Şefa CNA susţine public campania de linşaj mediatic desfăşurată de Antena 3 împotriva lui Băsescu

Laura Georgescu
Laura Georgescu (Captură Youtube)

Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu a manifestat public susţinerea unei campanii Antena 3, postul condus de Dan Voiculescu, care viza linşajul mediatic al preşedintelui Traian Băsescu. În cadrul şedinţei de joi a CNA în care se dezbătea campania „România, zece ani de sclavie”, Laura Georgescu şi-a manifestat susţinerea pentru demersul celor de la Antena 3, scrie Paginademedia.ro

Antena 3 a prezentat o retrospectivă a mandatului lui Traian Băsescu, împărţită într-o serie de episoade scurte. Administraţia Prezidenţială a trimis la CNA trei reclamaţii cu privire la câteva episoade din acest serial, difuzate de Antena 3, precum şi cu privire la emisiunea „Sinteza Zilei” din 6 ianuarie.

Reclamaţiile lui Băsescu

Administraţia Prezidenţială a înaintat trei reclamaţii la CNA care vizau câteva dintre episoadele acestui serial, respectiv cele care se intitulau „România, condamnată la 10 ani”, „Mandatele lui Băsescu, 10 ani de sclavie” şi „10 ani de sclavie sub Traian Băsescu”. Preşedinţia i-a solicitat Laurei Georgescu „să binevoiască a analiza dacă montajul (…) respectă principiile unei informări corecte, precum şi legislaţia în vigoare”.

Administraţia Prezidenţială a mai sesizat CNA şi cu privire la emisiunea „Sinteza Zilei” din 6 ianuarie, în care s-a discutat despre sentinţa lui Adrian Năstase şi despre protestatarii care l-au aşteptat pe Traian Băsescu la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

„În cadrul emisiunii menţionate au fost lansate mai multe acuzaţii defăimătoare şi neadevărate la adresa preşedintelui României, domnul Traian Băsescu”, se precizează în sesizarea înaintată de Administraţia Prezidenţială.

Câteva mostre din campania Antenei 3

Unul dintre spoturile retrospectivei Antena 3 preciza: „Prin promisiuni neonorate, prin minciună, manipulare şi distrugere sistematică a partenerilor şi adversarilor politici, prin dărâmarea încrederii în valorile democraţiei, prin şubrezirea instituţiilor statului, prin îngrădirea libertăţii presei, prin defăimarea României în cancelariile occidentale dar mai ales prin ignorarea voinţei propriului popor din cea mai înaltă poziţie de şef al statului, Traian Băsescu a condamnat România la 10 ani de executare. 10 ani de sclavie”.

În emisiunea Sinteza Zilei din 6 ianuarie s-au făcut următoarele declaraţii:

Mihai Gâdea: „Pe de altă parte, ne aducem aminte că în momentul în care Traian Băsescu loveşte pe cineva are şi justificări, chiar şi atunci când loveşte un copil este pus faţă în faţă cu realitatea, cu imaginile, poate a înjurat copilul, poate a spus ceva copilul, poate a înjurat femeia. Probabil că, într-o zi, nu ar fi de mirare ca Traian Băsescu să spună „m-a înjurat Năstase când era prim-ministru, mi-a făcut nasoale, ar trebui să îl bag şi eu după aia la închisoare”.

Mugur Ciuvică: „Toată propaganda băsistă prezintă în astea câteva zile din anul acesta zi de zi, prezintă viitoarele victime ale lui Traian Băsescu şi ale justiţiei lui Traian Băsescu. Adrian Năstase s-a consumat deja astăzi, victime care urmează să fie înfrânte de justiţia lui Traian Băsescu anul acesta, în 2014, apropo de preziceri, Voiculescu de care aţi vorbit, Fenechiu, că trebuie cineva mai măricel aşa şi de la liberali, Dragnea şi parcă mai era cineva pe care l-am uitat eu (…)”.

Adrian Ursu: „Păi, măi, spălare de bani în formă continuată ca la neamul Băsescu eu nu cred că există undeva (…)”.

Cum a răspuns CNA la reclamaţii

„Personal am toată consideraţia pentru serial, m-aş bucura să continue. El face parte şi din viaţa noastră”, a declarat Laura Georgescu în cadrul şedinţei CNA, subliniind că nu va vota nicio sancţiune pentru emisiunile Antenei 3.

„Toate episoadele din ceea ce îşi doreşte acest serial, cronologia mandatului (lui Traian Băsescu – n.r.), personal consider că sunt corect făcute jurnalistic. Îi felicit că au găsit resursele să facă aşa ceva. De obicei vedeam aceste retrospective la „Trecerea dintre ani”, emisiune care era difuzată de postul public. Mi-am amintit vizionând aceste seriale momentul 2005, când pentru prima oară m-am felicitat că am părăsit profesia de jurnalist TV. (…) Public îl felicit pe reprezentantul, nu ştiu cine este producătorul, nu-mi dau seama cine face aceste episoade, pentru că merita pomenit. Într-adevăr aceste retrospective erau făcute doar în televiziunea publică. Vă spun tot public, că în 2010, întoarsă după ce făcusem doi copii la serviciu am primit drept cadou o tăiere de 25% din salariu. Realmente, mă asociez tot public cu sclavul acestei ţări. Nu am altă sursă de venit decât salariul. Pentru mine 25% dintr-un salariu, al doilea din casă, mă coboară la condiţia de sclav. Nu ştiu să fac altceva decât am învăţat în şcoala românească, făcută gratuit, e foarte adevărat. Personal am toată consideraţia pentru serial, m-aş bucura să continue. El face parte şi din viaţa noastră”, a declarat Laura Georgescu.

În replică, membrul CNA Narcisa Iorga, a precizat că postul Antena 3 ar trebui sancţionat pentru „informaţii incorecte”, „amestecarea faptelor cu opiniile” şi pentru „limbajul injurios al realizatorilor”.

„Nu voi felicita niciodată un radiodifuzor care încalcă legislaţia audiovizualului prin astfel de produse aşa-zis jurnalistice”, a adăugat aceasta.

Un alt membru CNA, Florin Gabrea, i-a transmis şefei CNA că declaraţiile sale nu sunt altceva decât nişte declaraţii politice: „Eu nu mă simt deloc sclav, asta-i una. Aţi sărit ca arsă atunci când a fost acea emsiune cu Puric (Dan Puric – Sub semnul întrebării, emisiunea lui Robert Turcescu de la B1 TV), care a spus că România este un stat mafiot securist. Dumneaovastră aţi subsumat că dumneavoastă nu faceţi parte din acest stat şi aţi reacţionat vehement, cu acea sancţiune. Constat astăzi, decizia de a tăia salariile cu 25% este o decizie politică, pe care a luat-o Guvernul Boc împreună cu domul Traian Băsescu (…) Este o afirmaţie politică (…) Nu aţi observat din noianul de măgării nesfâşite spuse şi de Gâdea şi de Ciuvică, dar aţi fost foarte revoltată că de ce a tăiat Boc şi Băsescu 25%. Aţi avut o declaraţie politică, îmi pare foarte rău”.

Laura Georgescu a răspuns că ea se „asociază cu termenul de sclav care nu face altceva decât să fixeze lipsa de libertate în raport cu economicul (…) Noi am trăit aceste lucruri”.

Laura Georgescu, acuzată că "transformă CNA în Consiliul Naţional al Antenelor"

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat joi seară: „Poate îi cere cineva din opoziţie demisia cucoanei de la CNA ţinută în zgardă de Ponta şi Voiculescu”.

Anterior, preşedintele Traian Băsescu a criticat CNA şi mai ales pe Laura Georgescu, pe care a acuzat-o că susţine trustul condus de „turnătorul” Voiculescu.

Şeful statului, declara recent la emisiunea lui Turcescu: „Ţineţi cont că acolo sunt oameni care au lucrat şi la BBC, la Europa Liberă şi la Vocea Americii, este foarte greu de explicat cum mizeria pe care o face trustul turnătorului Voiculescu este susţinută exact de aceşti oameni prin protejarea trustului Intact. Eu mă uit ce au făcut cu mine şi cu CNA. Ştiţi care e tactica? În momentul în care se supune la vot, ies doi, ori unul fost lucrător la BBC, ori unu de la Europa Liberă, ori unu de la Vocea Americii, pe unde au mai lucrat ei, sau de la PRO Tv, ies doi şi se comunică la Cotroceni că nu au avut cvorum. Câtă lipsă de... doamna aceea preşedinta, doamna Georgescu...vai de ea”.

Amintim că recent, doi membri ai CNA, Narcisa Iorga şi Valentin Jucan, au cerut demisia preşedintelui CNA, Laura Georgescu, pe motiv că aceasta "transformă CNA în Consiliul Naţional al Antenelor". Într-o scrisoare deschisă, cei doi membri CNA susţin că Laura Georgescu a adus "prejudicii majore de credibilitate autorităţii pe care o conduce de un an încoace" şi îi cer demisia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne