Freedom House: Libertatea pe Internet este în declin la nivel global

.
. (Photos.com)

Multe guverne din jurul lumii au suprimat libertatea de exprimare pe Internet în acest an, incluzând ameninţarea, pedepsirea şi reducerea la tăcere a jurnaliştilor online, a bloggerilor şi a cetăţenilor jurnalişti, conform unui raport publicat săptămâna trecută de Freedom House – un institut de cercetare cu sediul în Washington al cărui obiectiv principal este promovarea democraţiei la nivel global.

Este cel de-al cincilea raport anual asupra libertăţii pe Internet, realizat şi publicat de Freedom House, care a studiat evoluţia situaţiei în 65 de ţări în perioada mai 2013 – mai 2014.

România nu este cuprinsă în analiză.

Concluzia raportului: libertatea pe Internet se află în scădere pentru cel de-al patrulea an consecutiv. Studiul susţine că din cele 65 de ţări examinate, libertatea pe Internet a scăzut în 36.

În ultimul an, multe state şi-au intensificat activităţile de monitorizare online, au introdus legi represive împotriva mass mediei sociale şi au arestat utilizatori ai site-urilor de socializare şi cetăţeni jurnalişti, conform raportului.

Raportul acordă un scor între 0 şi 100 fiecărei ţări, unde “0” înseamnă liber şi “100” reprezintă cel mai grav scenariu. Conform raportului, libertatea pe Internet este cea mai ridicată în Islanda (cu un scor de 6 puncte) şi în Estonia (8). Cele mai slabe puncte au fost înregistrate de Iran (89), Siria (88), China (87) şi Cuba (84).

În Statele Unite ale Americii, Internetul este considerat a fi liber, câştigând un scor de 19 puncte. Totuşi, raportul susţine că informaţiile dezvăluite recent cu privire la programele guvernamentale de supraveghere a populaţiei în SUA vor avea un efect negativ asupra libertăţii jurnalismului. “Autocenzura în rândul jurnaliştilor şi scriitorilor a crescut datorită ameninţărilor la adresa anonimatului impuse de supravegherea comunicaţiilor online”, susţine raportul.

Astfel de programe de supraveghere vor afecta nu doar mass media ci şi întreaga societate, a cărei neîncredere în organele de conducere ar putea duce la tulburări sociale.

De asemenea, raportul concluzionează că reducerea libertăţii pe Internet în acest an a fost mult mai făţişă ca în anii anteriori.

“Spre deosebire de trecut, când majoritatea guvernelor preferau o abordare ascunsă a controlării Internetului, în prezent ţările adoptă în mod rapid noi legi care legitimizează represiunea existentă şi criminalizează părerile diferite exprimate online”, susţine raportul.

“Tot mai mulţi oameni sunt arestaţi din cauza activităţii lor pe Internet şi se fac tot mai multe presiuni asupra mass-media online pentru a-şi cenzura singure conţinutul sau sunt ameninţate cu acţiuni în justiţie, iar companiile private trebuie să facă faţă solicitărilor guvernelor de a le furniza date sau de a le şterge”, susţine raportul.

Entităţile media online se numără printre puţinele surse de ştiri independente care sunt lovite puternic în multe dintre ţările examinate. Bloggerii din Iordania, Rusia şi Singapore trebuie să se înregistreze la guvern sau să obţină licenţe guvernamentale, ceea ce ar putea duce la autocenzurare.

Reporteri online au fost arestaţi în 25 dintre cele 65 examinate de Freedom House. “În Etiopia, şase scriitori ai blogului de ştiri Zone9 au fost arestaţi în aprilie 2014 şi înfruntă acuzaţii legate de acceptarea de fonduri străine şi incitarea la violenţă prin intermediul mass mediei sociale”, susţine raportul. “În Iran, 16 angajaţi ai site-ului de recenzii Narenji au fost arestaţi pentru presupuse legături cu guverne străine şi cu mass media anti-iraniană, iar fondatorul website-ului a primit cea mai grea sentinţă: 11 ani de închisoare.”

Raportul oferă şi alte exemple de jurnalişti independenţi întemniţaţi pentru lucruri care nu au legătură cu ceea ce au raportat ei. “În Uzbekistan, Serghei Naumov a fost arestat în septembrie 2013 pentru presupus huliganism şi a primit o sentinţă de 12 zile de închisoare, după ce s-a raportat că s-ar fi lovit de o femeie pe stradă, care ulterior l-a acuzat de hărţuire. Acuzaţiile au avut loc la câteva zile după ce Naumov a început să înregistreze materiale video despre practicile muncii forţate în timpul perioadei anuale de recoltare a bumbacului”. Raportul menţionează poveşti similare ce au avut loc în Azerbaidjan, Belarus şi Vietnam.

Printre ţările examinate, Rusia, Turcia şi Ucraina au suferit cele mai puternice lovituri comparativ cu anul precedent, se arată în raport. În Moscova, Kremlinul restricţionează libertatea presei online cu noi legi care îi permit să suprime site-urile de ştiri care critică politicile sale.

“În Turcia, blocarea mass mediei sociale, atacurile cibernetice împotriva site-urilor de ştiri ale opoziţiei şi atacarea jurnaliştilor online au fost printre cele mai proeminente ameninţări în decursul anului”, susţine Freedom House. În Ucraina, principala problemă a fost violenţa împotriva jurnaliştilor şi a utilizatorilor mass mediei sociale în timpul protestelor antiguvernamentale de la începutul acestui an.