Stanomir: Geoană are nefericirea de a vedea stafia din 2009 reapărând. Băsescu i-a făcut un portret care îl urmăreşte şi acum

Ioan Stanomir (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
04.10.2024

Politologul Ioan Stanomir a atras atenţia, într-o emisiune TV, că situaţia în care se găseşte acum Mircea Geoană, aflat în mijlocul unui nou scandal de amploare, nu este deloc una fericită pentru prezidenţiabil.

"În 2009, domnul Geoană avea în jurul său, într-adevăr, aveţi dreptate, foarte multe personaje politice, multe din zona în care gravitează şi familia Mănescu. Pe mine nu mă surprinde familiaritatea domnului Geoană cu familia Mănescu, pentru că familia Mănescu a însemnat mult şi în perioada guvernării USL. Dacă ne aducem aminte, în 2012, în momentul acela, cred că după aceea au fost apropiaţi un pic şi de Tăriceanu, au fost destul de... cu ALDE, cu liberal reformatorii. Sunt episoade politice pe care românii le uită", a declarat Ioan Stanomir.

Potrivit politologului, chestiunea, într-adevăr, mai delicată este că Mircea Geoană este confruntat cu o imagine care nu corespunde cu varianta cosmetizată. Este problema propriului său trecut. Trecut românesc şi trecut internaţional.

"Este problema familiarităţii cu multe personaje problematice din politica românească. Domnul Rareş Mănescu este unul dintre aceştia. Într-un alt registru, poate mai vulgar, este vorba de Marian Vanghelie. Toate aceste lucruri erau cunoscute. Întrebarea, şi aici cred că şi colegul de platou ar spune că lucrurile sunt un pic mai delicate, întrebarea este, totuşi, cum de s-a putut, la nivelul NATO, trece atât de uşor peste nişte semnale care erau deja trase şi formulate la adresa domnului Geoană. Pentru că domnul Geoană are o biografie lungă, mult mai lungă. Domnia sa este încă un om şi îi doresc multă sănătate şi o carieră politică îndelungată, dar este cineva care e la vârful politicii de decenii bune", a precizat Ioan Stanomir.

Analistul a amintit că Geoană a fost preşedinte al Senatului, a fost preşedinte al PSD, ministru de Externe, secretar general-adjunct la NATO, aşadar pe linie civilă, imediat sub Jens Stoltenberg.

"Sunt foarte multe probleme. Şi, fără să mă hazardez să speculez, aş aminti că Federaţia Rusă şi înainte Uniunea Sovietică, sau DDR-ul, democraţii germani, au ştiut întotdeauna să-şi plaseze până foarte sus oameni în ierarhia structurilor occidentale. Şi că marile scandaluri de spionaj, de exemplu din Germania Federală, erau legate de persoane care intrau în anturajul acestor politicieni trimişi de Germania Democrată. Ar fi foarte dăunător şi neplăcut pentru NATO să se dovedească că domnul Geoană este mai complicat decât pare. Trebuie întotdeauna să fim prudenţi şi, spre deosebire de cei care taie şi spânzură pe reţelele sociale având adevăruri absolute, noi trebuie să fim foarte, foarte rezervaţi în a face judecăţi, pentru ca aceste chestiuni sunt delicate şi orice investigaţie de presă este o investigaţie de presă, nu e un verdict judecătoresc şi nu este un rechizitoriu", a afirmat Ioan Stanomir.

Dar, este ceva ce atrage atenţia românilor, a continuat politologul, respectiv că reinventarea lui Mircea Geoană este remarcabilă, dar nu reuşeşte să răspundă la toate întrebările.

"Domnul Geoană poate să facă figură de candidat eminent, atunci când îl comparăm cu cei care au propriile lor deficienţe. Dar problema gravă pentru domnul Geoană este că, la un moment dat, el nu mai este comparat cu aceste personalităţi politice cu deficienţe. Este comparat cu el însuşi şi cu cel din trecut. Şi apare această comparaţie permanentă cu domnul Geoană. Imaginile îl urmăresc. Discuţia din 2009 a fost o discuţie foarte densă, una dintre cele mai dense şi mai neliniştitoare dezbateri prezidenţiale", a punctat Ioan Stanomir.

Analistul a explicat că, pentru un om de stat cum se doreşte Mircea Geoană, anturajul este acelaşi lucru cu personalitatea sa, pentru că anturajul pentru un om de stat este un semn al unei alegeri raţionale.

"Noi, care nu avem angajamente publice, putem să fim judecaţi cu mai multă îngăduinţă pentru greşelile noastre. Dar personajele pe care dumneavoastră le-aţi enumerat gravitează în jurul lui Mircea Geoană, pentru ca Mircea Geoană poate oferi ceea ce nimeni de la această masă nu poate oferi: accesul la putere, resursele publice, conflictele de interese care dispar. Acesta este Mircea Geoană. Şi mi-e teamă că preşedintele Băsescu de atunci, candidatul Traian Băsescu, a făcut un portret al lui Mircea Geoană în 2009, care, vă dau dreptate, îl urmăreşte acum pe Mircea Geoană. Şi Mircea Geoană are nefericirea de a vedea această stafie din 2009 reapărând. Este limpede acest lucru", a conchis Ioan Stanomir.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor