Ponta: De la 1 aprilie se scumpeşte benzina şi motorina

(photos.com)

Acciza de 7 eurocenţi va fi introdusă la benzină şi motorină din aprilie, iar preşedintele Traian Băsescu va semna documentele pentru ca acordul cu FMI să redevină operaţional, deoarece memorandumul nu va include această măsură, a declarat premierul Victor Ponta, conform Mediafax.

"Dacă preşedintele semnează nu mai e nevoie să facem compromisuri", a susţinut Ponta, întrebat fiind de ce nu se amână acciza la motorină cu încă trei luni, aşa cum se convenise acum o săptămână.

Ponta a adăugat că nu a abordat această temă cu preşedintele, dar că se bazează inclusiv pe declaraţiile anterioare ale acestuia în acest sens.

"Am fost asigurat, în urma discuţiei de ieri (duminică-n.r.) dintre reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale cu preşedintele, că şi blocajul politic practic încetează; preşedintele îşi va îndeplini atribuţiile constituţionale de a semna documentele necesare pentru ca acordurile noastre să redevină operaţionale (...) Preşedintele ştie că e acciză, dar nu vrea să o vadă în faţa ochilor când semnează. Şi mie mi se pare copilăresc, dar important e să semneze. Preşedintele a spus că semnează scrisoarea şi memorandumul dacă nu se trece nimic despre acciză, că acciza e deja o taxă în vigoare", a menţionat Ponta.

Măsuri convenite cu FMI

Pe lângă măsura înjumătăţirii ratelor la bancă, Guvernul a convenit cu delegaţia FMI, CE şi BM o serie de măsuri legate de reducerea arieratelor, mai ales la societăţile din domeniul feroviar şi la Poşta Română.

Totodată, acciza suplimentară de şapte eurocenţi la carburanţi, atât la benzină cât şi la motorină, va intra în vigoare începând cu 1 aprilie.

"Evident s-a discutat despre amânarea accizei: 670 de milioane de lei neîncasări primul trimestru. Nu facem în acest moment o tăiere de alocări, dar la 1 iulie vom avea perspectiva foarte clară, dacă va fi nevoie să reducem din cheltuieli", a declarat Ponta.

"A doua măsură se adresează companiilor private: este schema de ajutor de stat pentru companiile care creează minim 20 de locuri de muncă. Statul va plăti jumătate din cheltuiala salarială", a mai afirmat premierul.

Guvernul s-a angajat totodată ca până la următoarea misiune a Fondului să pună la punct metodologia pentru scutirea de impozit a profitului reinvestit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie