"Curajul de a crede" - film document despre atrocităţile din China de azi

.
. (NTD Television)

În cadrul unei serii de evenimente informative despre cele mai flagrante încălcări ale dreptului omului pe glob, Asociaţia Pro Vita şi Epoch Times au prezentat sâmbătă, în cadrul unei proiecţii private, filmul "Free China: The Courage to Believe", o cronică în imagini despre una dintre cele mai negre file ale istoriei contemporane care se scrie în China, cea de a doua putere economică a lumii.

Vizionarea filmului a reunit personalităţi din cultură, justiţie, artă, cinematografie, televiziuni, presă şi ong-uri interesate să afle mai multe informaţii despre faţa nevăzută a Chinei, informaţii care cu greu reuşesc să străpungă de zidul de cenzură ridicat de Partidul Comunist Chinez.

Free China aduce în atenţia lumii felul în care funcţionează aparatul represiv de stat în China condusă de Partidul Comunist.

Filmul prezintă povestea unei femei din Beijing şi a unui om de afaceri chinez stabilit în New-York, ale căror destine sunt unite de credinţa comună în practica spirituală Falun Gong.

Falun Gong este o practică care a readus la viaţă valorile morale şi spirituale într-o China în care comunismul se impune, prin teroare, ca unica "religie" în stat. Îmbinând practicarea unor exerciţii fizice uşor de învăţat cu cerinţe morale vizând îmbunătăţirea caracterului şi ridicarea standardului moral, Falun Gong a devenit "duşmanul" partidului după ce a ajuns să fie practicată de peste 70 de milioane de chinezi, mai mulţi decât membrii de partid.

Astfel că, după ce a ucis peste 20 de milioane de chinezi în timpul industrializării forţate a Chinei (Marele Salt înainte), după ce a distrus temple, omorât intelectuali, ucis studenţii în Piaţa Tiananmen, partidul comunist s-a întors împotriva Falun Gong temându-se de valul de moralitate şi gândire liberă care se năştea.

Istoria persecuţiei împotriva Falun Gong, care durează de peste 14 ani, este rememorată pe peliculă de Jennifer Zeng, o practicantă Falun Gong din Beijing şi de Charles Lee, om de afaceri american de origine chineză, de asemenea adept al principiilor Adevăr-Compasiune-Toleranţă promovate de practica Falun Gong.

Ambii sunt arestaţi abuziv şi aruncaţi în închisorile comuniste, sunt torturaţi, umiliţi, puşi la muncă forţată, li se fac analize minuţioase căci în China se practică recoltarea de organe de la prizonieri de conştiinţă (vii), organe pe care apoi statul le vinde pentru profit. După chinuri cumplite, Jennifer şi Charles reuşesc finalmente să iasă din China, pentru a povesti lumii libere ororile prin care au trecut. Ambii au contribuit la expunerea persecuţiei din închisorile comuniste, a practicii recoltării ilegale de organe şi a tehnicilor de control, manipulare şi reformare forţată folosite pe scară largă de partidul comunist.

Filmul nu este numai despre modul în care funcţionează mecanismul opresiv comunist. Jennifer şi Charles vorbesc şi despre felul în care corporaţiile din statele vestice au obţinut beneficii de pe urma muncii forţate la care sunt puşi deţinuţii de conştiinţă chinezi. Multe firme mari cumpără sau contractează direct obiecte făcute în închisorile din China de deţinuţi obligaţi să muncească 12-15 ore pe zi, fără să primească vreun ban pentru eforturile lor. De asemenea, firme de IT vestice au contribuit în mod direct la ridicarea firewall-ului chinez şi au furnizat aparatură şi softuri pentru miliţia internetului, fără de care chinezii nu ar putea fi atât de controlaţi şi oprimaţi.

Pentru mulţi dintre cei prezenţi la vizionare, filmul a prezentat faţete ale Chinei despre care ştiau destul de puţin. La sfârşitul vizionării s-au pus numeroase întrebări despre cum pot ajuta românii la oprirea persecuţiei Falun Gong, despre interesele economice ale Chinei în ţara noastră, despre relaţiile politice între România şi China, despre politica expansionistă a Chinei şi influenţa economică pe care o exercită la nivel mondial.

S-a discutat şi despre procesul intentat de Pro Vita organizatorilor expoziţiei Human Body găzduită de muzeul Antipa în vara acestui an. În cadrul expoziţiei s-au prezentat cadavre plastinate provenite în marea lor majoritate din China, oraşul Dalian, unde există trei lagăre de concentrare în care sunt închişi prizonieri de conştiinţă, majoritatea lor Falun Gong.

Organizatorii Human Body nu au putut prezenta acte din care să reiasă că şi-au procurat cadavrele într-un mod etic şi moral. Mai mult de atât, reporteri americani sub acoperire au descoperit cum în China corpurile neînsufleţite ale prizonierilor de conştiinţă sunt vândute contra sumei de 200 USD, pentru a fi apoi plastinate şi plimbate prin lume, aducând profituri uriaşe organizatorilor de expoziţii de profil. Şi fabricilor de plastinare din China, care închiriază cadavrele pentru un "fee" modic de 500.000 USD per lot de 200 cadavre/an.

Seria de evenimente informative Epoch Times - Pro Vita va continua.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură