Politolog: În acest moment de final, Iohannis îşi dezvăluie dorinţa de lux, aroganţa şi lipsa de transparenţă

Ioan Stanomir
Andrei Pricopie
28.09.2024

Profesorul Ioan Stanomir, de la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, a opinat că, în acest moment în care îşi încheie cel de-al doilea şi ultimul mandat, preşedintele Klaus Iohannis îşi dezvăluie "partea vulnerabilă a personalităţii sale": dorinţa de lux, aroganţa şi lipsa de transparenţă.

"Despre preşedinte, încerc întotdeauna să fiu cumpătat şi să-mi înfrânez instinctele polemice. Dar este cert că preşedintele României nu este titularul domeniilor coroanei şi nu este monarh. De la un preşedinte de republică, cred că se aşteaptă altceva. Pentru că un preşedinte de republică, spre deosebire de un monarh constituţional, nu are ca unică misiune de a reprezenta formal. El trebuie să fie... prezent şi pe frontul de acasă. Este departe de mine să susţin că preşedintele României trebuie să locuiască într-un fel de bojdeucă sau într-un fel de bordei", a declarat Ioan Stanomir.

Analistul a subliniat că trebuie să respectăm instituţiile care ne reprezintă, dar, cum spuneam, cred că şi instituţiile care ne reprezintă trebuie să ne respecte. Şi principala formă de respect este transparenţa.

"Cred că este firesc atunci când faci cheltuieli de o asemenea natură să nu încerci să-ţi socoteşti propriii tăi compatrioţi mai tâmpiţi decât sunt. Pentru că sunt genul de cheltuieli care alimentează o ostilitate de care vorbea domnul Florin Negruţiu (analist - n.r.). Dar este o ostilitate periculoasă, pentru că ea nu se răsfrânge doar asupra preşedintelui Iohannis. Mulţi dintre cei care-l detestă acum pe preşedintele Iohannis ajung să deteste şi opţiunile, de exemplu, de politică externă ale preşedintelui Iohannis. Eu, repet, sunt departe de a fi un avocat al preşedintelui Iohannis", a punctat Ioan Stanomir.

Potrivit politologului, preşedintele Iohannis îşi încheie mandatul într-un mod pe care nu şi l-ar fi dorit.

"Ţineţi minte că preşedintele Băsescu era legat de afaceri imobiliare, da? Iar preşedintele Băsescu nu şi-a terminat mandatele în modul cel mai glorios cu putinţă. Este, poate, momentul de eclipsă al carierei sale politice. Or, constatăm că preşedintele Iohannis, în acest moment de final, este un personaj care îşi dezvăluie, de fapt, partea vulnerabilă a personalităţii sale: dorinţa de lux, aroganţa şi lipsa de transparenţă", a adăugat Ioan Stanomir.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor