Fost director EADS Germania, pus sub acuzare

(photos.com)

Stefan Zoller, fost director al EADS Germania, ar fi fost pus sub acuzare în dosarul privind darea de mită pentru obţinerea unor contracte în România şi Arabia Saudită, informează publicaţia Der Spiegel, citată de Mediafax.

Potrivit sursei citate, Zoller, fost director al EADS Germania până în 2012, este una dintre persoanele puse sub acuzare într-un dosar vizând dare de mită pentru obţinerea a doua contracte privind sisteme de securizare a frontierelor în România şi Arabia Saudită.

Întrebat de Der Spiegel, Zoller a negat faptul că ar fi fost la curent cu presupusa dare de mită, adăugând că, în calitate de fost director al EADS Germania, "are tot interesul" ca acest caz să fie elucidat.

Publicaţia germană mai precizează că informaţia nu a fost confirmată de Parchetul din München, instituţia care anchetează dosarul.

Parchetul din München a efectuat, săptămâna trecută, percheziţii la concernul Airbus, în acest dosar, o serie de percheziţii fiind făcute şi în octombrie la sediile şi filialele Airbus Defence und Space GmbH din München, Ingolstadt, Ulm şi Friedrichshafen. În urma acestor percheziţii, Airbus Defence und Space a lansat o anchetă internă, potrivit AFP.

De asemenea, Parchetul din München a confirmat pentru AFP că există suspiciuni de corupţie vizând modul în care au fost încheiate contractele EADS cu Arabia Saudită şi România, menţionând că "mai puţin de zece persoane sunt vizate de anchetă".

Potrivit unor informaţii publicate pe 3 decembrie de cotidianul "Süddeutsche Zeitung", contractul obţinut în 2009 de EADS - cum se numea divizia de Apărare a AIRBUS - cu Arabia Saudită pentru a-i furniza grilaje de protecţie şi tehnică de supraveghere ultramodernă pentru aproximativ 9.000 de kilometri de frontieră, se ridică la aproape 2 miliarde de euro. În ceea ce priveşte contractul cu România, Der Spiegel scrie că respectivul contract, încheiat în 2004, se ridică la câteva sute de milioane de euro, fiind obiectul unei anchete şi la Bucureşti.

Mita ar fi fost dată prin intermediul a două firme de consultanţă din Bucureşti iar în afacere ar fi implicaţi mai mulţi politicieni, mai precizează publicaţia germană.

Contractul cu EADS - "măreaţa înfăptuire" a Guvernului Năstase

În iulie 2014, odată cu începerea urmăririi penale in rem în dosarul licenţelor educaţionale Microsoft, procurorii DNA au declanşat investigaţii şi în ceea ce priveşte contractul pentru realizarea Sistemului Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat încheiat între firma germană EADS şi Ministerul de Interne.

Contractul a fost atribuit concernului EADS fără licitaţie, printr-o hotărâre a guvernului Adrian Năstase, la o valoare de aproape un miliard de euro, iar în cadrul său a fost prevăzut buget pentru mită (între 5 şi 10% din contracte de subcontractare încheiate de EADS cu furnizori români) ce urma să fie direcţionată către MAI şi cabinetul primului Ministru, recte Adrian Năstase.

Conform procurorilor, în anul 2004, imediat după semnarea contractului, EADS a plătit un avans de 4 milioane euro ce urmau să fie folosiţi pentru plata mitelor.

În februarie 2005, valorile procentelor de comision au fost renegociate la 15%, pentru a satisface noile exigenţe odată cu înlocuirea lui Adrian Năstase de către Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, premier.

În cazul EADS au fost vehiculate până acum nume importante precum Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Vasile Blaga, Dana Năstase, Remus Truică, Eugen Bejenariu şi Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne