Guvernatorul BNR, despre ministerul Finanţelor: ”Ce, credeţi că nouă ne spun mai multe?”

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu (Epoch Times România)

”Avem aceeaşi comunicare cu Finanţele pe care o aveţi şi Dumneavoastră. Ce, credeţi că nouă ne spun mai multe?”, a întrebat retoric Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu privire la comunicarea cu ministerului Finanţelor, care a amânat calcularea bugetului până în ianuarie 2015.

Întrebat cu ce nivel al accizei a lucrat BNR la prognoza economică a inflaţiei pe 2015, în contextul în care bugetul pentru 2015 nu va fi calculat de ministrul Finanţelor (PSD) înaintea alegerilor, Guvernatorul BNR a precizat că ”va lucra cu datele oficiale” disponibile.

”În modelul nostru introducem doar datele certe de care dispunem. Finanţele spun că o să calculeze, să vadă cât va fi acciza... când vor veni cu un comunicat cu aceste cifre le vom introduce în model. Pană atunci, lucrăm cu datele oficiale", a declarat Isărescu, adăugând că nu vede o apreciere a leului în viitorul apropiat, "chiar dacă oscilaţii de mică amplitudine ar putea exista”.

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a precizat marţi că noul premier ar trebui să fie cel care adoptă bugetul, adăugând că ”nu e normal, dacă Victor Ponta ştie că s-ar putea să nu fie pe acest scaun de premier, anul viitor, să îşi însuşească acest buget”. Acesta a mai explicat că, în prezent, „nu există nu draft” al bugetului pentru 2015, ci numai ”estimări la cât se poate colecta anul viitor, care sunt cheltuielile bazate pe estimările de anul acesta”.

Joi, ministrul a susţinut că proiectul de buget va fi disponibil abia la jumătatea lunii ianuarie.

"Proiectul de buget pe anul 2015 se va lucra împreună cu Fondul Monetar, la începutul lunii decembrie, la nivel tehnic. El va fi însuşit de posibilul nou guvern şi de posibilul nou premier, foarte probabil, în ianuarie 2015 şi asta, pentru că Fondul Monetar insistă să vină în misiune oficială în ianuarie 2015, pentru ca ei au politica să nu negocieze sau să semneze scrisori de intenţie cu guverne interimare. Cum ştim, e posibil să existe un alt guvern şi, ca atare, ei vor să vină la mijlocul lunii ianuarie, deci în jur de 13 ianuarie. Din ultimele discuţii cu ei, urmează să fie definitivat împreună cu ei, în jurul acelei date, bugetul pe 2015", a declarat joi Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, la Radio România Actualităţi.