AP: Rusia va boicota Summitul de Securitate Nucleară din 2016

Vladimir Putin împreună cu premierul Dmitri Medvedev, asistă la parada de 9 mai, Moscova. În imagine se poate vedea o rachetă balistică intercontinentală Topol
Vladimir Putin împreună cu premierul Dmitri Medvedev, asistă la parada de 9 mai, Moscova. În imagine se poate vedea o rachetă balistică intercontinentală Topol (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)

Rusia a informat Statele Unite că va boicota Summitul de Securitate Nucleară din 2016, au declarat mai mulţi diplomaţi citaţi de AP.

Surse apropiate de subiect au anunţat luni că Rusia a fost absentă de la summitul pregătitor celui din 2016, care a avut loc săptămâna trecută la Washington.

Dar marţi, doi diplomaţi au precizat că Moscova nu va participa la întrunirea din 2016, citând un document diplomatic rus transmis Statelor Unite şi celorlalte state participante.

Unul dintre diplomaţi, care s-a pronunţat sub protecţia anonimatului, a precizat că Rusia şi-a manifestat opoziţia faţă de ”natura politică” a summitului, sugerând că Moscova nu vrea să participe la summitul organizat la iniţiativa Statelor Unite. Rusia a explicat că acest summit poate fi organizat de Agenţia Energiei Atomice Internaţională a ONU.

În trecut, oficialii ruşi au participat la acest gen de întruniri, dar la forumul de la Haga din luna martie, Moscova s-a arătat deja rezervată în privinţa iniţiativelor legate de securitatea nucleară.

Unul dintre motivele folosite de Kremlin pentru schimbarea de poziţie, afirmă unul din diplomaţi, este ”schimbarea atmosferei politice” – cel mai probabil o referinţă la tensiunile dintre Statele Unite şi Rusia care au apărut pe fondul crizei din Ucraina.

Gary Samore, consilier al lui Obama în domeniul neproliferării armelor nucleare, a declarat că decizia rusă arată că ”securitatea nucleară a devenit o victimă a geopoliticii”.

Samore, specialist la Harvard Belfer Center, a declarat că Rusia ar putea să se răzgândească până în 2016, în condiţiile în care ”se va ajunge la un acord politic privind Ucraina”.

La ultimul summit, cele 35 de ţări au discutat despre transformarea principalelor linii adoptate în legi naţionale şi despre deschiderea procedurilor de protecţie a instalaţiilor nucleare în faţa unei cercetări independente. Summitul a inclus şi trei noi angajamente de reducere a rezervelor de uraniu îmbogăţit şi plutoniu din partea Japoniei, Italiei şi Belgiei.

Reticenţa Rusiei de a urma iniţiativele sprijinite de Statele Unite era vizibilă încă de atunci. Mai mult, Rusia, China, India şi Pakistan, toate ţări înarmate nucleare, au refuzat să participe la acordul internaţional care implica 35 de naţiuni.

Summiturile au fost iniţiate de preşedintele american Barack Obama în anul 2010 şi au ca scop prevenirea obţinerii de către terorişti a materialului utilizat în producerea armelor nucleare. De la primul summit, numărul ţărilor care aveau destul material pentru o armă nucleară s-a redus de la 39 la 25.

Manifestându-şi viziunea în această privinţă în urmă cu cinci ani, Obama a anunţat că va lansa un nou efort de a securiza materialul nuclear într-o perioadă de patru ani, încercând să limiteze piaţa neagră.

În aceste condiţii, prezenţa rusă la summit era importantă de vreme ce armata rusă are cea mai mare rezervă de arme nucleare din lume. Absenţa Mocovei ar mai putea încuraja şi naţiunile sceptice în privinţa iniţiativei de securitate nucleară, determinându-le să reziste evaluării bazelor nucleare.

Decizia Rusiei ar reprezenta cea mai recentă provocare apărută în cadrul relaţiilor deja tensionate dintre Rusia şi Statele Unite, care s-au deteriorat şi mai mult după schimbul de sancţiuni cauzate de conflictul de la graniţa ruso-ucraineană.

Oficialii familiari cu summitul de săptămâna trecută au declarat că în afara Rusiei, toate celelalte 54 de ţări au participat la summitul din luna martie desfăşurat la Washington, pregătind summitul din 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe