Societatea Timişoara cere autorităţilor române închiderea şi interzicerea expoziţiei de cadavre pe teritoriul României

Expoziţia de cadavre revine în România. Societatea Timişoara atrage atenţia că persoanele decedate provin din China, o ţară totalitară, condusă de regimul comunist, cunoscut pentru încălcarea drepturilor omului, astfel că, în mod firesc, la nivel internaţional s-a ridicat întrebarea dacă trupurile expuse nu aparţin dizidenţilor executaţi în închisori.
Cadavre plastinate din China, expuse la Cluj
Cadavre plastinate din China, expuse la Cluj (Epoch Times România)

Începând cu data de 5 februarie, Muzeul Banatului găzduieşte în Bastionul Theresia expoziţia „Our Body: Universul Interior”.

Societatea Timişoara protestează faţă de deschiderea „expoziţiei de cadavre” care va prezenta 200 de exponate, corpuri umane reale sau părţi ale corpului conservate prin tehnica plastinaţiei.

Simbol istoric al luptei pentru democraţie, al cărui scop principal este apărarea drepturilor omului, Societatea Timişoara precizează că o expoziţie similară a fost interzisă în aprilie 2009 pe teritoriul Franţei, prin hotărâre judecătorească, în temeiul prevederilor legii civile franceze care statuează că: “Rămăşiţele pământeşti ale persoanei decedate trebuie tratate cu respect, demnitate şi decenţă”. Judecătorii francezi au considerat că: „Spaţiul desemnat de lege pentru cadavre este cel al cimitirului”, se arată într-un comunicat remis redactiei Epoch Times.

În comunicat se mai motivează faptul că "expunerea unor cadavre spre delectarea publicului, în diferite ipostaze, unele chiar ilare, în scopul de a obţine profit, reprezintă un comportament nefiresc faţă de corpul unei persoane decedate, care afectează grav sentimentul de respect faţă de morţi şi contravine credinţelor tradiţionale ale poporului român ce impun un comportament decent faţă de corpul defunctului şi organizarea de funeralii".

Reprezentanţii Societăţii Timişoara motivează că această expoziţie nu ar trebui permisă în Timişoara întrucât prezintă corpuri umane reale aduse din China, probabil aparţinând unor dizidenţi executaţi în închisorile chineze, şi, de fapt, nu îşi are locul în nicio altă locaţie din România şi solicită autorităţilor române închiderea şi interzicerea expoziţiei pe teritoriul României.

Expoziţia va fi deschisă de pe 5 februarie până pe 28 aprilie şi este organizată în colaborare cu Muzeul Banatului.

Vă prezentăm integral comunicatul Societăţii Timişoara mai jos:

"Având în vedere faptul că, începând cu data de 5 februarie 2016, Muzeul Banatului găzduieşte în Bastionul Theresia expoziţia „Our Body: Universul Interior”, Societatea Timişoara doreşte să atragă atenţia asupra următoarelor aspecte legate de această expoziţie:

I. Expoziţia prezintă corpuri umane reale, înfăţişate în diferite ipostaze, jupuite de piele, cu ţesuturile şi organele interne expuse, conservate prin tehnica plastinaţiei (tratare cu cauciuc siliconic lichid).

Expoziţia este adusă în România de către Universal Exhibition Group, fiind prezentată anul trecut şi la Iulius Mall Cluj Napoca.

Potrivit declaraţiilor doamnei Heidi Pincher, reprezentant al Universal Exhibition Group, din cadrul conferinţei de presă organizate la deschiderea expoziţiei de anul trecut de la Cluj-Napoca, specimenele expuse au fost procurate de la Anatomical Sciences & Technologies Foundation din Hong Kong, ele aparţinând unor oameni decedaţi în China.

Organizatorii au invocat faptul că „legea” nu le permite să prezinte documentele care atestă identitatea decedaţilor expuşi, cauzele decesului, ori documente privind consimţământul lor sau al familiilor lor în vederea folosirii corpurilor în scopuri educaţionale.

II. Legat de expoziţia ce urmează să se deschidă în oraşul nostru, considerăm că expunerea unor cadavre spre delectarea publicului, în diferite ipostaze, unele chiar ilare, în scopul de a obţine profit, reprezintă un comportament nefiresc faţă de corpul unei persoane decedate, care afectează grav sentimentul de respect faţă de morţi şi contravine credinţelor tradiţionale ale poporului român ce impun un comportament decent faţă de corpul defunctului şi organizarea de funeralii.

Dincolo de pretextul educaţional, organizatorii fac practic un spectacol din expunerea corpurilor unor persoane decedate, de pe urma căruia se obţin câştiguri băneşti.

III. Mai dorim să arătăm că o expoziţie similară a fost interzisă în aprilie 2009 pe teritoriul Franţei, prin hotărâre judecătorească, în temeiul prevederilor legii civile franceze care statuează că: “Rămăşiţele pământeşti ale persoanei decedate trebuie tratate cu respect, demnitate şi decenţă”. Judecătorii francezi au considerat că: "Spaţiul desemnat de lege pentru cadavre este cel al cimitirului".

Tot prin hotărâre judecătorească, Israelul a interzis o astfel de expoziţie în octombrie 2012, pe considerentul că „violează demnitatea umană, inclusiv demnitatea persoanei decedate”, instanţa hotărând ca autorităţile israeliene să ia toate măsurile necesare ca un astfel de eveniment să nu mai aibă loc vreodată în Israel.

IV. Atragem atenţia că decedaţii provin din China, o ţară totalitară, condusă de regimul comunist, cunoscut pentru încălcarea drepturilor omului, astfel că, în mod firesc, la nivel internaţional s-a ridicat întrebarea dacă trupurile expuse nu aparţin dizidenţilor executaţi în închisorile chineze.

China este acuzată de tortură, tratamente inumane sau degradante folosite în mod obişnuit în sistemul de detenţie chinez, de persecuţii politice şi religioase şi de uciderea prizonierilor de conştiinţă aflaţi în închisorile chineze, în special practicanţi Falun Gong, pentru a le vinde organele pentru profit, afacere organizată de sistemul militar. Aceste aspecte sunt documentate pe larg în rapoarte internaţionale. Inclusiv Parlamentul European a adoptat la data de 12 decembrie 2013 o rezoluţie prin care condamnă recoltarea forţată de organe de la prizonieri de conştiinţă din China[1]

China este singura ţară unde o astfel de afacere a fost facută posibilă de către Guvern, fapt permis, considerăm noi, tocmai de contextul teribil al situaţiei drepturilor omului din această ţară.

În acest context menţionăm faptul că firma americană Premier Exhibitions, care expune în SUA cadavre de acest gen, provenite, în mod evident, tot din China, a fost obligată în anul 2010 de către Procurorul General al New York-ului, Andrew Cuomo, să afişeze pe prima pagină a site-ului Premier Exhibitions un anunţ, potrivit căruia: „Această expoziţie afişează rămăşiţe umane ale cetăţenilor sau rezidenţilor chinezi, primite iniţial de la Biroul chinez de Poliţie. Biroul chinez de Poliţie poate primi corpuri umane din închisorile chineze”.

Mai dorim să arătăm că de obicei companiile care organizează astfel de expoziţii în lume afirmă, la fel ca şi organizatorul de la Muzeul Banatului, că acestea au fost donate de universităţi şi fundaţii chineze, în scopuri ştiinţifice şi educaţionale.

O echipă ABC News a efectuat cu ani în urmă o investigaţie în oraşul Dalian, unde se efectua plastinaţia. A descoperit că "universitatea" despre care se vorbea în acel caz era în fapt o baracă dintr-un ghetou al oraşului. Aici erau plastinate, în condiţii insalubre, cadavre aduse cu camionul – uneori pline de sânge – de la Biroul Securităţii şi Poliţiei din oraşul Dalian.

Ancheta jurnaliştilor de la ABC News pe această temă:
https://www.facebook.com/CadavreExpuseLaBucuresti/videos/875276805873416/

Pentru motivele expuse mai sus, considerăm că o astfel de expoziţie nu ar trebui găzduită de Muzeul Banatului şi nu îşi are locul în nicio altă locaţie din România, fapt pentru care solicităm autorităţilor române închiderea şi interzicerea expoziţiei pe teritoriul României.

[1] Note:

Dezbaterea rezoluţiei Parlamentului European din 12 decembrie 2013, privind recoltarea forţată de organe în China: https://youtu.be/gESv0VP7bcg

Textul rezoluţiei PE: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&reference=P7-TA-2013-0603&language=RO&ring=P7-RC-2013-0562