Sondaj Inscop: PNL-PDL ar obţine 41,7% din voturi

Sondaj Inscop privind partidele politice.
Sondaj Inscop privind partidele politice. (Inscop.ro)

Sondajul agenţiei de cercetare Inscop privind partidele politice arată că, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, o alianţă PNL-PDL ar câştiga un procent majoritar de 41,7%, în timp ce Alianţa PSD-UNPR-PC ar obţine 38,8% din voturile alegătorilor, relatează Agerpres.

În continuarea clasamentului, cu un număr relativ mic de voturi, ar urma formaţiunile: PMP (5,6%), UDMR (5,3%), PLR (3,3%), PRM (1,2%), şi PNŢCD (0,6%).

Potrivit Inscop, procentele se raportează la totalul celor care au exprimat o opţiune de vot, în timp ce 25% dintre persoanele interviate nu au indicat că ar participa la vot.

Directorul Inscop, politologul Remus Ştefureacă, apreciază că alegerile trebuie analizate în contextul alegerilor prezidenţiale din luna noiembrie, precizând că PNL-PDL beneficiază de o perioadă de graţie şi că rămâne de văzut cum va gestiona problemele interne sau de altă natură pe un termen lung.

"PNL-PDL beneficiază de perioada de graţie specifică oricărei organizaţii politice care obţine direct sau indirect, printr-un candidat prezidenţial, un succes electoral semnificativ. Rămâne de văzut în urma cercetărilor din lunile următoare dacă avansul PNL-PDL este unul conjunctural sau unul consistent pe termen mai lung. Gestiunea problemelor interne sau de altă natură, managementul resurselor umane mai ales în cazul unor personalităţi ale celor două partide cu certe probleme de imagine şi reputaţie vor avea un impact asupra scorului electoral viitor al liberalilor. În ceea ce priveşte Alianţa PSD-UNPR-PC, deşi a suferit un eşec electoral, îşi păstrează un nivel ridicat de susţinere, în marja scorului pe care îl avea înainte de alegerile prezidenţiale, lucru care îi permite să joace în continuare un rol politic major în lunile care urmează", afirmă directorul Inscop.

În privinţa PSD, Ştefureacă consideră că susţinerea electorală pe care o va primi va depinde de modul ”în care vor gestiona problemele interne, vulnerabilităţile certe de imagine ale unor personalităţi sau felul în care vor fi depăşite testele finalului de an — noul buget şi restructurarea guvernului”.

Directorul Inscop semnalează şi existenţa unei situaţii relativ noi în România: primele două partide adună împreună puţin peste 80% din totalul voturilor, lucru care apropie România de situaţia unei ţări cu sistem bipartid, ceea ce oferă avantajul unei guvernări mai stabile pe termen lung şi mai coerente din punct de vedere al politicilor publice.

”Barometru Inscop – Adevărul despre România” a fost conceput de Inscop Research la comanda ”Adevărul” în perioada 27 noiembrie – 2 decembrie 2014 pe un eşantion de 1.076 persoane.