Coreea de Sud avertizează Phenianul să nu folosească arme nucleare: "Ar fi sfârşitul regimului nord-coreean"

Yoon Suk-yeol (Mast Irham/POOL/AFP via Getty Images *)
Redacţia
01.10.2024

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a avertizat, marţi, Coreea de Nord că orice încercare de a utiliza arme nucleare va fi întâmpinată cu un răspuns ferm şi copleşitor din partea Coreei de Sud şi a aliaţilor săi americani, potrivit DPA.

Vorbind în timpul unei ceremonii cu ocazia Zilei Forţelor Armate la o bază militară la sud de Seul, Yoon a declarat că, dacă Phenianul va încerca să utilizeze arme nucleare, se va confrunta cu „răspunsul ferm şi copleşitor” al armatei sale şi al alianţei Coreea de Sud-SUA.

„Acea zi va fi sfârşitul regimului nord-coreean”, a adăugat el.

Yoon a denunţat, de asemenea, „comerţul ilegal cu arme” al Coreei de Nord cu Rusia, despre care a spus că ameninţă pacea mondială.

În septembrie, liderul nord-coreean Kim Jong-un a dezvăluit o instalaţie de îmbogăţire a uraniului şi şi-a exprimat dorinţa de a extinde „exponenţial” arsenalul de arme nucleare al ţării.

Potrivit Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), Coreea de Nord deţine în prezent aproximativ 50 de focoase nucleare, deşi numărul exact nu este cunoscut.

Extrem de izolată, Coreea de Nord este supusă sancţiunilor internaţionale din cauza programului său de arme nucleare şi rachete. Ultimul test nuclear cunoscut a avut loc în 2017.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor