Polonia adoptă o nouă strategie de apărare naţională pe fondul tensiunilor din Ucraina

Preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski.
Preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski. (JANEK SKARZYNSKI / AFP / GettyImages)

Preşedintele polonez Bronilsaw Komorowski a semnat miercuri o lege privind o nouă strategie de apărare a ţării, care implică structurile de apărare, politice şi economice de la toate nivelele, incluzând pompieri locali şi rezervişti până la forţe militare profesioniste şi sectorul informaţional.

Astfel, noua lege cere o protejare mai eficientă a graniţelor ţării precum şi a datelor economice, financiare şi electronice.

Totuşi, documentul include puţine detalii suplimentare cu privire la ceea ce se va schimba în fiecare sector, în afara faptului că ele vor fi mai bine coordonate, echipate şi operate. Preşedintele polonez a menţionat că astfel de detalii privind forţele naţionale de apărare vor fi incluse în documente separate şi secrete care încă sunt în curs de redactare.

Noul plan de apărare, care a fost aprobat de guvern luna trecută şi făcut public miercuri, este de fapt o reacţie la “apariţia, la estul graniţei poloneze, a unor schimbări despre care totul arată că sunt durabile şi că vor afecta starea securităţii”, a declarat Komorowski, făcând aluzie la intervenţia Rusiei în estul Ucrainei.

“Actuala strategie este, inevitabil, o strategie adaptată unei perioade de ameninţări”, a declarat ministrul polonez al apărării, Tomasz Siemoniak, cu privire la noul plan de apărare al Poloniei, cândva membră a fostului bloc sovietic şi vecină cu Ucraina şi Rusia.

Preşedintele polonez a mai adăugat că prin adaptarea sistemului său de apărare, Polonia va contribui şi la îmbunatăţirea capacităţilor de apărare ale NATO, în care a intrat în 1999.

De asemenea, în afara Uniunii Europene, Statele Unite rămân principalul partener al Poloniei, arată noua strategie, care o înlocuieşte pe cea din 2007.

Unii dintre factorii de îngrijorare cu privire la securitatea regiunii, menţionaţi în textul noii legi, sunt: reconstruirea de către Rusia a statutului ei de putere mondială cu preţul destabilizării regiunii înconjurătoare şi intensificarea politicii confruntaţionale a Rusiei – lucru dovedit de anexarea peninsulei Crimeea şi susţinerea separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu forţe militare ruseşti.

Conform noului plan, Polonia intenţionează să investească în următorii 10 ani aproximativ 33,6 miliarde USD în vederea îmbunătăţirii echipamentelor sale militare, şi anume, achiziţionarea unui scut antirachetă, a unui sistem antiaerian, blindate, elicoptere, submarine şi drone de luptă etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe