Sergiu Tofilat, despre negocierile R. Moldova cu Gazprom: Este o capcană şi o umilinţă. Vor să dea gaze, au toate posibilităţile s-o facă, nu avem ce discuta cu ei

Sergiu Tofilat (facebook.com / Sergiu Tofilat)
Maria Maevschi
24.11.2024

„Această deplasare este o capcană şi o umilinţă”, a scris pe contul său de socializare expertul în energetică Sergiu Tofilat în contextul anunţului făcut de prim-ministrul Republicii Moldova Dorin Recean şi ministrul Energiei Victor Parlicov privind invitaţia făcută de Gazpromul rusesc autorităţilor de la Chişinău să meargă în Federaţia Rusă să negocieze continuarea alimentării regiunii transnistrene cu gaze naturale după 1 ianuarie 2025.

„Luni de zile ni s-a vorbit despre ʻdepolitizarea subiectului gazelorʼ, că ʻam scăpat de dependenţa de gazele ruseşti, ca mai apoi să meargă ministrul la Gazprom. Foarte ʻconsecventʼ. Au fost anunţate trei subiecte de discuţie: livrarea gazelor în regiunea transnistreană; datoria la gaz; aprobarea Consiliului de administraţie la Moldovagaz.

Gaze pentru malul stâng. Toată lumea ştie că regiunea transnistreană nu plăteşte pentru gaz. Decizia de a livra gaze pe datorie se ia la Kremlin, iar Miller şi întreg Gazprom nu hotărăsc nimic. Toţi ştiu asta. Atunci care-i rostul să negociezi cu ei? Care-i mesajul nostru? Daţi-ne gaz pe degeaba?”, se întreabă retoric Sergiu Tofilat.

Expertul a ţinut să mai menţioneze că autorităţile de la Chişinău au anunţat că nu vor obstrucţiona livrarea gazelor către malul stâng, dacă Rusia vrea să le dea gaz pe datorie. Potrivit contractului, Gazprom are obligaţia să aducă gaze la hotarul Republicii Moldova, a mai punctat Sergiu Tofilat, adăugând că cel mai probabil, după 31 decembrie nu vor mai putea tranzita prin Ucraina.

„Gazprom nu are decât să se adreseze la Moldovagaz (nu la minister!) şi să ceară modificarea contractului, cu livrarea gazelor la hotarul Ucraina-Rusia. Iată, în baza unei asemenea adresări putem discuta cine să transporte gazele prin Ucraina. Alternativ, Gazprom poate aduce gaze prin Turcia, în regim revers prin gazoductul transbalcanic (Bulgaria-România). Vor să dea gaze, au toate posibilităţile s-o facă, nu avem ce discuta cu ei.

Gazele ʻpe datorieʼ se vor termina. Gazprom poate opri livrările în orice moment. Noi trebuie să fim pregătiţi ce facem mai departe, să avem un plan de reintegrare. Discutăm acest lucru de 2 ani. Ce a făcut Guvernul, Preşedinţia şi Parlamentul în acest sens? Ori aşteptăm să dea criza peste noi ca să ne trezim?”, mai scrie Tofilat în mesajul său.

Despre datoria regiunii transnistrene la gaz, expertul în energetică a specificat că sunt 2 căi de soluţionare: tranzacţie amiabilă sau adresarea în judecată.

Întrucât, scrie acesta, partea moldovenească nu recunoaşte datoria, auditul internaţional confirmând că este nejustificată, în septembrie 2023 s-a anunţat că „putem achita doar 8,6 din cele 720 milioane de dolari din pretinsa datorie”.

„A fost transmis un proiect de acord către Gazprom. Răspuns de la Gazprom nu este. În cazul dat, mergem în instanţă, după cum prevede statutul Moldovagaz – când acţionarii au neînţelegeri, se adresează în judecată.

În loc să numim o conducere normală la Moldovagaz şi să pregătim materialele pentru judecată, alergăm la Gazprom. Mai mult, acţionar la Moldovagaz este Agenţia Proprietăţii Publice. Sper că s-a discutat cu ei care e poziţia noastră în privinţa datoriei”, a mai adăugat expertul în energetică.

În ceea ce ţine de aprobarea Consiliului de Administraţie la Moldovagaz, Tofilat a punctat că reprezentanţii Gazprom nu au votat pentru schimbarea conducerii Moldovagaz pentru că ştiu că unii decidenţi politici de la Chişinău îşi doresc să-l păstreze pe actualul preşedinte.

Spre exemplu, s-a întrebat retoric Tofilat, „ce a căutat Andrei Spînu (fost ministru a Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale a R. Moldova) în deplasare cu preşedintele Moldovagaz la Vulcăneşti în luna septembrie? Ce treabă are MIDR cu Moldovagaz?”.

„Blocajul poate fi depăşit prin instituirea administrării externe la Moldovagaz. Atunci Gazprom va înţelege că nu au încotro şi vor vota. Din acest motiv am cerut înregistrarea proiectului de lege, ca să aflăm cine blochează procesul. La mijloc sunt interese, rămâne să vedem care sunt ele. Deoarece proiectul de lege nu este încă înregistrat, Gazprom în continuare va refuza numirea unui nou Consiliu de Administraţie.

Cu alte cuvinte, ministrul Parlicov nu are poziţii de negociere. Am explicat ministrului toate aceste aspecte, regret că a decis să nimerească în această capcană. Cred că îl vom revedea pe tovarăşul Kuprianov (purtător de cuvânt la Gazprom) săptămâna viitoare la ştiri, să ne povestească cât de neobrăzaţi sunt moldovenii”, a subliniat Sergiu Tofilat.

În context, expertul în energetică de la Chişinău a ţinut să menţioneze şi despre faptul că de 2 luni Moldovagaz este fără conducere, iar prim-ministrul „Recean minte de îngheaţă apele despre concursul de la Moldovagaz. Acest concurs a developat o mulţime de agenţi şi ei trebuie scoşi la suprafaţă”.

Din 9 membri ai Consiliului de Administraţie a rămas doar un administrator aparent (interimar), a explicat Sergiu Tofilat, adăugând că atribuţiile lui sunt limitate de regulament: poate lua decizii până la 11.5 milioane lei (sau 0.1% din valoarea patrimoniului Moldovagaz), orice tranzacţie mai mare trebuie aprobată de Consiliul de Administraţie, care nu există.

„Cu alte cuvinte, dacă cealaltă parte solicită aprobarea tranzacţiei, Moldovagaz este obligată s-o confirme în 2 săptămâni, dar nu o poate face pentru că nu are Consiliu de Administraţie. Riscul este că Moldovagaz nu va putea cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârşitul lui decembrie, trebuie de acţionat de urgenţă.

Au existat 2 soluţii. Prima - ca reprezentanţii Gazprom să voteze candidaţii propuşi de partea moldovenească. Gazprom a refuzat, încălcând statutul. Posibil că îşi vor revizui poziţia mai târziu. A doua soluţie - să numim administrare externă, ca să asigurăm funcţionarea normală a întreprinderii. Administrarea se instituie temporar, până când Gazprom nu va accepta votarea unui Consiliu nou.

În septembrie am expediat un proiect de lege preşedintelui comisiei economie, Radu Marian. Atunci a zis că vom reveni la acest subiect după alegeri. Îi solicit public să înregistreze proiectul de lege. A venit timpul să aflăm dacă există voinţă politică de a face ordine la Moldovagaz, sau există alte interese”, a conchis Sergiu Tofilat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor