Economiei, care va elabora cadrul legal privind înfiinţarea FSDI şi va analiza ca funcţionarea Fondului să nu afecteze deficitul bugetar şi să respecte regulile europene în materie de concurenţă. După definitivarea proiectului, urmează să fie consultate instituţiile europene competente. Interesant e că deşi proiectul e coordonat de Ministerul Economiei, de corespondenţa cu Eurostatul se ocupă Institutul National de Statistică.

Răspunsul Ministerului de Finanţe la solicitarea deputatului USR Claudiu Năsui (Facebook)
Răspunsul Ministerului de Finanţe la solicitarea deputatului USR Claudiu Năsui (Facebook)

Răspunsul Ministerului de Finanţe la solicitarea deputatului USR Claudiu Năsui, pagina 2 (Facebook)
Răspunsul Ministerului de Finanţe la solicitarea deputatului USR Claudiu Năsui, pagina 2 (Facebook)

"O să se consulte cu instituţiile europene după (!!!) ce termină de scris actul normativ. Nu înainte. Un obicei vechi în instituţiile noastre. Ca şi cum ai pregăti şi ai anunţa clătitele dar nu ştii dacă ai făină", comentează Voiculescu acest "după", încheindu-şi postarea cu hashtag-ul #caiverzipepereti.

La rândul său, traducând limbajul de lemn al scrisorii Ministerului de Finanţe pe înţelesul tuturor, Năsui comentează următoarele:

"Ministerul Finanţelor Publice mi-a răspuns că nu ştie nici el răspunsurile la întrebările pe care le-am pus. Dar, staţi liniştiţi, pentru că s-a făcut un „grup de lucru” în vederea elaborării fondului şi că vor să nu afecteze deficitul bugetar şi datoria publică.

De fapt, cam de asta îmi era frică. Ca să evităm cheltuieli ascunse şi datorii surpriză când ne este lumea mai dragă, ar trebui să vrem ca FSDI, dacă apare, să afecteze şi deficitul şi datoria publică. Tocmai pentru că vrem să avem disciplină financiară în ceea ce priveşte cheltuielile statului şi nu vrem să ne trezim, precum Grecia, deodată cu datorii ascunse pe care să nu le putem duce dar pe care va trebui să le plătim.

Ce ar fi amuzant dacă nu ar fi atât de trist este recunoaşterea sinceră că vor face consultări cu instituţiile europene după ce termină proiectul de act normativ şi nu înainte. În mod normal aţi crede că faci consultări înainte să faci un proiect de act normativ tocmai ca să-l faci bine. Faci consultări în vederea conceperii tocmai ca să fii sigur că este fezabil şi îşi atinge scopul. Dar în cazul FSDI, se pare că vom proceda uşor invers.

De asemenea, mi se spune că de corespondenţa cu Eurostat se ocupă Institutul Naţional de Statistică. Aşa că ghiciţi unde va fi următoarea mea interpelare", comentează Năsui.

Ce este FSDI

Potrivit PSD, FSDI este baza de la care va porni reindustrializarea României (rămasă aproape fără industrie după ce 27 de ani aproape tot ce funcţiona în ţară a fost căpuşat şi jefuit).

"FSDI va cuprinde acţiunile deţinute de stat în circa 200 de companii. Valoarea totală a activelor companiilor ce vor fi incluse în FDSI este de aproximativ 45 de miliarde lei. Prin preluarea acţiunilor de către FSDI, statul renunţă la dividendele aferente, în sensul că ele nu vor mai fi încasate anual la bugetul de stat, ci vor alimenta FSDI. Echivalentul sumelor ce nu vor mai fi încasate la buget va fi de 2,5 miliarde lei anual, o sumă echivalentă cu 0,25% din PIB, însă după cum se va vedea mai jos aceasta va fi compensată de efectele generate în economie de FDSI, care vor aduce mai multe venituri la bugetul de stat”, explica recent ministrul Economiei, Mihai Tudose.

La rândul său, Liviu Dragnea laudă Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii ca fiind ceva ce a stârnit un interes uriaş în mediile internaţionale, în mediile financiare internaţionale, începând din America şi terminând cu Norvegia.

"Toate companiile de stat din România profitabile vor fi incluse în acest Fond, care va emite obligaţiuni, care pot fi cumpărate de orice cetăţean şi de orice firmă. Statul va rămâne 100% acţionar, nu va vinde nicio acţiune de acolo, pentru că sunt companii strategice şi, de asemenea, acest Fond, aşa cum se întâmplă şi în alte părţi din lume, împreună cu fondul de investiţii mari şi cu bănci internaţionale, cu care am şi avut discuţii oficiale, vor face joint venture cu care se vor finanţa investiţii mari, strategice (...)

Vor începe să construiască fabrici, capacităţi de producţie, în zone unde existau dar în perioada 1997-1998, 1.300 de fabrici şi uzine din România au fost tăiate, lichidate şi un milion şi jumătate de români au rămas pe drumuri şi va începe o reindustrializare a României. Şi sunt fonduri uriaşe de investiţii care vor să investească pentru că vor să aibă profit. Aşa se lucrează", declara recent Dragnea, citat de Gândul.

Pe de altă parte, opoziţia susţine că acest fond e un fel de casino cu circuit închis, parte a unui jaf apocaliptic pus la cale de PSD care vrea să căpuşeze banul public şi la nivel de companii. OUG 13 era încununarea acestui jaf, astfel încât cei ce urmau să fure cu mâinile până la coate să nu păţească nimic. Informaţii aici şi aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor