China dă vina iar pe Washington. De ce a refuzat ministrul chinez al Apărării să discute cu şeful Pentagonului
Armata chineză a dat din nou vina pe Washington pentru eşecul discuţiilor dintre SUA şi Beijing, Ministerul chinez al Apărării criticând sprijinul pe care America îl acordă Taiwanului - acesta fiind motivul invocat pentru care ministrul chinez al Apărării, Dong Jun a respins săptămâna aceasta o cerere directă de dialog din partea şeful Pentagonului, Lloyd Austin.
Potrivit Zero Hedge, ambii lideri s-au aflat joi în Laos pentru întâlniri cu oficiali din Asia de Sud-Est.
„Responsabilitatea revine în totalitate părţii americane. Partea americană nu poate submina interesele fundamentale ale Chinei în problema Taiwanului şi, în acelaşi timp, să încerce să efectueze schimburi cu armata chineză [continentală] ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Wu Qian.
Wu a explicat că SUA trebuie „să îşi corecteze imediat greşeala, să respecte cu seriozitate interesele fundamentale ale Chinei şi să se străduiască să creeze condiţii favorabile pentru schimburi la nivel înalt între cele două armate”.
Reacţia lui Austin a fost următoarea: „Este regretabil. Afectează regiunea, deoarece regiunea îşi doreşte cu adevărat să ne vadă, ştiţi, doi jucători importanţi din regiune, două puteri semnificative, vorbind unul cu celălalt”, a declarat el reporterilor.
Cu doar câteva săptămâni în urmă, la sfârşitul lunii trecute, administraţia Biden a dezvăluit aprobarea a încă 2 miliarde USD în vânzări de arme către Taiwan, inclusiv un sistem avansat de apărare antirachetă sol-aer, ceea ce a atras rapid reproşurile şi furia Beijingului.
CNN a relatat anterior că pachetul „include trei sisteme naţionale avansate de rachete sol-aer (NASAMS) şi echipamente conexe în valoare de până la 1,16 miliarde USD, potrivit Biroului de afaceri politico-militare al Departamentului de Stat al SUA”. De asemenea, au fost enumerate şi sistemele radar, în valoare de peste 800 de milioane USD.
În timp ce contactele militare la nivel înalt între SUA şi China au fost reluate la începutul acestui an, după ce fuseseră întrerupte după vizita preşedintei de atunci a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în Taiwan, dialogul oficial pare din nou îngheţat.
Între timp, preşedintele taiwanez Lai Ching-te intenţionează să viziteze aliaţii insulei autonome din Pacificul de Sud în prima săptămână a lunii decembrie, inclusiv Insulele Marshall, Tuvalu şi Palau.
El ar putea face o oprire în SUA în timpul turneului, lucru pe care China îl va urmări cu atenţie.
„Guvernul taiwanez nu a confirmat încă dacă Lai va face o oprire în Hawaii, deşi astfel de vizite sunt de rutină, iar rapoartele neconfirmate din presa taiwaneză afirmă că va rămâne mai mult de o zi”, scrie The Associated Press.