Actor opozant al regimului Putin, găsit mort în condiţii suspecte

Actorul Alexei Devotcenko, unul din liderii opoziţiei din Rusia, a fost găsit mort, miercuri, într-o casă din nordul Moscovei, iar poliţia nu exclude crima.
Vedere aeriană din centrul Moscovei. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)
P. P.
06.11.2014

Actorul Alexei Devotcenko, unul din liderii opoziţiei din Rusia, a fost găsit mort, miercuri, într-o casă din nordul Moscovei, iar poliţia nu exclude crima.

Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor de Interne al Federaţiei Ruse a confirmat descoperirea cadavrului iar anchetatorii poliţiei au demarat cercetări la faţa locului.

În martie 2010, Devotcenko a făcut apel la elita culturală rusească cerându-le să înceteze să mai accepte bani de la stat ca răsplată pentru atitudinea obedientă, şi să iasă să protesteze împotriva autorităţilor.

În 2012 acesta a semnat o petiţie cerându-i lui Vladimir Putin, pe atunci premier, să-şi dea demisia. "Coincidenţa" face că tot în luna ianuarie a aceluiaşi an, Devotcenko să fie asaltat de doi bărbaţi, originari din Dagestan, într-o staţie de metrou din Moscova, în timp ce poliţia era prezentă la locul incidentului.

Ca membru al grupului de opoziţie Frontului Civil Unit din Sankt Petersburg, mişcarea opozantă a lui Putin, acesta a luat parte de-a lungul timpului la numeroase acţiuni de protest.

Sursele din cadrul poliţiei au transmis iniţial presei ruse că moartea acestuia este de ”natură criminală” - o frază folosită frecvent pentru a sugera că n-a fost implicată politica.

Rapoartele ulterioare ale presei, care citau poliţia, susţineau că actorul în vârstă de 49 de ani ar fi murit de un atac de inimă şi că este posibil ca acesta să fi consumat alcool.

Un actor de scenă, Devotcenko a susţinut o serie de discursuri la protestele anti-guvernamentale şi a criticat Rusia pentru acţiunile recente împotriva Ucrainei.

Iar în 2011, Devotcenko a anunţat că renunţă la premiile primite din partea statului şi la distincţia intitulată ”Un artist rus distins”, pe care o primise din partea Moscovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor