Geoană şi ruşii. Parteneră de afaceri a familiei Mănescu, colaboratoare a unui oligarh apropiat de Putin [Context.ro]

Mircea Geoană (Facebook/mircea.geoana)
Ana Ion
04.10.2024

În timp ce Rareş Mănescu coordona campania lui Geoană, fiul său Vlad Mănescu a vândut o companie de consultanţă unei foste colaboratoare a oligarhului rus Moshe Kantor, sancţionat internaţional, scrie context.ro.

Este vorba de Lisa Schmidt, care a făcut parte din board-ul unei companii deţinute de oligarhul care face parte din cercul apropiat al lui Putin. Presa a relatat pe larg despre afacerile lui Kantor cu un şef al Serviciului de Informaţii Extern al Federaţiei Ruse. Schmidt s-a autodenumit „prietena familiei Mănescu” şi apare într-o poză cu Alexey Kozlov, partenerul de afaceri al fostului manager al campaniei lui Geoană. Kozlov a folosit o identitate falsă în Ucraina pentru a face propaganda pro-Kremlin după invazia din 2014, după cum au descoperit reporterii. Conform Digi24, soţii Mănescu au donat 14.000 de euro fundaţiei a cărei preşedintă este Mihaela Geoană, soţia fostului număr 2 în NATO.

În martie-aprilie 2024, fiul lui Rareş Mănescu şi-a vândut firmă de consultanţă, la care era co-proprietar. Acţiunile sale şi ale partenerului său au fost cumpărate de Lisa Schmidt (Benoliel de Carvalho Wahnon Martins – Schmidt Elizaveta – numele integral, n.red.) şi soţul acesteia. La momentul tranzacţiei, Mănescu senior era implicat în campania electorală a lui Mircea Geoană, pentru alegerile prezidenţiale, deşi acesta era încă Secretar General Adjunct al NATO. Contractul de vânzare a acţiunilor a fost semnat la finalul lui martie şi înregistrat la Registrul Comerţului (autoritatea care se ocupă de toate companiile din România) în prima parte a lunii aprilie. Vlad Mănescu nu a răspuns solicitărilor reporterilor de a transmite un punct de vedere

Lisa Schmidt a fost membră a boardului filialei elveţiene Acron până în 2022. Pe profilul public de LinkedIn spune că este „chief financial officer” (directorul financiar), adică CFO-ul companiei lui Kantor, însă într-un punct de vedere trimis reporterilor pe e-mail ea susţine că a rupt legătura cu Acron în 2022. Grupul Acron a fost fondat de oligarhul rus Moshe Kantor.

După invazia rusă din Ucraina, Kantor a fost inclus pe lista de sancţiuni a Uniunii Europene, în aprilie 2022. Oligarhul rus are, conform UE, o relaţie apropiată cu Vladimir Putin, faţă de care şi-a exprimat public sprijinul, relaţie care i-ar fi permis să-şi menţină averea colosală estimată de Forbes la peste 9 miliarde de dolari. De aceea, Uniunea Europeană a cerut îngheţarea bunurilor lui Kantor şi i-a interzis să călătorească pe teritoriul său. Măsurile au fost contestate de oligarh, deocamdată fără succes.

Articolul integral poate fi citit aici.

Reamintim că o investigaţie internaţională publicată marţi a descoperit că un coordonator al campaniei lui Mircea Geoană este partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puţin 10 ori după anexarea ilegală din 2014. Jurnaliştii reţelei The Organized Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte şi Context.ro, au aflat că Rareş Mănescu, fostul primar al Sectorului 6, a înfiinţat o firmă alături de un om de afaceri rus, în timp ce se ocupa de campania lui Geoană pe când acesta era încă adjunct la NATO.

În replică, Mircea Geoană a acuzat o acţiune de kompromat contra lui, a susţinut că în spate ar fi Federaţia Rusă, şi a lansat un atac la adresa jurnalistului Attila Biro de la context.ro, afirmând că acesta "ar face parte din operaţiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei", preluând o mai veche intoxicare care nu se sprijină pe nicio dovadă. Mai multe informaţii, aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor