Controversata ordonanţă a traseismului devine lege. Se deschide posibilitatea sesizării CCR
alte articole
UPDATE - Între timp, PNL a transmis, în cadrul unui comunicat de presă, că "va sesiza Curţii Constituţionale faptul că OUG 55/2014 emisă de Guvernul condus de Victor Ponta încalcă Legea fundamentală, cu atât mai mult cu cât singura urgenţă care a motivat adoptarea actului normativ a fost cea electorală."
***
Senatul a adoptat, marţi, proiectul de lege de aprobare a controversatei OUG 55 privind migraţia aleşilor locali, în forma transmisă de Guvern, fiind înregistrate 86 de voturi "pentru", 36 "împotrivă" şi 6 abţineri. Faimoasa ordonanţă, dată în prag de alegeri, a consolidat poziţia PSD la nivel local şi a făcut obiectul unei lungi serii de acuzaţii şi nemulţumiri din partea Opoziţiei.
Astăzi, ordonanţa migraţiei politice a fost inclusă pe ordinea de zi a plenului Senatului în ciuda faptului că la nivelul comisiilor nu s-a putut propune o soluţie.
Potrivit Mediafax, Comisia juridică şi Comisia de administraţie au discutat, luni, în şedinţă comună, textul controversatei ordonanţe, însă, la momentul votului, membrii celor două comisii nu au reuşit să adopte prin vot nici raportul de admitere a ordonanţei de urgenţă, nici cel de respingere, pentru că oricare dintre acestea ar fi trebuit să fie adoptată cu votul majorităţii celor prezenţi.
Anterior, ordonanţa traseismului, cum mai este numită OUG 55, fusese respinsă de Camera Deputaţilor, însă cameră decizională în acest caz era Senatul.
Soarta traseiştilor devine incertă
Odată cu legea de aprobare a OUG 55 votată astăzi de senatori, se deschide o portiţă mult râvnită de Opoziţie - sesizarea Curţii Constituţionale, care, în ciuda insistenţelor acestora, nu a fost utilizată pe vremea când era o simplă ordonanţă. Motivul? Singurul care poate ataca ordonanţele Guvernului este Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, care dator vândut la bănci şi considerat a fi aservit premierului Ponta, nu a găsit de cuviinţă să facă acest demers.
Acum, că vorbim despre un proiect lege în toată regula, Opoziţia va putea utiliza această pârghie şi va putea cere Curţii Constituţionale să verifice dacă respectiva ordonanţă este să nu constituţională.
Dacă este declarată neconstituţională, efectele OUG 55 trebuie anulate, adică revenirea la situaţia dinainte de adoptarea acesteia. Nu este încă clar dacă acest lucru înseamnă că aleşii locali care au migrat vor fi obligaţi să se întoarcă la partidele pe care le-au trădat, sau îşi vor pierde direct mandatele.
OUG care le permite aleşilor locali ca, timp de 45 de zile, să-şi schimbe partidul său să devină independenţi, fără să îşi piardă mandatul, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 2 septembrie. Principalul partid care a beneficiat a fost PSD, care şi-a atras, cu puţin timp înainte de prezidenţiale, peste 500 de noi primari, însă şi o serie de consilieri locali şi judeţeni, recâştigând astfel controlului asupra consiliilor care gestionează fonduri de miliarde.
Prin ordonanţa traseismului şi banii care au curs constant de la bugetul de stat în Ministerul Dezvoltării, PSD a acaparat aproximativ 52% dintre toţi primarii din România.