Rubla rusească atinge cel mai scăzut nivel faţă de dolar din martie 2022

(AFP via Getty Images)
Redacţia
24.11.2024

Rubla rusească a scăzut vineri la cel mai scăzut nivel faţă de dolarul american din martie 2022, la o zi după ce Moscova a lansat o rachetă hipersonică asupra Ucrainei, iar Washingtonul a sancţionat o bancă rusă importantă, potrivit AFP.

Moneda rusească a fost foarte volatilă în timpul ofensivei militare de aproape trei ani a Moscovei asupra Ucrainei, reacţionând dramatic la evoluţiile de pe câmpul de luptă şi la sancţiunile occidentale.

Banca centrală a stabilit cursul de schimb oficial pentru rublă la 102,58 faţă de dolarul american, conform datelor publicate pe site-ul său, cel mai scăzut nivel din 24 martie 2022, la o lună după începutul conflictului.

Ultima scădere a avut loc la câteva ore după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova a lansat o rachetă hipersonică de nouă generaţie asupra Ucrainei.

Liderul de la Kremlin a lăsat să se înţeleagă că noua rachetă are capacitate nucleară şi a declarat că Moscova consideră Statele Unite şi aliaţii săi europeni drept ţinte legitime.

Ameninţând cu represalii „decisive” la orice escaladare suplimentară, Putin a declarat că războiul din Ucraina a căpătat „elemente de caracter global”.

Analiştii au declarat că moneda a fost puternic afectată de anunţul de joi al Statelor Unite privind sancţionarea creditorului rus Gazprombank, utilizat pe scară largă pentru a gestiona plăţile internaţionale ale Moscovei pentru energie.

„Există un risc semnificativ ca slăbirea rublei să continue”, a declarat Yevgeny Kogan, profesor la Şcoala Superioară de Economie din Moscova.

Băncile ruseşti sancţionate nu pot efectua nicio tranzacţie care să atingă în vreun fel sistemul financiar american.

Importanţa accesului în SUA este atât de mare, încât chiar şi băncile şi companiile non-occidentale opresc în mod automat tranzacţiile cu entităţile sancţionate.

„În cele din urmă, vor fi construite noi lanţuri internaţionale de plăţi, dar până la finalizarea acestui proces, veniturile din exporturi pot scădea temporar. Prin urmare, este probabil ca rubla să se deprecieze în următoarele luni”, a adăugat Kogan într-o postare pe Telegram.

Înainte de lansarea ofensivei sale la scara largă asupra Ucrainei, moneda rusă se tranzacţiona la aproximativ 75-80 faţă de dolarul american.

Cursul oficial, stabilit de banca centrală şi bazat pe datele de tranzacţionare, a scăzut la un minim record de 120 în martie 2022, înainte de a începe să se redreseze.

Capacitatea Rusiei de a-şi redirecţiona exporturile cruciale de petrol şi gaze naturale departe de Europa a oferit sprijin rublei pe tot parcursul conflictului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor