Candidatul socialiştilor la prezidenţialele din R. Moldova deţine cetăţenia României

"Cred că nu este corect ca preşedintele să aibă posibilitatea să deţină cetăţenie dublă", declara Dodon în 2020, cu referire la Maia Sandu
Alexandr Stoianoglo şi Igor Dodon (socialistii.md)
Maria Maevschi
01.10.2024

Candidatul desemnat de Partidul Socialiştilor din R. Moldova (PSRM) în cursa pentru alegerile prezidenţiale din 20 octombrie curent, Alexandr Stoianoglo, fost procuror general, deţine cetăţenia României, scrie Ziarul de Gardă.

De menţionat este faptul că, anterior, liderul socialiştilor Igor Dodon, cel care l-a prezentat pe Stoianoglo drept candidat la prezidenţiale, a declarat în nenumărate rânduri că este un „nonsens” faptul că preşedintele R. Moldova poate deţine şi cetăţenia altui stat, referindu-se la Maia Sandu, retorică folosită adesea şi de Moscova în atacurile sale asupra guvernării de la Chişinău.

Potrivit sursei citate, numele lui Alexandr Stoianoglo apare în ordinul Nr. 172/P, privind aprobarea redobândirii cetăţeniei române unui număr de 178 persoane. Conform surselor Ziarului de Gardă, Alexandr Stoianoglo a depus jurământul la Chişinău pe 15 mai 2018 şi are paşaport de cetăţean român cu domiciliul în străinătate, eliberat în anul 2019.

Contactaţi de ZdG, reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC) din România au confirmat: „persoana nominalizată are un ordin de aprobare a cererii de cetăţenie nr. 178P/2018”.

„În ceea ce priveşte obţinerea cetăţeniei, vă informăm că petentul a optat pentru menţinerea domiciliului în străinătate, motiv pentru care informaţii cu privire la depunerea jurământului le puteţi obţine doar de la Direcţia Consulară din cadrul Ministerului Afacerilor Externe”, se arată în răspunsul ANC.

Amintim că în 2020, după ce a pierdut fotoliul de preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu câştigând alegerile, liderul socialiştilor Igor Dodon a afirmat că „pentru prima oară în istoria ţării, funcţia de preşedinte este ocupată de către o femeie. Nu am nimic împotriva femeilor, dar şefa statului deţine cetăţenie dublă, a Republicii Moldova şi a României. Cred că nu este corect ca preşedintele să aibă posibilitatea să deţină cetăţenie dublă", notează Europa Liberă.

Însă, primul care a comentat negativ deţinerea cetăţeniei române de către noua preşedintă a Republicii Moldova a fost liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care, într-o conferinţă de presă din 17 decembrie 2020, a respins apelul Maiei Sandu de retragere a trupelor ruse din stânga Nistrului.

Cu toate că anterior declara că le va cere membrilor săi de partid care deţin cetăţenia română să renunţe la ea, unii dintre aceştia continuă să se bucure de calitatea de cetăţean european, dar având o poziţie pro-rusă şi anti-europeană, notează ZdG.

„Insist ca în instituţiile de conducere a statului să se afle doar cetăţeni ai Republicii Moldova. Cum putem să avem încredere într-un deputat, într-un membru al Curţii Constituţionale, dacă el a depus jurământ de credinţă României?”, a mai declarat anterior socialistul Igor Dodon.

Candidatul socialiştilor la alegerile prezidenţiale, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, a fost vizat în şase cauze penale după ce şi-a încheiat prematur mandatul, contribuind la eliberarea din detenţie a condamnatului Veaceslav Platon, autorul Laundromatului rusesc. În februarie 2024, Stoianoglo a fost achitat în dosarul pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. În prezent, unele dosare sunt în instanţă, iar altele – la faza de urmărire penală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor