Sistemul anti-rachetă AEGIS, testat cu succes

Forţele Navale ale Statelor Unite au testat cu succes joi, în largul coastelor Hawaii, o nouă versiune a sistemului de apărare antirachetă AEGIS, care va fi desfăşurat şi în România până la finalul anului 2015, relatează Mediafax.
P. P.
07.11.2014

alte articole

Teste ale rachetei SM-3 in Kauai, Hawaii - arhiva (U.S. Navy via Getty Images)
P. P.
07.11.2014

Forţele Navale ale Statelor Unite au testat cu succes joi, în largul coastelor Hawaii, o nouă versiune a sistemului de apărare antirachetă AEGIS, care va fi desfăşurat şi în România până la finalul anului 2015, relatează Mediafax.

Distrugătorul USS John Paul Jones, care găzduieşte sistemul anti-rachetă, a interceptat o rachetă balistică folosind o rachetă ghidată de tip SM-3 (Standard Missile 3). Simultan, sistemul anti-rachetă a lansat două rachete de tip SM-2 pentru a intercepta rachetele de croazieră care zburau la o înălţime mică.

Sistemul de apărare antirachetă Aegis este construit de către producătorul american Lockheed Martin Corp şi este dotat cu rachete SM-3 şi SM-2 construite de către producătorul american Raytheon Co.

Rachetele de tip SM-3 sunt proiectate să intercepteze şi să distrugă rachetele balistice în aer şi rachetele de tip SM-2 sunt specializate la apărarea spaţiului aerian, potrivit Ratheon. Sistemul anti-rachetă din România va include un radar AEGIS SPY-1 şi 24 de interceptoare SM-3, de tipul Block IB.

Începând din 2002, de când a început să fie testat în mod oficial programul AEGIS, sistemul anti-rachetă a înregistrat o eficacitate de 29 de interceptări din 35 de teste.

Varianta îmbunătăţită a sistemului anti-rachetă va fi utilizată în versiunea offshore, la bordul distrugătoarelor americane dotate cu sistemul Aegis, şi în versiunea terestră ashore, care urmează să devină operaţională şi în România până la finalul anului 2015.

Baza care găzduieşte instalaţia se află la Deveselu, judeţul Olt, şi a fost inaugurată în luna octombrie de către NATO. Scutul, al cărui scop este protejarea Europei împotriva atacurilor balistice, mai conţine 2 instalaţii ashore în Turcia şi Polonia şi o instalaţie offshore în Marea Mediterană.

Rusia se opune vehement proiectului, susţinând că este îndreptat împotriva arsenalului său nuclear. Însă, scutul AEGIS a devenit mult mai important odată cu apariţia noilor conflicte din Ucraina şi cu deteriorarea relaţiilor dintre Occident şi Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor