SUA: Ucraina nu are nevoie de permisiunea noastră să atace adânc în Rusia dacă o face cu arme de producţie proprie

Matthew Miller - purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA (Celal Gunes/Getty Images)
Redacţia
01.10.2024

Ucraina nu are nevoie de permisiunea SUA pentru a lovi adânc în Rusia. Kievul poate folosi propriile arme pentru a face acest lucru, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, în cadrul unui briefing de presă, potrivit Meduza.

„Ucraina nu are nevoie de permisiunea noastră pentru a riposta împotriva ţintelor ruseşti. Ei sunt o ţară suverană şi pot folosi armele pe care le produc ei înşişi. Şi sunt multe, dacă vă uitaţi la programele pe care le-au pus în aplicare în ultimul an”, a declarat Miller, răspunzând unei întrebări dacă guvernul american crede că Ucraina ar putea preveni atacurile asupra teritoriului său dacă ar avea permisiunea să riposteze cu arme occidentale.

„Dacă vă uitaţi la armele pe care le furnizăm, am spus clar că le pot folosi pentru a riposta peste graniţă împotriva ţintelor ruseşti care desfăşoară atacuri”, a mai amintit reprezentantul Departamentului de Stat. Astfel, consideră Miller, Ucraina dispune de multe mijloace pentru a se apăra.

În acelaşi timp, notează „Adevărul ucrainean”, reprezentantul Departamentului de Stat nu a răspuns direct la întrebarea jurnalistului cu privire la motivul pentru care SUA nu ridică restricţiile privind loviturile cu rază lungă de acţiune în adâncul Rusiei cu arme americane.

"Ne uităm la toate capacităţile, la toate tacticile şi la tot sprijinul pe care îl oferim Ucrainei în ansamblu şi, atunci când aprobăm orice nou sistem de arme sau orice nouă tactică, ne uităm la modul în care va afecta întregul câmp de luptă şi întreaga strategie a Ucrainei", a adăugat el.

Ucraina încearcă să convingă Statele Unite să îi permită să lovească adânc în teritoriul rus cu arme americane, dar nu a primit încă permisiunea. Mai presus de toate, Kievul are nevoie de capacitatea de a ataca bazele aeriene ruseşti care sunt folosite pentru a bombarda teritoriul ucrainean.

Ucraina crede că deciziile similare ale altor aliaţi occidentali vor depinde de permisiunea SUA. La începutul lunii septembrie, The Guardian scria că Marea Britanie a dat Ucrainei permisiunea de a utiliza rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune Storm Shadow pentru a lovi ţinte din Rusia. Acest lucru nu a fost raportat oficial. The New York Times (NYT) a notat că Londra dorea să obţină mai întâi aprobarea Washingtonului.

La rândul său, preşedintele american Joe Biden, potrivit NYT, este înclinat să aprobe decizia aliaţilor de a permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu arme occidentale, cu condiţia să nu fie utilizate rachete americane.

Vladimir Putin, comentând situaţia, a declarat că loviturile cu arme occidentale pe teritoriul Rusiei ar însemna că NATO participă direct la războiul ruso-ucrainean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor