Siegfried Mureşan: Regiunea transnistreană nu reprezintă un impediment pentru integrarea europeană a Republicii Moldova
În ciuda implicării agresive a Federaţiei Ruse, moldovenii au găsit puterea de a alege calea europeană, a menţionat europarlamentarul Siegfried Mureşan, punctând că referendumul din 20 octombrie a fost un succes, deşi ruşii vor să convingă că nu a fost. Astfel, integrarea europeană a Republicii Moldova va continua, iar Uniunea Europeană va continua să ajute.
În contextul alegerilor prezidenţiale din acest weekend, din România, Mureşan a ţinut să sublinieze că aşa cum este important cine conduce Republica Moldova pentru a continua pe calea integrării europene, la fel este important şi cine conduce România, fiindcă România este cel mai mare susţinător al Republicii Moldova şi va fi întotdeauna.
„Contează cine conduce în România pentru a ajuta cât mai mult şi cât mai repede. Practic toţi cetăţenii Republicii Moldova care au paşaport românesc pot participa la aceste alegeri şi să facă ce au făcut şi în Republica Moldova, să aleagă calea europeană.
Fiindcă la alegerile din România, ruşii încearcă ce au încercat şi la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Au un candidat pro-rus, un candidat care este împotriva sprijinului pentru Ucraina, împotriva Uniunii Europene şi, de altfel, a fost şi împotriva referendumului din Republica Moldova şi a Maiei Sandu. E foarte important ca acest candidat să fie ţinut departe de turul doi”, a declarat Siegfried Mureşan în cadrul emisiunii „Dosar Transnistrean” de la Radio Chişinău.
Europarlamentarul român a ţinut să vorbească şi despre acel plan de creştere economică de 1,8 miliarde de euro prezentat de preşedinta Comisiei Europene în cadrul unei vizite la Chişinău la începutul lunii octombrie, menţionând că este cel mai mare pachet financiar propus vreodată de Comisia Europeană Republicii Moldova.
„El a fost propus şi acum trebuie adoptată legea în Parlamentul European. Eu am fost desemnat negociatorul din partea Parlamentului European şi sunt responsabil de adoptarea acestei legi. Obiectivul meu este s-o adoptăm rapid în Parlamentul European. Să încheiem munca la începutul anului 2025, încât banii să înceapă să vină în Republica Moldova în prima parte a anului 2025, cu siguranţă înaintea alegerilor parlamentare.
Imediat ce legea va fi adoptată în Parlamentul European, Guvernul Republicii Moldova va trebui să prezinte Comisiei Europene un plan concret despre cum va dori să absoarbă aceşti bani. Eu cred că prima parte a banilor va veni înainte de vara anului 2025, şi cred că banii vor merge, în principal, în şcoli, spitale, drumuri, poduri peste Prut şi infrastructură energetică”, a menţionat eurodeputatul.
Acest plan de creştere nu se numeşte plan de preaderare, a ţinut să precizeze Siegfried Mureşan, adăugând că fondurile de preaderare vor veni începând cu 1 ianuarie 2028, fiindcă Uniunea Europeană îşi planifică mereu bugetul pe şapte ani, ultima oară fiind planificat în 2020. Următoarea planificare se va face în 2027, şi abia atunci Republica Moldova va primi fonduri de preaderare.
În acest context, deputatul european a ţinut să vorbească şi despre regiunea transnistreană, folosită drept subiect de propagandă de către Moscova şi agenţii săi din Republica Moldova. În opinia lui Mureşan, de pe urma integrării europene vor avea de câştigat toţi moldovenii indiferent de malul pe care locuiesc şi de limba pe care o vorbesc.
„Toţi vor avea de câştigat de pe urma integrării europene. Toate companiile din Republica Moldova, şi de-a stânga, şi de-a dreapta Nistrului, au de câştigat dacă pot exporta pe piaţa europeană. Când vin fondurile europene şi construim drumuri, spitale, toţi cetăţenii Republicii Moldova le vor putea folosi. Deci, Uniunea Europeană vrea să dezvolte toată Republica Moldova. E foarte bine că autorităţile de la Chişinău fac tot posibilul pentru a ţine situaţia sub control pentru a avea dialog cu aşa-numiţii reprezentanţi de la Tiraspol. Cel mai important lucru este că situaţia e calmă, că există dialog.
Regiunea transnistreană nu reprezintă un impediment pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. A spus acest lucru toată lumea la vârful UE. Am început procesul de negociere al aderării la UE, procesul merge bine. Avem multe lucruri de discutat, de negociat până la aderare şi până va trebui să vedem cum se efectuează aderarea, ţinând cont de situaţia din regiunea transnistreană. Acum ne preocupă să progresăm pe calea negocierilor şi când ne apropiem de data aderării vom vedea şi care va regimul pentru regiunea transnistreană, dar uşa UE este deschisă pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova”, a remarcat europarlamentarul.
Oficialul european a mai punctat că în prezent peste 70 la sută din exporturile din regiunea transnistreană merg spre Uniunea Europeană care vine cu pieţe sigure, stabile.
„Când un întreprinzător din regiune îşi găseşte un client pe piaţa UE ştie că produsele îi vor fi plătite, că are stabilitate şi că afacerea lui se va dezvolta sigur şi predictibil. Sunt sigur că oamenii de acolo încep să înţeleagă că Federaţia Rusă înseamnă ameninţare, forţă, dezbinare, şantaj, iar UE însemnă pace, libertate, democraţie, dezvoltare şi, pas cu pas lucrurile şi mintea oamenilor din regiunea transnistreană se vor schimba”, a explicat deputatul european Siegfried Mureşan în interviul acordat Radio Chişinău.