Lucian Isar: Redevenţele - o bătălie câştigată de premierul Ponta şi pierdută de români

Fostul ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, economistul Lucian Isar, a explicat recent, pe blogul personal, că amânarea recalculării redevenţelor petroliere cu încă un an reprezintă o bătălie câştigată de premierul Victor Ponta şi pierdută de cetăţenii români.
Lucian Isar (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
08.12.2014

Fostul ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, economistul Lucian Isar, a explicat recent pe blogul personal că amânarea recalculării redevenţelor petroliere cu încă un an reprezintă o bătălie câştigată de premierul Victor Ponta şi pierdută de cetăţenii români.

Fixate la actualul curs de Guvernul Năstase cu mai bine de 10 ani în urmă şi considerate printre cele mai mici din Europa, redevenţele petroliere din ţara noastră sunt totuşi o sursă importantă de bani la buget care ar fi putut aduce mai mulţi bani dacă Guvernul Ponta şi-ar fi respectat promisiunea făcută încă din mai 2012, la scurt timp după ce a ajuns premier şi reiterată de-a lungul perioadei de guvernare.

"România este o ţară bogată. Nivelul general de trai nu este pe măsura avuţiei naţionale. Una dintre explicaţii este legată de predarea pe nimic a avuţiei prin tranzacţii de tipul privatizării Petrom, cuplată în mod straniu cu rezerve de petrol şi gaze. Regimul fiscal al industriei petroliere trebuia schimbat deja în România. În timp ce se introduc noi taxe, iar altele cresc pentru populaţie, redevenţele rămân neschimbate, momentan pentru încă un an. Aceasta a fost bătălia câştigată de P. Ponta în 2014 şi pierdută de români", a opinat Lucian Isar.

În opinia fostului ministru, premierul Victor Ponta şi-ar fi dorit să facă "un cadou" pentru 10 ani ca şi predecesorul său, premierul Adrian Năstase, însă rezulatatul de la alegerile prezidenţiale nu i-a permis decât un cadou pe un an.

"Ordonanţa Brazi face parte din acelaşi gest de prietenie. România primeşte anual redevenţe de circa 50 de milioane, în timp ce o companie ajunge să facă profit net de un miliard. Valorile sunt în euro. Miliardul net rămâne după preţuri de transfer, tranzacţii cu firme prietenoase şi finanţări ale vectorilor de imagine care desigur pot fi folosiţi şi propagandistic, în caz de nevoie. Totul din rezervele naţionale", a evidenţiat economistul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor