Legea iniţiată de PNL pentru Iohannis, nenecesară. BEC a decis că Iohannis poate candida la Senat şi fără ea

Klaus Iohannis (Epoch Times Romania)
Ana Ion
27.09.2024

Biroul Electoral Central a adoptat vineri o decizie care arată că legea electorală nu are nevoie de modificări pentru ca preşedintele să candideze la alegerile parlamentare, scrie Stiripesurse.ro. Practic, BEC spune că proiectul legislativ elaborat de liberali special pentru Iohannis, proiect care le-a adus atât liberalilor cât şi lui Iohannis valuri de critici, nu e necesar.

BEC a stabilit că pe lista unui partid poate candida orice persoană care are apartenenţă politică, deci se bucură de susţinerea respectivului partid chiar dacă nu este membru de partid.

Preşedintele poate fi astfel prezent pe lista de candidaţi ai unui partid, prin decizia partidului, de vreme ce Legea fundamentală interzice doar calitatea de membru de partid, nu apartenenţa politică a preşedintelui.

Reamintim că PNL a cerut BEC să adopte o hotărâre în interpretarea dispoziţiilor art. 52, alin.5 din Legea 208/2015 privind alegerea Camerei şi Senatului, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea AEP, în sensul în care este necesară clarificarea noţiunii de "candidat independent".

Demersul a venit după ce parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, săptămâna trecută, la Parlament, o propunere legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare. Proiectul modifică, în acest sens, articolul 52 din legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor