Băsescu - nu semnează scrisoarea FMI dacă va conţine electoRata şi taxa pe carburant

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

În conferinţa de presă susţinută astăzi, preşedintele României a clarificat condiţiile în care va semna scrisoarea de intenţie cu FMI. Băsescu şi-a menţinut poziţia în legătură cu noua taxă pe carburant şi proiectul electoratei propus de Victor Ponta.

"Din punctul meu de vedere scrisoarea poate fi semnată şi voi da mandat de semnare de către Ministerul de Finanţe, actualmente Victor Viorel Ponta, şi Guvernatorul Băncii Naţionale - cu două condiţii: în scrisoare nu poate apărea creşterea taxelor pe combustibil - motorină şi benzină - aşa cum doreşte primul ministru - şi această condiţie nu o pun de dragul de a o pune".

Traian Băsescu a acuzat premierul român de corupţie, în termeni neechivoci "Primul ministru este un om profund corupt prin traficul de influentă care care îl fac asupra lui baronii locali. Primul ministru are nevoie de taxă pentru a umple buzunarele baronilor locali de la nivel judeţean. Nu voi fi partenerul lui Victor Ponta într-un act de corupţie."

A doua condiţie a semnării scrisorii de intenţie impuse de preşedintele României, este că în scrisoare să nu apară celebra electoRata "chiar dacă a avut asistenţa BNR pentru a lansa acest proiect".

Băsescu a afirmat că proiectul electoRata e destinat să-i înşele pe români, "ei vor plăti mai mult pentru că se lungeşte perioada de rambursare, şi implicit costul creditului, dobânzile pe care le vor plăti".

"Voi semna scrisoarea imediat ce trece prin Guvern, sper să treacă astăzi căci în viziunea mea şi semnarea imediată a interimatului şi semnarea memorandumului sunt semnale de stabilitate".