Geoană a confirmat vizita la Moscova din 2009. Cum o explică? O declaraţie a lui contrazisă de Ambasada SUA

Mircea Geoană, 1 Februarie 2015 (Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
04.10.2024

Fostul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale, a confirmat vizita privată pe care a făcut-o la Moscova în 2009. Confruntat cu "fantomele" trecutului, Mircea Geoană a admis că în 2009 a fost la Moscova. El a susţinut însă că vizita a fost una „normală, exploratorie”.

„2009 era primul an de mandat al lui Medvedev, o figură mai deschisă către Occident, chiar decât Putin, în condiţiile în care tot Occidentul era în relaţie. Deci această încercare de a translata o vizită normală, exploratorie al unui potenţial viitor preşedinte la un vecin important, cu care Occidentul avea o relaţie constructivă şi de parteneriat vi se pare o problemă? De ce este o problemă? M-am dus cum se duce orice om care vrea să conducă o ţară, se duce într-o vizită exploratorie. Se vede cu adjunctul, consilierul de securitate naţional lui Medvedev şi discută despre lucruri legate de relaţia bilaterală pentru a fi sigur că această relaţie se poate dezvolta în condiţii normale”, a spus Mircea Geoană, citat de Adevărul, la Digi24.

El a mai ţinut să precizeze că şi-a plătit singur vizita şi că a mers cu un avion de linie de parcă acesta era lucrul care conta, nu vizita în sine.

„Am mers cu avion de linie, m-am întâlnit, am vorbit cu ministrul de Externe, aşa se face. Aşa se face jocul ăsta. Vin după 5 ani la NATO, vin după după cea mai importantă poziţie a unui român şi a unui est-european la NATO şi veniţi cu bazaconii din 2009, când Rusia era partener strategic cu Europa, că cineva se duce să vorbească în mod normal cu aceşti oameni. Ce s-a întâmplat în 2009 este un lucru normal. A fost o vizită la Moscova, una singură, exact documentată şi vorbită cu ministrul de Externe. Nu este nimic de ascuns. Am vorbit instituţional despre relaţia bilaterală şi despre ceea ce se poate întâmpla în viitor. Am insistat pentru tezarul românesc”, a adăugat Geoană.

Interesant este însă că o telegramă secretă trimisă de Ambasada SUA la Bucuresti către Washington, în 2009, arată că Geoană s-a dus la Moscova cu avionul „oligarhului Sorin Ovidiu Vîntu”, nu cu avion de linie, cum pretinde acum candidatul la Cotroceni.

"Un şi mai mare mister este modul cum abordează Geoană Rusia. Geoană l-a criticat public pe Băsescu pentru o poziţie prea dură faţă de Moscova, cu argumentul că Guvernul Romaniei trebuie să nu permită ca disputele din politica externă pe anumite subiecte să împiedice un dialog pe alte chestiuni. Deşi Geoană se confruntă cu critici după dezvaluirea a două vizite secrete la Moscova în 2009, campania sa n-a fost afectată de subiect. Călătoria cel mai recent dezvăluită a implicat faptul că Geoană s-a dus la Moscova cu avionul oligarhului Sorin Ovidiu Vîntu", se arată în telegrama clasificată secret, transmisă de Ambasada SUA la Bucuresti în 2009, conform Hotnews.ro.

Reamintim că, în noiembrie 2009, Hotnews a dezvăluit că Mircea Geoană a efectuat pe 27 aprilie 2009 o vizită privată la Moscova, unde s-ar fi întâlnit în secret cu unul dintre consilierii preşedintelui de atunci, Dmitri Medvedev. Iar întâlnirea ar fi fost aranjată de Boris Golovin, om de afaceri cu interese în domeniul energetic din România, despre care presa a scris că ar fi fost ofiţer GRU.

Contactat la acea vreme de Hotnews, Golovin a negat orice legătură cu Geoană, însă deplasarea a fost confirmată de Cristian Diaconescu, ministru de Externe la acel moment.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor