Scrisoare deschisă privind creşterea salariului minim, adresată lui Iohannis şi Ponta
alte articole
Un grup de 33 de români, printre care economişti, profesori universitari, antreprenori şi manageri, au transmis, luni, o scrisoare deschisă către preşedintele ales, Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, şi ministrul Muncii, Rovana Plumb, atrăgând atenţia asupra proiectului de Hotărâre de Guvern privind creşterea salariului minim în anul 2015.
Semnatarii scrisorii deschise pleacă de la concluzia că măsura creşterii salariului minim pe economie, care se plănuieşte a fi implementată în 2015, poate fi ”distructivă pentru economie” şi poate afecta bunăstarea ”celui mai sărac segment al forţei de muncă”.
În scrisoare se explică faptul că o creştere a salariului minim va duce la şomaj, iar în aceste condiţii mulţi dintre cei fără experienţă în câmpul muncii, în special tinerii, şi cei care au competenţe şi aptitudini reduse, vor avea cel mai mult de suferit.
Măsurile economice al Guvernul ar putea genera şi alte două replici nedorite, concluzie susţinută de analizele economice prezentate de semnatarii scrisorii. Una din dintre replici va fi faptul că întreprinzătorii şi companiile vor fi oarecum obligaţi să cheltuiască mai mulţi bani pentru a-şi menţine activitatea, ceea ce ar putea duce la o creştere a preţurilor care îi va afecta în primul rând pe cei cu un venit mic. A doua replică ar putea consta în faptul că persoanele slab calificate sau fără experienţă care vor fi concediate se vor găsi în imposibilitatea de a-şi găsi un loc de muncă sau vor fi nevoite să lucreze fără acte legale.
Ulterior, aceste efecte secundare ar putea creşte economia subterană şi munca ”la negru”, se arată în analizele economice prezentate. În România şomajul în rândul tinerilor este deja de aproape 4 ori mai mare decât rata generală a şomajului (23,9% faţă de 6,7%) iar munca ”la negru” are proporţii îngrijorătoare. Potrivit Consiliului Fiscal, 20% din salariaţi muncesc ”la negru” . Iar în 2012, existau circa 1,57 de milioane de salariaţi patroni şi întreprinzători individuali neînregistraţi, reprezentând 27,7% din totalul salariaţilor, patronilor şi întreprinzătorilor individuali din economie.
În aceste condiţii, cei 33 de semnatari ai scrisorii solicită liderilor Guvernului să ”reconsidere” decizia de a mări salariul minim pe economie şi speră că se va demara o dezbatere pentru ”formularea unor politici sănătoase de natură să sprijine bunul mers al economiei”.