Noul guvern bulgar intensifică eforturile de securizare a independenţei sale energetice

Coaliţia GERB şi Blocul Reformist au fost de acord în programul lor comun de guvernare să continue construcţia gazoductului South Stream, în cazul în care se dovedeşte că proiectul corespunde legislaţiei europene în domeniul energetic.
Conducte aparţinând proiectului South Stream, Sajkas, 80 km nord de Belgrad (ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
07.11.2014

Coaliţia GERB şi Blocul Reformist au fost de acord ca în programul lor comun de guvernare să continue construcţia gazoductului South Stream, în cazul în care se dovedeşte că proiectul corespunde legislaţiei europene în domeniul energetic.

Pentru a reduce dependenţa Bulgariei de gazul rusesc şi pentru a diversifica sursele de aprovizionare, unul dintre principalle puncte pe agenda de lucru a noului guvern este finalizarea conductei pentru gaze.

Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagră. În Bulgaria se va ramifica în două - spre nord, prin Serbia, Croaţia, Ungaria, Slovenia, Austria, şi spre sud, către Grecia şi sudul Italiei.

Secţiunea submarină dintre Rusia şi Bulgaria va avea 900 km lungime. Construcţia gazoductului a început în decembrie 2012, primele livrări spre Europa fiind programate pentru decembrie 2015.

Acţionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia) cu 20% şi Wintershall Holding (Germania) şi EDF (Franţa) cu câte 15%. Gazprom a înfiinţat deja companii mixte cu societăţi din Austria, Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Grecia, Ungaria şi Serbia.

Oficialii bulgari au declarat că beneficiile economice ale acestui proiect au fost discutate într-o serie de întâlniri cu Comisia Europeană.

În plus, noul guvern bulgar a declarat că va produce petrol şi gaz din rezervele naţionale prin metodele convenţionale şi că va menţine interdicţia asupra fracturării hidraulice, folosită pentru exploatarea gazelor de şist dar cu efecte nocive asupra mediului înconjurător.

În România, chestiunea gazelor de şist şi a aurului de la Roşia Montana reprezintă în continuare o chestiune controversată care a atras multe critici împotriva guvernului Ponta şi a miniştrilor săi. Conduita lor în ceea ce priveşte avizele de mediu şi alte aprobări necesare unui proiect de o asemenea anvergură a fost una total antiromânească, susţin criticii proiectului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor