Kovesi prezintă bilanţul DNA pe 2013. Ponta renunţă la refrenul cu "procurorii băsişti"
alte articole
Procurorii anticorupţie au prezentat bilanţul pe anul 2013, eveniment la care a participat şi premierul Victor Ponta şi însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti. Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie a arătat că DNA a făcut investigaţii şi a anchetat persoane care păreau a fi imune în faţa legii.
Premierul Victor Ponta susţine că doreşte să existe echidistanţă politică în activitatea DNA. "Din raportul dumneavoastră sincer nu cred că aveţi duşmani pe care să-i urmăriţi. Doresc să vă mai precizez că oamenii politici au o relaţie directă cu presa. Nu trebuie să puneţi suflet în ceea ce spun politicienii la televizor. Trebuie să vă bazaţi doar pe probe. Am văzut că aveţi tot mai puţine achitări.", a menţionat Ponta.
Premierul a afirmat că apreciază activitatea desfăşurată de procurorii DNA pentru returnările de TVA şi pentru retrocedările ilegale descoperite. "Nu mă refer doar la cazul satului Nadaş din Arad. Cred că aici au fost multe nereguli şi poate ne ajutaţi să reparăm ce se mai poate repara.", a explicat Ponta.
Victor Ponta apelează la DNA să ajute Guvernul în domeniul falselor insolvenţe, a fraudărilor bugetului public cum a fost la Hidroelectrica, precum şi în rezolvarea corupţiei privind fondurile europene, mai ales că România a pierdut deja cinci ani în privinţa absorbţiei fondurilor europene. Primul ministru a recunoscut că este foarte important să se recupereze prejudiciul, susţinând că a sprijinit toate metodele de recuperare extinsă şi consideră că aceasta este una dintre priorităţile DNA.
Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, arată că procurorii au avut de soluţionat anul trecut peste 7.900 cauze, fiind trimişi în judecată peste 1.000 de inculpaţi, cu o treime mai mult decât în anul anterior.
Cei 82 de procurori ai DNA care au desfăşurat activităţi de urmărire penală în cursul anului 2013 au avut de soluţionat peste 7.900 cauze, un număr enorm având în vedere complexitatea dosarelor care intră în competenţa direcţiei, un procuror a efectuând în medie 100 de cauze.
Kovesi menţionează că a crescut semnificativ şi numărul rechizitoriilor, fiind întocmite 270 de rechizitorii, acest număr arătând preocuparea procurorilor pentru soluţionarea cu precădere a cauzelor cu finalitate judiciară.
Şefa DNA arată că în aceste cauze s-a reţinut săvârşirea a peste 1.200 de infracţiuni de corupţie, asimilate sau în legătură cu corupţia, dar şi a 129 de infracţiuni de evaziune fiscală, 524 de infracţiuni de înşelăciune, 22 de spălare a banilor şi 46 de infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat. 49 dintre inculpaţi sunt persoane juridice iar peste 300 dintre persoanele trimise în judecată au ocupat funcţii de demnitate publică, de conducere sau de control.
Kovesi subliniază că au fost trimişi în judecată 6 miniştri şi parlamentari, 5 preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, 34 de primari şi viceprimari, 25 de magistraţi (dintre care doi membri CSM), 19 avocaţi, 10 directori de companii naţionale şi 22 de directori din alte instituţii publice.
În anul 2013 a fost modificată semnificativ competenţa direcţiei şi au fost adoptate acte normative importante, care au schimbat regimul instrumentelor investigative folosite în anchetele anticorupţie. "Totodată, a fost anul în care presiunile publice la adresa procurorilor au înregistrat un trend puternic ascendent. Este încurajator însă că această situaţie a determinat o reacţie fără precedent a societăţii civile şi a observatorilor internaţionali", a precizat şefa DNA.
Laura Codruţa Kovesi susţine că DNA este considerată un model de bune practici la nivel european, acest standard demonstrând că este o instituţie matură şi care îşi îndeplineşte rolul, independent de provocări.