Ion Sturza: De la o speranţă cu mult talent nativ, Stoianoglo a ajuns un "instrument" electoral al unui stat agresor

Lovitură de teatru în Moldova: candidatul la preşedinţie al partidului moldovenist şi pro-Kremlin al lui Igor Dodon are cetăţenie română, menţionează Sorin Ioniţă.
Alexandr Stoianoglo şi Igor Dodon (facebook.com / Sorin Ioniţă)
Maria Maevschi
01.10.2024

„Aproximativ 1,5 milioane de cetăţeni moldoveni au obţinut o altă cetăţenie - română, rusă, bulgară”, scrie pe pagina sa de socializare candidatul Partidului Socialiştilor la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, în replică la informaţia apărută în presă privind deţinerea cetăţeniei române.

„Obţinerea cetăţeniei române de către mine a fost o decizie transparentă, luată într-un context apolitic şi niciodată nu am ascuns acest lucru. Faptul deţinerii dublei cetăţenii este indicat inclusiv în actele depuse la Comisia Electorală Centrală.

Rămân pe poziţia că legislaţia noastră trebuie modificată pentru ca primele persoane în stat să deţină doar cetăţenia moldovenească şi, în cazul adoptării unor asemenea amendamente, le voi respecta necondiţionat”, se arată în mesajul candidatului pro-Kremlin la prezidenţiale.

Totodată, simţindu-se lezat, Stoianoglo a decis să atace presa că ar fi „încins” lucrurile „abia acum”, insinuând că ar fi făcut acest lucru intenţionat şi la comandă.

„Mă întreb de ce acest subiect a fost 'încins' abia acum? De ce presa afiliată puterii a fost activată să facă zgomot exact în acest moment?”, a adăugat fostul procuror general.

„Lovitură de teatru în Moldova: s-a descoperit că Alexandr Stoianoglo, candidatul la preşedinţie al partidului moldovenist şi pro-Kremlin al lui Igor Dodon, are cetăţenie română. Asta după ce Dodon face gălăgie de ani de zile că de ce Maia Sandu are dublă cetăţenie.

Acum pro-europenii trebuie doar să pună prin ţară billboards cu Stoianoglo, un vorbitor destul de aproximativ de română, şi jurământul solemn pe care l-a depus la obţinerea cetăţeniei. Viaţa nu poate fi mai ironică decât atât”, scrie în acest sens şeful Expert Forum de la Bucureşti, Sorin Ioniţă, într-o postare pe Facebook.

Fostul prim-ministrul moldovean Ion Sturza nu vede nimic rău în faptul că Stoianoglo deţine cetăţenia română, ca el fiind peste un milion de moldoveni. Totuşi, Sturza îl critică dur pe Stoianoglo pe care, anterior, l-a recomandat în funcţia de procuror general, dar care, se pare, a dezamăgit prin deciziile luate în ultima perioadă.

„Statul român este un stat de drept. El are grijă de cetăţenii săi. Practic nu sunt cazuri de deposedare de cetăţenie. Aşa că nu se va întâmpla nimic nici cu cetăţenii Chicu, Ţîrdea, Stoianoglo şi încă o bună parte din pro-ruşii (a se citi pro-război) din politica moldovenească. Această disonanţă cognitivă denotă o făţărnicie periculoasă, care trebuie taxată, inclusiv la alegeri.

Repet a câta oară: îmi pare foarte rău încotro au luat-o viaţa şi cariera domnului Stoianoglo - de la 'privet, Slava!', până la 'kuliokul' lui Dodon. De la o speranţă cu mult talent nativ, la un 'instrument' electoral al unui stat străin, stat agresor. Păcat. Nimic în viaţă nu trebuie să faci din disperare sau ură. Aici s-a terminat cariera 'politică' a lui Alexandru. Privet Igoriu...”, se arată în mesajul lui Ion Sturza, de pe pagina sa de socializare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor