Situaţie explozivă în Orientul Mijlociu: Iranul a atacat Israelul cu sute de rachete balistice [Video]

Iranul a atacat marţi seară Israelul cu sute de rachete balistice, declanşând tensiuni majore în Orientul Mijlociu, 01 octombrie 2024 (The Epoch Times)
Andrei Pricopie
01.10.2024
Se încarcă player-ul...

Iranul a atacat marţi seară Israelul cu sute de rachete balistice, declanşând tensiuni majore în Orientul Mijlociu. Armata israeliană i-a avertizat pe cetăţeni să se adăpostească pe loc.

Purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, a difuzat marţi o declaraţie video în care afirmă că „sistemul de apărare antiaeriană este pe deplin operaţional, detectând şi interceptând ameninţările oriunde este necesar, chiar şi în acest moment”.

La scurt timp după aceea, o serie de explozii s-au auzit în Tel Aviv şi în apropiere de Ierusalim. Nu s-a ştiut imediat dacă acestea erau interceptări sau aterizări de rachete. Exploziile din apropierea Ierusalimului au fost atât de puternice încât ferestrele s-au zguduit.

Rezidenţilor li s-a ordonat să se adăpostească şi să rămână în apropierea adăposturilor antiatomice. Ordinul a fost trimis pe telefoanele mobile şi anunţat la televiziunea naţională. Posturile de televiziune au raportat sirene în unele părţi ale Ierusalimului, precum şi în centrul Israelului.

Alertele au fost lansate după o zi de atacuri cu rachete şi proiectile din Liban.

În Tel Aviv, două persoane au fost rănite, dar majoritatea rachetelor iraniene au fost interceptate de sistemele de apărare israeliene, doar câteva reuşind să lovească ţinte. Printre acestea, un atac semnificativ a vizat reactorul nuclear Dimona din sudul Israelului, potrivit rapoartelor unui post israelian de ştiri.

Forţele americane au intervenit în interceptarea rachetelor, iar Pentagonul a declarat că SUA este pregătită să ofere sprijin defensiv suplimentar. Deşi Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au afirmat că nu există ameninţări majore în prezent, armata israeliană a subliniat că va riposta împotriva Iranului „unde şi când” va considera potrivit.

Autoritatea aeroportuară din Israel a declarat că spaţiul aerian al ţării a fost închis, iar zborurile care sosesc sunt redirecţionate către aeroporturi din afara ţării.

Închiderea spaţiului aerian a avut loc marţi, după atacul iranian.

Iranul avertizează SUA să nu riposteze

Mass-media iraniană a postat videoclipuri care păreau să arate lansări de rachete în mai multe locuri din ţară, însă guvernul iranian nu a recunoscut imediat ce se întâmplă.

Misiunea Permanentă a Republicii Islamice Iran la Naţiunile Unite a transmis printr-o postare pe platforma X că atacurile Iranului asupra Israelului au fost încheiate şi că acestea au fost un răspuns direct la un atac israelian asupra unui consulat iranian din Siria.

În mesaj, Iranul a avertizat că, în cazul în care Israelul sau Statele Unite vor riposta, va lansa un răspuns devastator, vizând inclusiv baze militare americane din regiune. Această declaraţie reflectă tensiunile crescânde şi ameninţările reciproce în urma atacurilor din Orientul Mijlociu.

Schimb de focuri pe un bulevard din Tel Aviv

Poliţia israeliană anunţă că şase persoane au fost ucise într-un schimb de focuri în Tel Aviv.

Potrivit forţelor de ordine, doi suspecţi au deschis focul marţi seara pe un bulevard din Jaffa, un cartier mixt arabo-evreiesc din sudul Tel Avivului. Cei doi suspecţi au fost neutralizaţi.

Atacul a avut loc cu câteva momente înainte ca valul masiv de rachete din Iran să trimită oamenii în adăposturile antiatomice din Israel, inclusiv în Tel Aviv.

Ştire în curs de actualizare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor