Cîţu: Legea salarizării unitare va fi un eşec

Plata contribuţiilor sociale doar de către angajat înseamnă pentru majoritatea angajaţilor creşteri ale salariului net mai mici decât cele prezentate de PSD şi pentru unii chiar scăderi, susţine liberalul Florin Cîţu.
Loredana Diacu
19.05.2017

alte articole

Florin Cîţu(PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
19.05.2017

Legea salarizării va fi un eşec, avertizează liberalul Florin Cîţu, vicepreşedinte al Comisiei de buget-finanţe din Senat. Mai mult, deşi ministrul Muncii prezenta această lege ca aducătoare de bunăstare pentru bugetari, ea nu este ceea ce s-a promis, cel puţin nu pentru toată lumea. Astfel, potrivit lui Cîţu, deşi unele salarii vor scădea, altele vor creşte cu un procent mai mic decât era estimat.

Unul dintre motivele pentru care salariile nu vor creşte aşa cum sperau unii este transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, a explicat Cîţu într-un interviu acordat rfi.ro.

"Anumite părţi din sectorul bugetar nu vor avea aceeaşi creştere promisă pe care şi-o imaginau sau alţii chiar vor scădea. Mai mult, ceea ce promite Guvernul în programul de guvernare, acel transfer al contribuţiilor sociale către angajat va scădea salariile în sectorul public. Oamenii care-şi fac astăzi un plan, crezând că le va creşte salariul cu 50 de lei vor vedea după ce se aplică acea contribuţie că salariul va creşte doar cu 10 lei sau cu 15 lei, deci netul va fi mai mic decât îşi imaginează. Este un lucru pe care nimeni încă nu l-a discutat. Trecerea plăţii contribuţiei de la angajator la angajat va face unele salarii nete să fie mai mici, iar altele să aibă o creştere mai mică şi încă nu am ajuns la această discuţie. Veţi vedea câte nemulţumiri vor apărea în acel moment, nu doar în sectorul bugetar, dar bineînţeles că vor apărea şi în sectorul privat", susţine Cîţu.

Senatorul mai precizează că eliminarea de ieri a art. 40 din lege, care amână indexarea pensiilor speciale până în 2023, înseamnă un cost suplimentar de 8 miliarde de lei.

"Astfel, în acest moment legea salarizării unitare presupune un impact suplimentar asupra deficitului bugetar de aproximativ 10 miliarde lei în fiecare an. Pentru comparaţie, în acest an deficitul bugetar este de 24 miliarde lei", susţine senatorul PNL.

Nu în în ultimul rând, liberalul a criticat faptul că dezbaterea din comisiile parlamentare se desfăşoară pe repede înainte, deşi vorbim despre o lege de importanţă cu totul deosebită.

De asemenea, liberalul cere o reformă a sectorului bugetar.

"Problema pe care o văd eu este că facem o lege a salarizării unitare, pe care o decuplăm de reforma din sectorul bugetar. Dacă am cupla legea salarizării unitare cu o reformă, tot pe aceeaşi perioadă, vorbim de cinci ani, implementarea legii salarizării unitare, cu o reformă a sectorului bugetar, în aceeaşi perioadă de cinci ani, veţi vedea şi vom vedea cu toţii că este mult mai uşor să rezolvăm problema (...). Eu cred că şi această lege a salarizării unitare o să fie un eşec, pentru că nu o să poată să fie aplicată”, susţine Cîţu, care anunţă că va vota împotriva proiectului legii salarizării.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor