Stanomir: Pesediştii l-au făcut pe Iohannis să înţeleagă că, dacă faci afaceri matrimoniale cu PSD, capeţi o copită în cele din urmă

Ion Stanomir (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
28.09.2024

În scandalul privind legea cu dedicaţie, Klaus Iohannis i-a lăsat pe liberali cu o extraordinară problemă de gestionat şi cu impresia publică că PNL joacă rolul unui actor servil pe lângă preşedinte, a opinat, într-o emisiune Digi24, politologul Ioan Stanomir.

"Este o mare problemă. Pentru Nicolae Ciucă, chestiunea esenţială este a autonomiei. Vă mărturisesc că atunci când îl privesc pe preşedintele Iohannis, am întotdeauna un sentiment ambivalent. Dacă privim acum la candidaţii prezidenţiali, constatăm totuşi că există un regres vizibil. Şi că, dincolo de tot ce i se poate reproşa, preşedintele Iohannis ar fi putut fi un preşedinte decent către bun în totalitate. Din păcate, spun 'ar fi putut' pentru că preşedintele Iohannis este autosabotat de propria sa personalitate şi de această incapacitate de a vorbi direct, cum aţi spus, clar şi la obiect, cu propriii săi compatrioţi.

Nu înţeleg de ce, pentru că, spre deosebire de alţii, nu cred că e nimic comic sau comic ardelenesc, nici în tonul domniei sale, nici în felul de a fi. Eu cred că românii l-au ales tocmai pentru că a întruchipat acea seriozitate transilvăneană de care noi am avut nevoie în istorie. Ca atare, nu pot înţelege nici acum de ce preşedintele Iohannis s-a încăpăţânat să-şi trateze compatrioţii în modul în care i-a tratat. Şi de ce, până la urmă, ne-a pus pe unii dintre noi în situaţia ingrată de a fi critici, deşi, fără a fi fost adulatori, am fost mai degrabă alături de domnia sa", a declarat Ioan Stanomir.

În opinia analistului, este o situaţie, într-adevăr, destul de delicată.

"Nu intenţionez aici să mă erijez într-un fel de avocat al preşedintelui. Nu cred că am fost în viaţa mea avocatul nimănui. Nu practic avocatura, cu atât mai puţin avocatura pe lângă un şef de stat. Dar s-a spus corect că preşedintele Iohannis a ţinut la politica noastră externă şi a fost comparat cu alţi colegi prezidenţiali sau prim-ministeriali din zonă: o personalitate pro-atlantică, o personalitate decentă, o personalitate articulată. Dar care, uitaţi-vă şi în seara aceasta, pare nu doar incapabilă, ci şi nedoritoare să vorbească cu propriii săi cetăţeni.

Or, aici cred că suntem toţi de acord că a vorbi, până la urmă, nu de florile mărului, nu de a fi limbut, dar a vorbi este îndatorirea unui preşedinte, mai cu seamă atunci când acest preşedinte este scump la vedere şi când propriii săi compatrioţi doresc să-l audă. Eu am mai spus, şi poate că n-am fost niciodată luat în seamă cum trebuie: eu cred că preşedintele are un rol de lider în cel mai autentic sens al cuvântului şi că vorba preşedintelui trebuie să conteze. Preşedintele este ca un căpitan de navă – nicio legătură cu Traian Băsescu, ca să fiu clar – că un căpitan de navă care, în mijlocul unei furtuni, poate da direcţia. De aceea oamenii au darul vorbirii. Nu pot înţelege", a continuat Ioan Stanomir.

PSD i-a administrat "o copită" lui Iohannis

"Şi, încheind, preşedintele Nicolae Ciucă, preşedintele Partidului Naţional Liberal, este pus într-o situaţie foarte delicată şi aş spune că este o copită pe care Partidul Social Democrat i-o administrează şefului de stat, într-un mod tipic social-democrat, pentru a-l face pe Klaus Iohannis să înţeleagă că, dacă faci afaceri matrimoniale cu Partidul Social Democrat, capeţi o copită în cele din urmă.

Repet, nu mă fac avocatul preşedintelui, dar modul în care, de exemplu, domnul Simonis s-a raportat implicit la preşedinte este descalificant. Asta este. Iar preşedintele Marcel Ciolacu are grijă să ne reamintească faptul că în raniţa fiecărui social-democrat se află bastonul de mareşal, cum era şi în raniţa lui Victor Ponta, şi în raniţa Vioricăi Dăncilă; au o raniţă bogată social-democraţii.

Este, de fapt, decontul – vorbeam înainte de emisiune cu domnul profesor Ţăranu – decontul pentru tipul de gestiune prezidenţială care s-a bazat pe siguranţă. Pe măsură ce te apropii de finalul mandatului sau mandatelor, oamenii simt că pot să-ţi administreze o corecţie pe care şi-ar fi dorit-o. Şi comportamentul lor nu mai este atât de misecuvenist, devine un comportament, cum a spus Marcel Ciolacu, bazat pe principii şi valori. Când accepta să împartă tortul naţional cu liberalii şi cu Klaus Iohannis, principiile şi valorile erau suspendate".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor