ElectoRata: Băsescu acuză BNR de colaborare cu Ponta. Preşedintele cheamă oamenii în stradă pentru acciza la carburant
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu a criticat marţi, la postul B1 TV, „electorata” lui Victor Ponta, şi s-a declarat surprins de colaborarea acestuia cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, căruia i-a cerut explicaţii publice pentru implicare.
„Am luat notă de afirmaţia lui Victor Ponta în care a mulţumit guvernatorului băncii naţionale că au muncit două luni cu echipa de la BNR pentru această electorată. Nu mi-a venit să cred că BNR este implicată într-un astfel de program, pentru ca el este un fals, este o păcăleală pentru cei care vor beneficia de ea, dar şi pentru ceilalţi români. Nu mi-a venit să cred. Am verificat şi întradevar idee a plecat de la BNR şi nu aş mai vrea sa îl văd pe mierosul purtător de cuvânt al BNR explicându-ne cum Banca Naţională nici usturoi n-a mâncat nici gura nu-i miroase”, a precizat Traian Băsescu.
Şeful statului a ameninţat că dacă „electorata” va apărea în scrisoarea de intenţie cu FMI, categoric nu va semna această scrisoare, pentru că este necinstită.
„Ori Mugur Isărescu să spună că a minţit Ponta, dar îi va fi greu să spună pentru ca la el în BNR s-a discutat cu Fondul, fără ca pe mine să mă informeze cineva, nici Fondul nu era informat duminică, în schimb luni, în ultima zi de evaluare, dimineaţă la BNR şi mai târziu la Guvern s-a pus problema acestei mârşăvii cu o fermitate de genul „ori sunteţi de acord, ori nu avem acord”, a precizat Băsescu.
Totodată, preşedintele a subliniat că vrea ca BNR „să părăsească imediat linia de a fi controlată de un Guvern corupt”
„Imediat trebuie să o părăsească. Instituţiile financiare ştiu că BNR a fost implicată în acest lucru, deci nu fac niciun rău BNR pentru că răul şi l-au făcut ei. La început susţinea că nu ştiu dacă este cea mai bună soluţie stimularea consumului, dintr-o dată au schimbat discursul, că trebuie să stimulăm consumul. Eu niciodată nu mi-am permis să le cer abordări politice, dar văd că este suficient să-i preseze puţin guvernul. Este un lucru pe care BNR trebuie să-l lămurească public. Eu dacă am greşit, dacă această discuţie nu a avut loc la BNR, îi anunţ de pe acum că îmi cer scuze, dar dacă a avut să vă cereţi voi”, a declarat acesta.
Preşedintele susţine că electorata este un fals, o păcăleală, care va face ca toţii românii să ajungă să plătească pentru cei care nu îşi mai pot plăti ratele.
„Electorata este un fals fiindcă oamenii vor plăti mai mult deoarece nu sunt luate în calcul şi dobânzile, iar termenul de rambursare se prelungeşte. Practic, toţi românii vor ajunge în final să plătească pentru cei care nu îşi mai pot plăti ratele. Sigur, sunt şi persoane care sunt în imposibilitatea de a-şi plăti ratele, trebuie să-i ajutăm (...), dar nu aşa. De ce să plătească românul simplu pentru cel care şi-a luat credit pentru o vacanţă exotică sau şi-a luat credit ca să-şi cumpere plasmă în fiecare cameră... Nu vorbim aici de credite sociale”, a afirmat preşedintele.
O altă problemă semnalată de şeful statului este că în momentul în care ei spun că cei care au maxim 3 luni întârziere în plata ratelor vor beneficia de această facilitate. Practic îi stimulează pe toţi ceilalţi să nu mai plătească ratele.
În opinia şefului statului această măsură este greşită şi „ne descalifică ca şi stat”.
„Este imorală şi incorectă şi nici nu cred că poate fi controlată pentru că imediat toţi vor începe să nu plătească, mai ales că ştiu că după ce că nu plătesc decât jumătate de rată, peste doi ani îi scuteşte şi de taxe şi impozite. Deci o asemenea aberaţie nu poate funcţiona într-o ţară normală şi este inechitabil”, a subliniat preşedintele.
„Nu am ezitare să spun ca şi echipa Fondului a greşit acceptând această soluţie. Am văzut-o pe şefa delegaţiei, poate având o experienţă mai mică, fericită că s-a găsit o soluţie inovativă. Nu doamna reprezentantă a Fondului, ţi-o spun eu, preşedintele acestei ţări în care vii în misiuni, experienţa îmi spune că este greşit, iar doamna trebuie să aibă experienţă suficientă ca să conducă delegaţia FMI în România”, a subliniat Băsescu.
Traian Băsescu a precizat că nu va semna scrisoarea cu FMI nici dacă apare o singură formulare despre creşterea accizei la benzină şi motorină, pentru că „înseamnă 42-43 de bani la fiecare litru, bani de care bugetul nu are nevoie, are nevoie însă Dragnea şi Ponta să arunce către baronii locali, bani înainte de europarlamentare. Asta este realitatea taxei pentru combustibil”.
Şi vă asigur că voi face ce nu am făcut de când sunt, pentru că ştiu că este o mare minciună, eu îi voi chema pe români să se apere în stradă, în mitinguri, pentru că eu pot demonstra şi am demonstrat că nu este necesară. Este un abuz. Este una să n-ai bani în buget, să fii nevoit să iei nişte măsuri şi alta este să ai banii şi să impui o taxă ticăloasă”.
Această taxă ar putea însă trece peste preşedintele dacă nu va fi trecută în scrisoare, astfel că pârghiile acestuia vor înceta să existe.
„În primă instanţă, pentru 1 ianuarie am putut să-i apăr, pentru că depindea de semnătura mea pe scrisoarea cu Fondul. În momentul de faţă, pentru introducerea acestei taxe suplimentare de 42 de bani litru, Ponta nu mai are nevoie de semnătura mea, pentru că între timp a emis ordonanţa de urgenţă. La ora la care eu am blocat scrisoarea Fonului, era momentul la care nu aveau un act normativ şi vroiau să-l justifice prin conţinutul scrisorii cu Fondul. Eu am spus nu, am făcut o negociere pe trei luni contra promulgare buget, dar acum nu mai am nici bugetul la promulgare, iar el are actul normativ. Singura variantă este ca oamenii să înţeleagă că este o taxă gratuită şi că preşedintele nu-i mai poate apăra acum. Nu mai pot. Nu mai am mijloace, pentru că nu mi-o mai pune în scrisoare. Nu are nevoie să mi-o mai pună. Are actul normativ emis. Vroia să o pună în scrisoare pentru ca să poată spune minciuna că ne-a cerut Fondul. Acum nu mai are nevoie pentru că are ordonanţa de urgenţă”, a afirmat şeful statului.
Băsescu explică că a nu vrea să semneze scrisoarea cu FNI nu este un semn de laşitate, este „un refuz de a participa la o minciună a lui Ponta şi a clicii lui din Palatul Victoria”.
„Le voi explica faptul că nu este necesară această taxă, că bugetul se poate asigura, pentru că au introdus 35 de taxe noi de la 1 ianuarie şi dacă ridică nivelul de colectare nu au nicio nevoie să introducă această taxă suplimentară, dar au nevoie disperată de ea să cumpere voturi dând baronilor locali la nivel judeţean, nu mă refer la primari, în primul rând preşedinţilor de Consilii Judeţene, care pot mobiliza întâi şi întâi mediul rural care este mai uşor de păcălit”.