Macovei: Convenţia ONU ratificată de România nu prevede niciun prag pentru abuzul în serviciu
alte articole
Guvernul pus de Dragnea se pregăteşte să treacă de la nerespectarea legilor naţionale la încălcarea Convenţiilor internaţionale pe care România şi le-a asumat, le-a ratificat şi s-a obligat să le respecte, a scris, pe site-ul personal, europarlamentarul Monica Macovei.
"Convenţia ONU împotriva corupţiei, adoptată la New York la 31 octombrie 2003, a fost ratificată de România prin legea 365/2004, publicată în Monitorul Oficial pe 5 Octombrie 2004. Pe vremea guvernului PSD-Năstase, aşadar. Convenţia ONU nu prevede niciun prag valoric de la care abuzul este considerat infracţiune şi nici nu recomandă aşa ceva. La noi, această infracţiune există în art 297 din Codul Penal, sub denumirea de abuz în serviciu şi, în prezent, nu prevede un prag valoric, respectând Convenţia ONU", a declarat Macovei.
Fostul ministru atrage atenţia că PSD, folosind decizia Curţii Constituţionale, vrea să pună un prag valoric până la care abuzul în serviciu nu este infracţiune, adică nu poate fi pedepsit penal.
"Iordache, ministrul care a ajuns celebru adoptând OUG-uri noaptea, ca hoţii, se autodepăşeşte şi propune dublarea valorii pragului pe care el l-a pus în Ordonanţa hoţilor – OUG 13: de la 200.000 la 400.000 de lei. Adică, circa 100.000 de euro pot fura funcţionarii şi politicienii fără să fie cercetaţi penal. Vine şi Nicolicea cu o "opinie" şi mai absurdă: să se stabilească un prag valoric de 600.000 de euro sau 1 milion de euro prin OUG!", a subliniat Macovei.
Potrivit europarlamentarului, curios sau nu, Florin Iordache este convins că în motivarea CCR "se precizează foarte clar" că este obligatoriu să fie un prag pentru abuzul în serviciu, iar actualul ministru al Justiţiei vrea, de asemenea, introducerea unui astfel de prag.
"PSD, aveţi onoare sau nu? Vă ţineţi măcar promisiunile internaţionale? Pe cele din campaniile interne, ştim de mult că nu, uitaţi-vă ce au făcut cu promisiunile cu majorările salariale de la 1 iulie 2017. Minciuni! PSD şi Guvernul Grindeanu să se hotărască: suntem în ONU sau nu?
Dacă tot vreţi neapărat să puneţi un prag, atunci vă sugerăm să puneţi prag pentru pedepsele acordate la abuzul în funcţie: prejudiciu de la 1 euro la 10 euro – pedeapsa cu închisoare 1 an, de la 11 euro la 100 euro prejudiciu– pedeapsa cu închisoare 2 ani, de la 101 euro prejudiciu la 200 de euro – pedeapsa cu închisoare 3 ani etc. Şi fără suspendare", a continuat Macovei.
La fel, modificaţi şi la furt, propune fostul ministru: "pentru furtul unei găini – 1 lună de închisoare, furtul unui porc – 2 luni de închisoare, furtul unei oi – 3 luni de închisoare etc. Când veţi ajunge la furtul a 100.000 de euro, cât vrea Iordache să ridice pragul valoric, sau la 600.000 sau 1 milion de euro, cât propune Nicolicea, nu va ajunge o viaţă de om să acopere anii de închisoare".
"Ar fi greu de înţeles ca CCR să impună introducerea unui prag valoric pentru abuz în serviciu, ar fi o motivare politică, nu juridică. Dacă PSD introduce prag valoric, atunci nu este urmare a deciziei CCR, ci a voinţei unor penali, dornici să scape de anchete şi de posibile condamnări", a conchis Macovei.