Replică a unui cutremur geopolitic: Zhou Yongkang, fostul ţar al securităţii chineze, expulzat din Partid
alte articole
Xinhua, purtătorul de cuvânt al regimului chinez, a anunţat, vineri seara, că fostul ţar al securităţii, Zhou Yongkang, a fost expulzat din Partidul Comunist Chinez , în urma multelor capete de acuzare formulate împotriva sa.
Zhou Yongkang a fost pănâ în 2012 şeful Comisiei Politice şi Legislative a Partidului, un organism care, de-a lungul vremii, a acaparat o putere imensă controlând forţele de poliţie, sistemul judiciar, de securitate şi penitenciar, ale Chinei, devenind un soi de stat în stat.
Zhou este oficial acuzat de ”încălcarea gravă a disciplinei politice a Partidului” – o formulare care de obicei include fapte penale, dar şi o varietate de comportamente desfrânate, când vine vorba de liderii Partidului. Averea familiei lui Zhou a fost estimată la 14 miliarde USD.
Neoficial, însă, povestea crimelor lui Zhou Yongkang este mult mai tenebroasă. Împreună cu alţi lideri comunişti cunoscuţi generic sub numele de Banda de la Shanghai, este responsabil de implementarea, din 1999, a campaniei genocidale împotriva mişcării spirituale Falun Gong. Deşi iniţial Partidul crezuse că poate eradica total Falun Gong, după 15 ani de crime dure împotriva mişcării paşnice, Partidul este pe cale să se declare înfrânt. Generaţia nouă de lideri ai Partidului, aduşi de Xi Jinping, vor trebui să oprească măcelul cumva. Majoritatea nu au fost implicaţi în crime şi ar dori să se folosească de conjunctură pentru a scăpa cu faţa curată Partidul, trebuind să explice publicului chinez crimele oribile la care a supus un segment important al populaţiei - 100 de milioane - fără să aibă alt motiv decât dorinţa obsesivă de control.
Banda din Shanghai, care era condusă de Zhou Yongkang la un moment dat, a încercat să oprească transferul de putere către noii stăpâni de la Beijing, ştiind că aceştia vor încerca schimbarea politicii faţă de Falun Gong. Disperarea l-a împins pe Yongkang să organizeze lovituri de stat împotriva lui Ji Xinping, în momentul când acesta prelua puterea oficial. Eşuate, ele n-au făcut decât să-i grăbească sfârşitul.
Anunţul că Zhou va fi expulzat din Partid survine la numai patru luni după ce, pe 29 iulie, liderii comunişti au anunţat că Ţarul securităţii Chinei se află sub investigaţie. Anunţul avea loc după aproape doi ani de speculaţii şi aşteptări care afirmau că Zhou se află în vizorul lui Xi Jinping, Secretarul General al Partidului, din cauza sprijinului său ferm arătat faţă de membrul epurat al Biroului Politic, Bo Xilai.
Sabia a fost poziţionată deasupra capului lui Zhou încă din mai 2012. Epoch Times a raportat atunci că liderul Partidului Comunist la acel moment, Hu Jintao, a aprobat începerea investigaţiilor asupra lui Zhou Yongkang. Ţinând cont de rangul lui Zhou în Partid, o investigaţie care s-ar putea încheia cu o arestare avea numai câteva precedente.
Expulzarea lui Zhou din Partid pavează drumul pentru ca el să fie înmânat oficial autorităţilor judiciare, care vor orchestra un proces de judecată încercând sa arate că în China până şi oficialii epuraţi din Partid au parte de un proces cu minim de efort.
De fapt, mai puţin de o oră după anunţul oficiosului Xinhua, Procuratura Supremă a Poporului, cel mai înalt rang al procuraturii Partidului, a precizat că l-a arestat deja pe Zhou Yongkang şi a demarat o investigaţie în privinţa acuzaţiilor împotriva lui.
Lista ilegalităţilor comise de Zhou, aşa cum a fost ea furnizată oficial, este lungă. Include: abuz în serviciu; abuz de putere; delapidarea, uneori prin membrii familiei, a unei ”vaste sume de bani”; abuz de putere pentru a-şi ajuta rudele, iubitele şi prietenii să obţină ”beneficii imense”, în timp ce provoacă statului pierderi enorme de active; încălcarea gravă a autodisciplinei şi a disciplinei de partid; primirea uneori de mite uriaşe pentru el însuşi şi pentru membrii familiei sale; adulter repetat; oferirea de funcţii în schimbul sexului.
De asemenea, presa chineză precizează că investigaţia lansată împotriva lui Zhou a adus şi diferite piste privitoare la crimele comise de alţi oficiali.
Comitetul Politic Permanent al Partidului, aparatul de putere principal format din şapte membri permanenţi, incluzându-l pe şeful Partidului Xi Jinping, ar fi inspectat un raport preliminar cu privire la crimele lui Zhou care era pregătit de Comisia Centrală pentru Inspecţia Disciplinei, agenţia anticorupţie a Partidului, încă de pe 1 decembrie, 2013. Ulterior, Biroul Politic a examinat raportul Comisiei, iar apoi a început investigaţia formală care a dus la concluzia actuală.
Expulzarea lui Zhou mai semnalează că actualul preşedinte Xi Jinping se află la finalul proiectului său de dezasamblare a reţelei politice a fostului lider Jiang Zemin. Chiar dacă Jiang a condus oficial partidul din 1989 şi până în 2002, Jiang Zemin împreună cu clica sa apropiată – al cărei şef era ţarul securităţii Zhou Yongkang – a continuat să deţină politica reală şi puterea economică în China de-a lungul ultimelor două decenii. Puterea acelui grup este acum efectiv înfrântă – chiar dacă observatorii aşteaptă în continuare ca ultimele cuie să fie bătute în coşciug.
Multe dintre infracţiunile citate pe lista de crime a lui Zhou alcătuiesc comportamentul standard pentru oficialii corupţi, iar această înşiruire robustă de abuzuri n-ar trebui privită ca fiind o surpriză, când vine vorba de un oficial al Partidului cu rangul lui Zhou.
Cu toate acestea o frază, în particular, atrage atenţia: ”divulgarea de secrete de stat şi de Partid”.
Restul anunţului nu făcea precizări suplimentare privitoare la secretele pe care Zhou le-ar fi divulgat, sau cui le-ar fi divulgat. La începutul anului jurnalistul chinez Gao Yu, care a fost eliberat recent din închisoare, a indicat că, pe vremea când Xi Jinping era încă vicepreşedintele Republicii Populare Chineze, Zhou Yongkang s-ar fi implicat într-o presupusă scurgere de informaţii privitoare la averea familiei lui Xi Jinping, potrivit Bloomberg News. Bloomberg, şi Michael Forsythe, reporterul care a muncit pentru acea investigaţie şi care acum este angajatul The New York Times, a negat că acesta ar fi cazul.
Totuşi, nu există nicio îndoială că Zhou Yongkang, ca oficial de vârf al securităţii Partidului, ar fi probabil în posesia celor mai sensibile secrete ale Partidului şi a activităţilor din interiorul acestuia.
Gao Yu a notat: ”O despărţire de Zhou Yongkang, care are toate secretele în mâna sa, ar răsturna complet balanţa. Pentru ca Xi Jinping să dezasambleze împletita reţea a lui Zhou Yongkang, trebuie să aibă aceeaşi determinare avută la arestarea Găştii Celor Patru şi cea avută de Mao Zedong când l-a eliminat pe Lin Biao”.
Gaşca celor Patru era facţiunea politică învinuită de Revoluţia Culturală din China, grup care o includea pe infama soţie a celui mai prolific criminal comunist al tuturor timpurilor, Mao Tsedun.
Gao Yu a continuat: ”Ziua în care Xi reuşeşte să-l dea pe jos pe Zhou va fi ziua în care el a preluat cu adevărat controlul Partidului şi cea în care şi-a consolidat puterea”.