Pensionarii români opriţi pe aeroportul din München cu bijuterii de 650.000 de euro sunt Adriean Videanu şi soţia lui

Lucrările Congresului Partidului Popular European (PPE) de la Palatul Parlamentului. Adriean Videanu. (Epoch Times România)
Loredana Diacu
04.10.2024

Adriean Videanu şi soţia sa sunt "pensionarii" români opriţi pe aeroportul din München cu bijuterii de 650.000 de euro pe care nu le-ar fi declarat. Fostul ministru al Economiei a confirmat pentru G4Media că a fost controlat de un vameş de pe aeroportul german. El a susţinut că "era în tranzit din Elveţia spre România" şi că a fost vorba despre "o neînţelegere cauzată de faptul că nu am ştiu legislaţia UE, care spune că taxele pentru bunuri de valoare aduse din afara UE trebuie plătite în primul stat membru în care am ajuns, şi nu în România, ţara unde am rezidenţa fiscală".

Cât despre bijuteriile pe care le aveau asupra lor, el şi soţia, fostul ministru al Economiei afirmă că era vorba despre "un colier pentru soţia mea şi un ceas, ambele cumpărate din Elveţia, şi care erau în ambalaje, cu toate facturile aferente. Vameşul a susţinut că trebuie să plătesc în Germania atât taxele, cât şi TVA, şi, până la plata tuturor sumelor, ei au reţinut bijuteriile. Am plătit taxele cerute, dar le-am comunicat că voi contesta administrativ decizia, pentru că eu cred că e normal să plătesc TVA acolo unde am reşedinţa fiscală, adică în România", a mai spus Videanu.

Printre bijuteriile găsite în posesia celor doi se numără un ceas în valoare de 150.000 de euro şi un colier de aproape jumătate de milion de euro.

Reamintim ca Adriean Videanu a fost achitat definitiv în acest an de un complet de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul deschis de DIICOT în 2012 privind achiziţia de gaze de la stat de către compania afaceristului Ioan Niculae. Cei doi fuseseră achitaţi şi pe fond, în 2022, iar DIICOT a făcut apel.

Adriean Videanu a fost unul dintre cei mai influenţi lideri ai fostului PDL, partidul ex-preşedintelui Traian Băsescu. El a fost primar al Capitalei pentru un mandat (2005-2008) şi apoi ministru al Economiei. În prezent nu mai este implicat politic şi conduce grupul de firme Theda Mar cu afaceri în domeniul materialelor de construcţii şi energiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor