Şiretlicul taxei pe benzină
alte articole
În scrisoarea către FMI nu este prevăzută taxa suplimentară conform căreia de la 1 aprilie se va scumpi fiecare litru de combustibil cu circa 50 de bani.
De fapt ambele măsuri vor fi puse în practică. Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că dacă ele sunt trecute în scrisoarea către FMI nu o va semna şi de aceea nu au fost trecute în documentul respectiv. Chiar premierul a anunţat că noua taxă pe benzină va fi introdusă, explicând că acciza nici nu avea ce căuta în scrisoarea de intenţie către FMI, deoarece este un act în vigoare, iar într-o scrisoare nouă se trec numai obligaţiile viitoare.
Plinul la benzină va costa cu 20 de lei în plus
Victor Ponta a precizat că taxa de 7 eurocenţi pentru combustibili este deja aprobată prin ordonanţă de urgenţă, aşa că va intra în vigoare de la 1 aprilie. Fiecare litru de benzină sau motorină se va scumpi destul de mult. La cei 7 eurocenţi se va aplica şi TVA de 24%, astfel că litrul de benzină şi motorină se va scumpi cu cca 50 de bani. Proprietarul unei maşini cu un rezervor de circa 40 de litri va plăti 20 de lei în plus în fiecare lună, pentru a face plinul.
Electorata
"Electorata" nu a fost încă aprobată de Guvern. Conform estimărilor guvernanţilor, acest proiect ar trebui să scadă ratele românilor cu circa 4 miliarde de lei, sumele respective putând fi folosite pentru consum.
Traian Băsescu a avertizat că "electorata" este o "măsură inechitabilă", deoarece vor beneficia de reducerea ratelor numai cetăţenii cu salarii sub venitul mediu.
Pe de altă parte, persoanele care vor recurge la această măsură pot ieşi în pierdere. După ce vor plăti rate mai mici o perioadă de doi ani, clienţii băncilor vor avea de achitat un cost total mai mare pentru credit, pentru că "se prelungeşte perioada de rambursare a acestuia şi, implicit, cresc costul creditului şi dobânzile plătite", a atenţionat Băsescu.